Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Condiţiile care au dus la crimele îngrozitoare de la Buzău sunt trase la indigo în Spitalul Grajduri

Tragedia de la Săpoca, posibilă oricând la Iaşi. „Doar o palmă? A fost o zi bună“

GALERIE
Spitalul Grajduri2
  • Spitalul Grajduri2
- +

După tragedia cu 5 morţi de la Buzău, angajaţii ieşeni de la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri nu mai au somn. Condiţiile precare şi lipsurile care au dus la abominabila faptă de acolo sunt identice cu cele de la unitatea similară din judeţul Iaşi, unele chiar mai grave. Personalul aprobat aici este pentru 240 de paturi, însă acum, de exemplu, sunt internaţi 400 de pacienţi periculoşi: Pentru că se lucrează în 3 ture, practic unui angajat îi revin 70 de pacienţi în grijă. O situaţie anapoda: volumul de personal e aprobat de Ministerul Sănătăţii, numărul internărilor e decis însă de instanţele de judecată. Angajaţii îşi amintesc şi acum cu groază de asistenta ucisă aici de un pacient, în urmă cu mai mulţi ani, şi cred că astfel de tragedii sunt posibile în orice moment.. “Dacă termini tura doar cu o palmă luată, a fost o zi bună”, ne spun angajaţii. Ce soluţii ar fi?

Întâmplarea care a îngrozit o ţară întreagă: un pacient înarmat cu un stativ de perfuzie a ucis cinci persoane şi a rănit alte opt, la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca din Buzău. Incidentul sângeros, care a avut loc weekendul acesta, a zguduit lumea şi a ridicat semne de întrebare cu privire la lipsurile spitalelor de psihiatrie din ţară. Dacă ne raportăm la numărul de pacienţi şi la cel al angajaţilor care îi îngrijesc, tragedia de la Săpoca ar putea oricând să se repete şi la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri, unitate medicală similară celei buzoiene. Unitatea adună acum peste 400 de pacienţi, cu afecţiuni psihice deosebit de grave, care reprezintă un pericol pentru sine şi pentru societate, internaţi în baza unor sentienţe penale definitive pentru omor, viol, tâlhărie, care în momentul comiterii faptelor nu au avut discernământ. Aceştia sunt îngrijiţi şi păziţi de aproximativ 200 de angajaţi, care lucrează însă în trei ture. Conform sindicaliştilor, 3 sau 4 angajaţi ajuns să aibă grijă, într-o tură, de 70 de bolnavi cu afecţiuni psihice grave.
 
O saltea în orice colţ liber
 
„Sunt cam 200 de angajaţi la Grajduri, cu tot cu medici, asistente, personalul TESA, personalul specializat pentru supravegherea pacienţilor, iar toţi aceştia asigură trei ture. Normarea personalului se face la numărul de paturi aprobat de către Ministerul Sănătăţii, iar spitalul Grajduri are 240 de paturi aprobat prin ordin de ministru. În realitate, acolo sunt peste 400 de pacienţi, şi, dacă la orice alt spital poţi controla numărul de externări şi internări, acolo nu poţi face asta pentru că internările şi externările se fac numai de către instanţă. Raportat la numărul de paturi, ei au suficienţi angajaţi, însă, dacă e să ţinem seama de cifra bolnavilor, sunt depăşiţi cu mult“, a precizat Iulian Cozianu, preşedintele Sanitas Iaşi. Sindicaliştii spun că bolnavii nu sunt puşi să stea câte doi în pat, însă pavilioanele sunt supraaglomerate pentru că fiecărui colţ liber i-a mai fost atribuit câte o saltea pentru un nou pacient. Supraaglomerararea de la Spitalul de Psihiatrie Grajduri nu este necunoscută Ministerului Sănătăţii, întrucât chiar la începutul anului trecut Avocatul Poporului a făcut o sesizare în acest sens.
 
Prin recomandarea trimisă de acesta se solicita angajarea personalului necesar pentru asigurarea activităţii medicale în condiţii de siguranţă, numărul bolnavilor fiind atunci de 350. Situaţia a rămas însă aproape neschimbată, în creştere fiind doar numărul bolnavilor, nu şi al celor care trebuie să îi îngrijească. Mai mult, numeroşi angajaţi spun că sunt agresaţi adesea de bolnavi şi că reuşesc cu greu să le ţină piept uneori.
 
„Doar o palmă? A fost o zi bună“
 
„Majoritatea angajaţilor sunt femei sau bărbaţi la care, în momentul angajării, nu s-a ţinut cont de criterii precum înălţime sau masă musculară, pentru că ar fi şi discriminatoriu, dar, neavând alte mijloace la dispoziţie, singurul lor mijloc de apărare este propria lor forţă fizică. Spre deosebire de un penitenciar, care are parte tot de supravegherea unor persoane cu fapte penale la activ, ei nu au armament, nu sunt militarizaţi, au nişte tratamente pe care le dau, dar astfel de reacţii pot apărea oricând. Cei de acolo mi-au zis că, atunci când intră în tură şi termină doar cu o palmă peste cap, a fost o zi bună. Cu astfel de episoade psihotice, cauzate de sevrajul etanolic, se întâlnesc frecvent. Angajaţii sunt loviţi periodic şi, chiar dacă că se fac tratamente, pacienţii nu ies din sevraj în câteva secunde. Mulţi se gândesc că, având în vedere că sunt doar 3-4 pe tură, oricând poate degenera situaţia şi pot avea loc evenimente precum cel de la Săpoca“, a precizat preşedintele Sanitas Iaşi.
 
Amintire cutremurătoare
 
De-a lungul timpului, mai multe incidente violente şi evadări ale bolnavilor au avut loc la Spitalul de la Grajduri. În urmă cu 30 de ani, o asistentă medicală a fost înjunghiată de un pacient, care încă se află internat în unitatea medicală. Asistenta a murit şi a lăsat în urmă un copil, care a fost sprijinit de colegii femeii până a terminat facultatea. În 2017, un pacient care îşi omorâse mama şi bunica a fugit din insituţie şi a fost găsit a doua zi. În urma incidentului, conducerea spitalului atrăgea atenţia asupra necesităţii paznicilor militarizaţi, dar şi a unor senzori pe garduri. În prezent, spitalul are doar câteva camere de supraveghere şi un gard înalt pentru a împiedica bolnavii periculoşi să fugă.
 
Situaţia este îngrijorătoare deoarece pacienţii se pot plimba prin curtea interioară, deşi condiţiile de siguranţă sunt minime. Sindicaliştii spun că, în cazul instituţiilor care asigură tratamentul bolnavilor violenţi precum Grajduri, paza ar trebui asigurată de jandarmi sau de militari. Până la ora publicării acestui material, jr. Victor Idricianu, managerul Spitalului Grajduri, nu a putut fi contactat pentru a oferi mai multe detalii despre situaţia actuală a unităţii medicale. Angajaţii instituţei se roagă însă ca, măcar în urma ultimei tragedii, problemele pe care le-au semnalat în ultimii ani să-şi găsească rezolvarea fără ca alte persoane să-şi piardă viaţa. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri