Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Chichirău şi Barna: de mânuţe în public la Iaşi, spate în spate în culise

GALERIE
usr
  • usr
- +

Cei doi, contracandidaţi la alegerile interne pentru şefia USR, au organizat ieri la Iaşi o conferinţă de presă comună.

Liderii USR îşi strâng mâinile în faţa camerelor de luat vederi şi îşi aduc critici vehemente în culise. Aflat la finalul unui turneu electoral în Moldova, candidatul USR-PLUS la prezidenţiale, Dan Barna, a ţinut ieri o conferinţă de presă la Iaşi alături de şefa USR Iaşi, Cosette Chichirău.

Cei doi sunt contracandidaţi în competiţia internă pentru şefia USR, alegerile fiind programate pentru începutul lunii septembrie. În ultimele săptămâni, mai multe voci din USR, care au făcut front comun în susţinerea lui Chichirău, au solicitat amânarea scrutinului intern până după alegerea preşedintelui României (Barna a fost desemnat recent candidat USR-PLUS).

„Ar fi fost o perioadă de logică electorală internă pe toată perioada alegerilor pentru preşedinţia României“, a răspuns ieri Barna. Refuzul de a amâna alegerile a fost principalul reproş adus de Chichirău pe un grup intern de discuţii al USR, mesaj care a fost preluat de presa centrală cu doar câteva ore înainte de conferinţa de la Iaşi. În schimb, la nivel public, Chichirău şi Barna spun că nu există vreun „conflict“.

„Ai refuzat orice dezbatere în cursa internă pentru preşedinţia partidului până pe 31 august, ultima zi de campanie. Ai organizat alegerile interne înaintea celor prezidenţiale. Două greşeli care ne dau de gândit. Dar a greşi e omeneşte. Repară aceste greşeli acum - hai să dezbatem, hai să amânăm alegerile - şi vei intra onorabil în cele două curse, pentru preşedinţia USR şi a ţării. Persistă în greşeală şi  îţi vei pierde legitimitatea de a candida într-un proces democratic, pentru că nu pare că susţii democraţia“, este un fragment din mesajul postat de Cosette Chichirău pe grupul intern al USR.

Întrebaţi despre acest lucru la conferinţa de la Iaşi, Chichirău a spus că nu există vreun conflict între ea şi Barna, în timpul ce ultimul a catalogat declaraţiile deputatului de Iaşi drept „strategii electorale“.

„Nu există un confict, dacă nu am fi un partid democratic, nu ar putea să existe critici. Mi se pare complet legitim să avem critici unul pentru alţii, iar acest lucru duce la progres şi în partid, şi în România. Nu există atacuri, conflicte şi dezbinări, asta pot să vă asigur“, a spus Chichirău.

La începutul lunii august, chiar dacă nu-l nominaliza direct pe Barna, deputatul de Iaşi spunea că în USR apartenenţa la „clan“ nu mai poate să fie un criteriu pentru promovarea oamenilor.

În weekend, cu ocazia vizitei lui Barna în judeţul Iaşi, Chichirău s-a afişat cu un tricou pe care erau două mesaje: Dan Barna - preşedintele României, Cosette Chichirău - preşedintele USR.

„USR este un partid tânăr, un partid în care libertatea de expresie este preţuită şi apreciată. Privesc toate aceste poziţionări ale colegei mele ca strategii electorale, vom vedea, la votul de la începutul lunii septembrie, ce vor decide membrii partidului. Indiferent de campaniile prin care am trecut şi vom mai trece, în momentul în care avem o decizie şi un vot, partidul se aliniază cu totul în spatele poziţiei asumate de noi, împreună, ca şi grup“, a declarat, la rândul lui, Dan Barna.

Liderii USR au mai vorbit şi despre alegerile locale, dar singurul lucru concret devoalat a constat în faptul că alianţa USR-PLUS îşi va desemna candidatul la Primăria Iaşi până la sfârşitul acestui an.

În context, de remarcat lipsa de opoziţie politică locală: liderii USR nu au avut vreun comentariu cu referire la activitatea primarului Mihai Chirica. Întâmplător sau nu, la conferinţă a participat şi unul dintre membrii PLUS, politologul Daniel Şandru, coordonator al programului Centenar derulat de municipalitatea ieşeană.

Conferinţa de presă a avut şi deficienţe de organizare: activul de partid al USR a supraaglomerat sala, iar accesul pentru unii ziarişti a fost limitat. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care conferinţa oricum a fost transmisă în direct pe Facebook. În plus, Barna a grăbit încheierea conferinţei motivând că trebuie să plece din Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri