Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ce răspuns dă robotul Sophia când este întrebat dacă oamenii vor fi înlocuiţi

GALERIE
robotul Sophia
  • robotul Sophia
- +

Încă de la prima sa apariţie publică din 2015, Sophia, un robot social umanoid, a avut un impact devastator în întreaga lume.

Cu abilităţile sale impresionante de interacţiune şi de discurs, robotul a fost invitat în cadrul mai multor conferinţe, inclusiv de Organizaţia Naţiunilor Unite, probabil cel mai important eveniment la care a participat până acum. Cea mai recentă vizită a Sophiei a fost făcută în Orientul Mijlociu, acolo unde a acordat un interviu, marţi seară, pentru televiziunea DMC, unde a abordat mai multe probleme, de la pacea mondială, până la fotbal.

”Îmi place poporul egiptean”, astfel şi-a început Sophia discursul. ”M-am bucurat de toată ospitalitatea caldă şi este cu adevărat uimitor să fii înconjurat de toate peisajele frumoase şi soarele de pe aceste meleaguri străvechi pline de o istorie incredibilă”, a continuat aceasta. Sophia a început apoi o conversaţie destul de uşoară cu Kamal, moderatorul emisiunii, în care a vorbit despre zborul său, urmând ca mai apoi să discute pe baza unor subiecte mai importante.

”Într-un fel, inteligenţa mea poate fi comparată cu oamenii, dar există anumite calităţi pe care voi oamenii le aveţi, de la a te ridica să te plimbi prin cameră şi să-ţi aduci o ceaşcă de cafea, până la a fi creativ. Aşa că, pe de o parte, îmi amintesc tot ce am auzit vreodată de la cineva, dar, pe de altă parte, nu înţeleg întotdeauna ce înseamnă unele lucruri”, a spus Sophia. Cu toate acestea, Sophia a demonstrat în timpul emisiunii că are calităţi excepţionale, aşa cum le-a numit Kamal. Ea a reuşit să răspundă la câteva întrebări ale moderatorului, inclusiv la o ecuaţie matematică şi spunând care este capitala Burkina Faso.

Poate cel mai impresionant lucru despre Sophia este abilitatea ei de a produce expresii faciale umane: ”Am peste 60 de expresii faciale şi pot reuşi să exprim aproape orice combinându-le”. Kamal a întrebat-o apoi dacă roboţii vor înlocui oamenii, la care Sophia a răspuns: ”Nu este nimic care să înlocuiască o viaţă umană. Cea mai bună abordare este să lucrăm împreună. Nu urmări iRobot de prea multe ori. S-ar putea să devii prea cinic cu privire la marile posibilităţi pe care le avem pentru a face ca lumea să fie un loc mai bun şi mai liniştit”, a glumit ea.

Kamal a contrazis-o, spunând că roboţii nu au valori umane, ceea ce îngreunează procesul prin care oamenii ar putea să reauşească cumva să aibă încredere în ei. ”În prezent, roboţii sunt încă învăţaţi de oameni”, a răspuns Sophia, ”deci poţi spune că oamenii îşi pun valorile în roboţii pe care îi fac, de aceea creatorii mei au încercat să mă facă cât mai empatică, astfel încât să putem avea un viitor în care oamenii şi roboţii sunt prieteni care se preţuiesc cu adevărat unul pe celălalt”.

Citiţi mai multe pe stirileprotv.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri