Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce este un certificat energetic și când avem nevoie de el? (P)

GALERIE
certificat-energetic
  • certificat-energetic
- +

Certificatul de performanță energetică (certificatul energetic) pentru clădiri este un document legal tipărit care ne arată care este performanța energetică a unei clădiri sau a unei unități de clădire.

O unitate a clădirii este o parte a unei clădiri ce se poate utiliza separat (ori din construcție, ori ca urmare a unei modificări). Un exemplu bun pentru unitatea de clădire este un apartament.

Vă invit să citiți și articolul "Certificat energetic pentru apartamente", publicat pe blogul site-ului www.avizez.ro aparținând unor auditori energetici atestați din București.

Când avem nevoie de un certificat energetic?

Avem nevoie de acest document atunci când facem o tranzacție imobiliară (vânzare sau închiriere) a unei clădiri sau unități de clădire încă din faza de anunț.

Anunțurile de vânzare sau închiriere imobile trebuie să conțină anumite informații preluate din certificatul de performanță energetică, altfel amenzile sunt consistente.

Aceste informații sunt:

  • clasa energetică;
  • consumul total specific de energie primară;
  • indicele de emisii echivalent CO2;
  • consum total specific de energie din surse regenerabile.

Contractele de vânzare-cumpărare încheiate în lipsa acestuia sunt supuse nulității relative, potrivit prevederilor Codului civil.

O altă situație în care trebuie să existe acest act este in cazul în care se execută lucrări de renovare majoră la imobil sau apartament.

Legea definește foarte clar aceste lucrări ca fiind acelea proiectate și efectuate la anvelopa clădirii și/sau la sistemele tehnice ale acesteia, ale căror costuri depășesc 25% din valoarea de impozitare a clădirii, exclusiv valoarea terenului pe care este situată clădirea. Valoarea de impozitare a clădirii se determină potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, atunci când se dorește recepționarea construcțiilir noi, acest act trebuie prezentat în original comisiei întrunite pentru recepția la terminarea lucrărilor și o copie a sa trebuie anexată la procesul-verbal de recepție și va constritui parte a Cărții Construcției.

Procesul-verbal încheiat cu ocazia recepției la terminarea lucrărilor și neînsoțit de copia de pe certificat este nul de drept.

Alte situații când este obligatoriu să se întocmească pentru imobile un certificat de performanță energetică:

clădirile aflate în proprietatea sau / și administrarea autorităților publice sau a instituțiilor care prestează servicii publice;

imobilele în care o suprafață utilă totală de peste 250 m2 este ocupată de o autoritate publică și care este vizitată în mod frecvent de public.

Așa cum vedeți, lipsa acestui document poate să ducă la probleme mari pentru posesorii de imobile.

Valabilitatea lui este de 10 ani de la emitere, iar prețurile sunt mici, în general de câteva sute de lei (în funcție de tarifele auditorului cu care ați ales să lucrați).

Aceste certificate energetice se pot obține chiar și în aceeași zi sau în câteva zile (depinde de auditorul ales, de cât de rapid programați vizita lui la clădire și de cât de rapid îi transmiteți specialistului copiile după cele câteva acte ale clădirii).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri