Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce lansare se pregătea la Iași? „Nu toate tipurile de artificii necesită avizare“

GALERIE
artificii fireworks
  • artificii fireworks
- +

În plin scandal public privind anularea focului de artificii cu numai câteva ore înainte, şefii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi spun că „noi nu facem politică“, asta fiind explicaţia pentru miile de ieşeni care aşteptau cu nerăbdare spectacolul. Pentru că explicaţiile publice au fost lacunare şi nelămuritoare, jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au luat mai multe reacţii din cadrul instituţiei, pentru a încerca să se edifice.

Dincolo de explicaţii tehnice, şefii ISU aveau de lămurit următoarea întrebare: cum de acelaşi foc de artificii are loc în acelaşi loc din 2002 în fiecare an, la aceeaşi intensitate, şi, deşi de atunci în legislaţia aferentă nu s-a schimbat absolut nimic, abia acum ei au „observat“ că în zonă, pe strada Sfântul Lazăr, sunt benzinării? Comunicatul ISU nu a răspuns la această întrebare esenţială luni seara, imediat după anularea autorizaţiei date firmei de artificii, şi în care vorbeau de acele benzinării, şi nici ieri, în ciuda insistenţelor noastre. Insistenţe în urma cărora şeful ISU a spus iniţial că „nu este la curent“ cu ce se întâmplă, deşi şi asta pare impardonabil în condiţiile în care instituţia pe care o conduce este actorul cheie în tot acest scandal ce a curpins Iaşul.

Apoi, după ce am insistat să obţinem totuşi un răspuns, ISU ne-a trimis un nou comunicat, ieri, dar în care repetau generalităţile din ziua anterioară.

„Eu nu fac politică şi nu am făcut niciodată, nu ţin par­tea nimănui. Este simplu, puteţi citi legea şi veţi ve­dea că scrie negru pe alb: sunt nişte obligaţii care revin firmei. Nu ştiu de ce, totul s-a dus în sfera politică. Pentru că firma trebuie să respecte toate obligaţiile. Aşa este procedura, că mai întâi îi dau acordul apoi facem verificarea pe teren. De ce nu au fost probleme în anii trecuţi? De exemplu, unul dintre răspunsuri este acela că acordul se dă numai pentru categoriile 3 şi 4. Dacă firma nu foloseşte artificii din cele două categorii, nu are nevoie de acordul nostru. Firma înaintează o documentaţie, apoi noi verificăm pe teren realitatea. Dacă în documente scrie ceva, iar la faţa locului constatăm altceva, noi anulăm acordul. Instituţia pe care o coordonez este obligată să respecte legea. Şi repet, obligaţia de a respecta prevederile din lege revine firmei organizatoare“, ne-a spus ieri colonelul Viorel Molocea, şeful ISU Iaşi.

Un alt reprezentant al instituţiei, Silvia Bolohan, ne-a spus că angajaţii ISU au sesizat că firma organizatoare nu ar fi respectat „distanţele de siguranţă“.

„În fiecare an, organizatorul ştie că trebuie avute în vedere mai multe aspecte... De asemenea, nu toate tipurile de artificii necesită eliberarea acestui acord, conform Legii 126 şi a completărilor aferente. De la an la an, cu mici sau mari diferenţe, locaţia de lansare a artificiilor a fost alta, în aceeaşi piaţă a Palatului. Dar, raportat la respectarea distanţelor de siguranţă, anul acesta nu s-au îndeplinit condiţiile. Aceasta este explicaţia pentru care în acest an nu s-a mai dat acordul. În primul rând, activitatea noastră vizează siguranţa cetăţenilor“, ne-a spus Silvia Bolohan.

De asemenea, într-un comunicat de presă, repre­zentanţii ISU Iaşi au precizat că s-au dispus şi efectuarea unor verificări interne.

„La acest moment, conducerea ISU Iaşi a dispus efectuarea unor verificări interne, pentru a stabili cu exactitate modul în care au fost respectate etapele legale care trebuie parcurse în eliberarea unui acord pentru utilizarea materialelor pirotehnice“, se arată în comunicatul instituţiei.

VEDEȚI ȘI:

Artificiile ar fi trebuit trase „din mijlocul publicului“ ca să fie departe de benzinărie

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri