Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

CNN prezintă o convorbire care arată că Giulliani a făcut presiuni ca Ucraina să ancheteze conspiraţii nefondate legat de Biden

GALERIE
Rudy Giuliani
  • Rudy Giuliani
- +

O înregistrare audio, obţinută exclusiv de CNN, dezvăluie cum Rudy Giuliani, consilier al fostului preşedinte Donald Trump, a făcut presiuni necontenit asupra guvernului ucrainean în 2019 pentru a ancheta conspiraţii nefondate legat de Joe Biden, la acel moment candidat la preşedinţia SUA.

Înregistrarea a fost făcută în timpul unei convorbiri din iulie 2019 dintre Giuliani, diplomatul american Kurt Volker şi Andri Yermak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Această convorbire a avut loc înainte de discuţia telefonică dintre Trump şi Zelenski, ambele devenind ulterior elementul esenţial al primului proces de suspendare a lui Trump, în care a fost acuzat că a solicitat ajutor ucrainean pentru campania sa.

În timpul discuţiei de aproximativ 40 de minute, Giuliani i-a spus în mod repetat lui Yermak că Zelenski ar trebui să anunţe public demararea unor anchete privind posibile cazuri de corupţie comise de Biden în Ucraina şi privind acuzaţii că Ucraina s-a amestecat în alegerile din 2016 în detrimentul lui Trump. Ambele afirmaţii sunt neadevărate.

„Tot ce ne trebuie e ca preşedintele (Zelenski, n.r.) să spună: Voi numi la comandă un procuror cinstit, el va ancheta şi săpa după probe, care există şi există alte dovezi despre implicarea în alegerile din 2016, apoi chestia cu Biden trebuie gestionată”, a spus Giuliani, potrivit înregistrării. „Cineva în Ucraina trebuie să ia asta în serios”.

Înregistrarea demonstrează cum Giuliani i-a ademenit pe ucraineni şi subminează afirmaţia repetată de Trump că „nu a existat o favoare pentru o favoare”, unde Zelenski şi-ar fi asigurat sprijinul guvernului american dacă îi făcea favoruri politice lui Trump.

Convorbirea este una dintre primele încercări ale lui Trump şi aliaţilor lui de a-i aduce prejudicii lui Biden şi de a submina procesul electoral din 2020, solicitând implicare străină, minţind legat de fraudarea votului, încercând să răstoarne rezultatul şi incitând la revoltă pe 6 ianuarie.

În prezent, este derulată o anchetă penală privind legăturile lui Giuliani cu Ucraina, inclusiv legat de posibila încălcare a legilor lobby-ului. La finalul lunii aprilie, agenţii FBI au efectuat percheziţii în biroul şi apartamentul din New York ale lui Giuliani şi au confiscat telefoane şi computere, ca parte a anchetei cu privire la eventuala încălcare a legii prin munca lui pentru entităţi străine, inclusiv încălcarea Foreign Agents Registration Act (FARA).

Un judecător federal a aprobat numirea unui reprezentant special pentru analizarea documentelor confiscate. Nu este clar dacă apelul telefonic cu Yermak este parte a investigaţiei. Giuliani a negat orice ilegalitate.

Fragmente din această convorbire au fost anterior publicate de BuzzFeed, în aprilie, şi Time Magazine, în februarie. De nenumărate ori, Giuliani a cerut anchete, potrivit înregistrării. El a spus chiar că relaţiile diplomatice dintre SUA şi Ucraina se vor îmbunătăţi dacă Zelenski demarează cercetarea. Giuliani şi Volker au sugerat că un anunţ public ar putea deschide calea pentru vizita mult dorită a lui Zelenski în SUA sau pentru întâlniri cu Giuliani.

„Cred că ar face posibil ca eu să vin şi ar face posibil, cred, să vorbesc cu preşedintele să văd ce pot face legat de asigurarea că orice neînţelegere este lăsată deoparte... Cred cumva că asta ar fi un lucru bun pentru o relaţie mai bună”, a spus Giuliani. În timpul discuţiei, poate fi auzit cum diplomatul ucrainean caută prin hârtii şi telefonul de pe care vorbeşte sună de câteva ori, dar Yermak rămâne pe fir cu Giuliani.

Legat de această convorbire, Giuliani nu a răspuns cererii CNN de a comenta. În trecut, el a spus că nu a făcut nimic greşit în Ucraina şi că doar a urmărit interesul clientului său. La acel moment, el era avocatul personal al lui Trump. Giuliani a criticat şi procesul de punere sub acuzare a lui Trump legat de Ucraina şi a spus că preşedintele a avut un comportament constituţional şi adecvat.

Giuliani, fost primar al New Yorkului, a petrecut multe luni întâlnindu-se cu ucraineni pentru a găsi lucruri compromiţătoare legat de familia Biden şi pentru a confirma conspiraţii de extremă dreapta potrivit cărora forţele anti-Trump din Ucraina au subminat campania lui din 2016. Giuliani s-a întâlnit cu oficiali care nu erau consideraţi demni de încredere de către diplomaţii americani din Ucraina, inclusiv cu Volker, dar ei îi spuneau ce voia să audă.

Volodimir Zelenski, fost actor înainte de a intra în politică, a fost investit în funcţia de preşedinte în mai 2019. După câteva săptămâni, Volker a intermediat convorbirea dintre Giuliani şi Yermak, apropiat şi consilier al lui Zelenski. Aceasta a fost prima ocazie a lui Giuliani de a aduce în discuţie anchetarea lui Biden în cercul lui Zelenski, care voia neapărat să cunoască echipa lui Trump şi să consolideze sprijinul militar american în războiul din estul ţării cu pro-ruşii.

Giuliani a prezentat în convorbire mai multe conspiraţii întortocheate referitoare la relaţiile diplomatice ale lui Biden în Ucraina şi la presupusa implicare a Ucrainei în alegerile din 2016. El a insistat cu aceste teorii, chiar şi după ce Volker l-a avertizat că oficialii ucraineni care îi ofereau informaţii nu erau de încredere şi a spus că acuzaţiile de corupţie împotriva lui Biden „nu sunt credibile pur şi simplu”, potrivit mărturiei lui Volker din timpul procesului de punere sub acuzare.

„Am primit informaţii de la un anchetator internaţional că a existat o activitate în Ucraina în timpul alegerilor din 2016”, i-a spus Giuliani lui Yermak în timpul discuţiei, susţinând acuzaţia falsă că oficiali de la ambasada americană au încercat să găsească lucruri compromiţătoare legat de Trump, candidat atunci, şi Paul Manafort. „Altul era implicat cu George Soros... Soros este, aparent, în spatele multora dintre aceste lucruri”, a adăugat Giuliani referindu-se la miliardarul filantrop care este subiectul multor conspiraţii ale republicanilor.

Giuliani a adus în discuţie şi acuzaţia, fără dovezi, că Biden a fost corupt în perioada în care a fost vicepreşedinte, când l-a îndemnat pe predecesorul lui Zelenski, Petro Poroşenko, să îl concedieze pe procurorul general în 2016. Mai mulţi martori în ancheta privind punerea sub acuzare au depus mărturie că Biden a urmat politica bipartizană a SUA şi că procurorul ucrainean trebuia să fie înlăturat din funcţie pentru că era corupt. 

„Pentru mine, ca avocat, sună a mită”, a mai spus Giuliani. El a adăugat că nu este sigur dacă acuzaţiile de corupţie aduse lui Biden sunt adevărate şi că vrea ca adevărul să iasă la lumină. Lui Yermak i-a spus: „Nu îi spun lui Zelenski ce să zică”. Deşi, în câteva rânduri a afirmat clar că Zelenski ar trebui să anunţe cercetările pe care le dorea Trump.

În timpul discuţiei, Yermak a ascultat răbdător şi a încercat să o redirecţioneze către probleme diplomatice oficiale, precum prima vizită a lui Zelenski în Statele Unite, dar a dat semnale că va acţiona referitor la „investigaţii”.

După asta, tonul americanilor s-a schimbat. Volker a menţionat că Trump urma să discute cu Zelenski curând şi să îl felicite pentru victoria parlamentară. Până la finalul convorbirii a părut clar lui Yermak ce trebuie să se întâmple pentru a ajunge de partea lui Trump.

„Sunt sigur că Zelenski va spune asta”, a replicat el referindu-se la cererile lui Giuliani şi Volker ca preşedintele să menţioneze anchetele în timpul ulterioarei discuţii cu Trump. „Bun”, a spus Volker. „Crede-mă, Andri, asta ar fi bine pentru noi toţi”, a replicat Giuliani. „Te pot asigura că, în ceea ce mă priveşte, cred că ar trebui să vorbească săptămâna aceasta”. Volker a adăugat: „Voi face presiuni pentru asta de asemenea”.

Trei zile mai târziu, Trump l-a sunat pe Zelenski, pe 25 iulie 2019. Potrivit unei stenograme oferite de Casa Albă, Trump a semnalat cu Zelenski unele dintre aceleaşi teorii nefondate pe care Giuliani le-a menţionat lui Yermak. „Aş vrea să ne faci un favor”, a spus Trump legat de anchetarea acuzaţiilor. 

Comportamentul lui din timpul convorbirii cu Zelenski a dus la o plângere din partea unui oficial al Serviciilor de Informaţii americane care a susţinut că Trump a făcut abuz de putere şi a solicitat ajutor străin Ucrainei în alegerile din 2020. Schema a fost dezvăluită în câteva luni, iar Trump a fost subiectul unui proces de suspendare în Camera Reprezentanţilor. El a fost achitat după procesul din Senat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri