Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Concert de muzică ostășească în cimitirul “Eternitatea”

GALERIE
cimitir
  • cimitir
- +

Sâmbătă, 23 octombrie 2021, în cel mai tăcut și încărcat de semnificații spațiu al orașului - cimitirul “Eternitatea”, va răsuna muzica. Corul Marea Unire, dirijat de masterul Andrei Fermeșanu, va interpreta un reportoriu de cântece ostășești și prelucrări de inspirație folclorică, onorând astfel eroii care își dorm somnul de veci în cimitirul ieșean. Îmbrăcați în uniformele stilizate ale ostașilor români din primul război mondial, membrii Corului Marea Unire vor evoca, prin intermediul repertoriului, momentele dramatice care au marcat Marele Război.

„Corul Marii Uniri reunește 24 de voci bărbătești, studenți sau absolvenți ai Facultăților de Teologie sau Conservator, membri ai ansamblurilor vocale de la Opera Națională și Filarmonica Moldova din Iași. În repertoriul abordat se cântă sentimentul patriotic, ethosul folcloric și rugăciunea cultului religios. Astfel paginile muzicale interpretate aparțin cu precădere creației compozitorilor români în armonizări pentru voci egale cu tematica triadei definitorii identității de neam”, se precizează în articolul dedicat Corului Marea Unire pe pagina Ateneului Național din Iași.

Concertul va marca debutul proiectului “Cimitirul Eternitatea, memorie și artă“, care își  propune să atragă atenția, prin realizarea unui album de artă, că cimitirul Eternitatea reprezintă o parte a trecutului viu al orașului nostru, un sălaj al umbrelor unde ne putem întâlni cu spiritele marilor creatori care au trăit în orașul nostru.

Clasat ca monument istoric, țintirimul din Dealul Tătărașilor conservă istoria vechii capitale a Moldovei din ultimii aproape 150 de ani, conectându-ne, pe fiecare dintre noi, la trecut. Dincolo de valoarea lor estetică, monumentele funerare care împodobesc aleile cimitirului sunt oglinzi care reflectă evoluția socială a orașului.

Convingerea echipei proiectului este că identitatea culturală ieșeană şi turismul cultural pot fi consolidate prin realizarea unor evenimente culturale în spațiul neconvențional al cimirului. Semnat de Maria Bilașevschi (critic artă), Florea Ioncioaia(istoric) și Dana Ceia (fotograf), albumul  va fi lansat în decursul lunii noiembrie, în cadrul unui tur ghidat de către istorici pe aleile cimitirului Eternitatea, la care vor fi invitați ieșenii.

Vă așteptăm sâmbătă, de la ora 15.30, în amfiteatrul de la intrarea în cimitir, să ascultăm împreună concertul corului Marea Unire, ocazie cu care vom distribui 50 de broșuri cu hărți, fotografii și articole, în care veți regăsi principalele trasee culturale din cimitirul Eternitatea. Veți putea intra în dialog cu Maria Bilașevschi (critic de artă), Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Tătărași și istoricul Florea Ioncioaia.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Art And Soul, în parteneriat cu Ateneul Tărărași şi este parte a proiectului cultural CIMITIRUL ETERNITATEA – MEMORIE SI ARTĂ, finanţat de Municipiul Iaşi, în baza legii 350/2005.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri