Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Circ la CJ Iași. Consilierii s-au turnat unii pe alţii, reproșându-și că mănâncă gratis prin oraș

GALERIE
CJ liberalii parasesc sala
  • CJ liberalii parasesc sala
- +

Tărăboi cât Casa Pătrată la şedinţa de ieri a CJ. Vicele, acuzat public că mănâncă gratis la localuri. După ce o invitaţie la Berlin pentru şeful CJ a picat la vot, acesta a reuşit să-i prindă pe picior greşit pe liberali trecând un proiect înainte ca aceştia să apuce să voteze

Cu doar 21 de puncte pe ordinea de zi, şedinţa de ieri a aleşilor judeţeni a fost una dintre cele mai tăioase. La mijlocul reuniunii, două conflicte au explodat, unul fără să aibă legătură cu proiectele de hotărâre. Până la proiectul nr. 12, totul a mers ca de obicei. Consilierii din opoziţie au ridicat unele obiecţii - cum ar fi suspiciunea că CJ nu va putea să organizeze la timp procedura de achiziţie a produselor şi serviciilor din Programul pentru Şcoli - în vreme ce executivul a dat asigurări, în acest caz, că se va aplica o procedură simplificată „invitând producătorii locali“. 
Când a venit însă vorba de plecarea preşedintelui Maricel Popa la Berlin, la Delegaţia de Informare pentru Autorităţi Publice Locale organizată de Camera de Comerţ Româno-Germană, a început haosul. În lipsa şefului CJ, care a părăsit sala, vicele Romeo Olteanu i-a reproşat lui Mircea Manola­che că nu cunoaşte legea, fiindcă acesta propusese pe altcineva în locul lui Maricel Popa. Petru Avram, de la PNL, e mai potrivit, pentru că ştie limba germană, ne-a explicat ulterior consilierul UNPR. „Este o întâlnire a reprezentanţilor care au putere de decizie, pe când consilierii sunt deliberativi“, a argumentat Olteanu. 
 
Mincinos, impostor, mocangiu
 
„Dintotdeauna am apreciat intervenţiile dvs. scurte şi fără esenţă“, a replicat Manolache. „Mai bine scurte, decât proaste“, i-a răspuns vicele CJ. „Nu vă coborâţi, vă coboară alţii. Nu pot să vă spun decât că v-am ajutat să ajungeţi acolo, pentru că altfel nu ştiu dacă ajungeaţi să ocupaţi acel scaun“, i-a aruncat liderul ieşean al UNPR. „Nu vă mai lăudaţi, că dumneavoastră pe toată lumea aţi ajutat. Unde simţeaţi că e rost de ceva, hap-hap, imediat ajutaţi“, i-a strigat Olteanu din celă­lalt capăt al sălii. „Mulţu­mesc frumos, dar nu uitaţi că, de când ne ştim, se pare că mâncaţi săptămânal în familia mea“, i-a întors-o Manolache, stârnind râsete în sală. „Mâncaţi de trei ori pe zi la Motel Bucium fără să daţi un ban“, a continuat Manolache. Afirmaţia l-a scos din sărite pe Romeo Olteanu: „Eşti un mincinos notoriu şi un impostor notoriu! N-am mai fost la motel de trei ani!“. „N-aţi mai fost de când l-aţi vândut. V-aţi vândut oamenii, prietenii. Că aşa procedaţi dvs.“, a mai spus Mano­lache, care a revenit la proiectul în discuţie, precizând că, iniţial, l-a propus pe celălalt vicepreşedinte al CJ, Victor Chirilă. El şi-a încheiat intervenţia, repetând secvenţa cu motelul: „De 3-4 ori pe zi mâncaţi moca. Eraţi un mocangiu“
 
Pe repede înainte
 
La vot, scorul a fost 17 „pentru“ la 16 „abţineri“ în favoarea plecării lui Maricel Popa. Doar consilierii PSD şi ALDE au votat în favoarea proiectului, dar era nevoie de 19 voturi, majoritatea simplă a aleşilor, astfel că „voi transmite o scrisoare a grupului PMP-PNL la guvernul Germaniei că nu pot să particip“, a afirmat cu vădită iritare preşedintele CJ, revenit în sală imediat după vot. 
Maricel Popa a trecut apoi la proiectul următor, care consfinţeşte asocierea CJ cu societatea care administrează parcurile industriale din Miroslava. „Proiect de hotărâre 14... 13“, s-a corectat el. „La vot. Cine este pentru? Împotrivă? Abţineri? ...Liberalii nu au votat“, s-a întors el spre Romeo Olteanu, care întrebase dacă e proiectul nr. 14. „Înseamnă că s-au abţinut“, a conchis Popa. „Nu mai punem la vot, înseamnă că s-au abţinut, vă rog să su­bliniaţi asta“, a mai spus el şi a început să citească titlul proiectului nr. 14.
 
„Aţi viciat votul“, a intervenit liderul grupului liberal, Romeo Vatră. „Proiectul a trecut“, a replicat Maricel Popa la solicitarea de reluare a votului. „Nu se reia procedura“, a adăugat el. Vatră a continuat, precizând că libe­ralii susţin acest proiect, dar Popa a reluat lectura proiectului următor. Liberalii au solicitat o pauză de cinci minute, preşedintele CJ continuând cu propunerea de preluare în administrare a 30 de hectare de teren în comuna Holboca pentru realizarea unui alt parc industrial. El a supus-o chiar la vot, în timp ce liberalii ieşeau din sală. 
 
„Ştii ce îţi cer? Bani, bă, bani, pentru că tu, când pierzi bani, plângi!“
 
Pe timpul pauzei, s-au reluat ostilităţile dintre Mircea Manolache şi Romeo Olteanu. Acesta din urmă a comutat telefonul propriu pe difuzor şi o voce - probabil a proprietarului motelului, Vasile Puşcaşu - afirma că „de 3 sau 4 ani nu ne-a mai văzut“. „Aţi auzit, tovarăşu’ Manolache? Sunteţi un escroc!“, i-a strigat vicepreşedintele. „De trei ani n-aţi mai fost pentru că v-a dat afară“, i-a răspuns „tovarăşul“. „Este cumnatul tău, care spune că eşti un mincinos“, i-a bătut Olteanu obrazul. După încă un schimb de epitete, vicele de la PSD i-a recomandat consilierului de la UNPR să-şi pregătească apărarea pentru instanţă, „pentru că tot ce ai spus este înregistrat“. „Ştii ce îţi cer? Bani, bă, bani, pentru că tu, când pierzi bani, plângi. Gata, s-a terminat cu tine. De azi înainte nu mai exişti!“, i-a strigat Romeo Olteanu. 
 
După acest episod, şedinţa s-a reluat cu celălalt conflict, cel dintre liberali şi preşedintele CJ. Liderul de şedinţă al grupului PSD, Mihaela Ivancia, a încercat să reducă tensiunile, iar omologul său de la liberali a subliniat că PNL susţine ideea parcurilor industriale, mai ales că ideea de la ei pornise, iar şedinţa şi-a continuat cursul ceva mai calm. Ulterior, relatările postate pe pagina de Facebook a CJ şi a preşedintelui Maricel Popa au fost neutre, omiţând incidentul în care graba şefului CJ a luat prin surprindere consilierii liberali.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri