Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Consilierii locali ai PSD s-au strâns în poala lui Chirica cu tot cu interesele lor personale

GALERIE
cl iasi
  • cl iasi
- +

Ei îşi urmăresc interesele personale şi se închină acum primarului Chirica, convertit la liberalism.

PSD Iaşi a pierdut total controlul asupra reprezentanţilor săi în Consiliul Local (CL). În timp ce conducerea filialei pare să facă opoziţie la adresa primarului Mihai Chirica (ex-PSD, PNL), consilierii locali ai partidului sunt, în marea lor majoritatea, „trup şi suflet“ cu edilul-şef al Iaşului.

Un primar proaspăt adept al ideologiei liberale după ce, în trecut, clama că vroia să reformeze PSD după principii ale „social-democraţiei europene“.

Săptămâna trecută, toţi consilierii PSD au votat în plenul CL un credit de 21 milioane euro propus de liberalul Mihai Chirica. Cu o zi în urmă, preşedintele organizaţiei municipale a PSD Iaşi, Marius Ostaficiuc, solicitase amânarea luării unei astfel de hotărâri. Dar niciun consilier PSD nu l-a ascultat, o premieră absolută în istoria locală a PSD.

Posibile sancţiuni pentru consilierii PSD

Acum, Ostaficiuc ia în calcul sancţiuni. PSD are 14 dintre cei 27 de consilieri locali, dar maximum 4 dintre aceştia se mai poziţionează în linia partidului. Anul trecut, PSD a mai încercat, fără succes, să-i sancţioneze pe unii dintre consilieri, tot în contextul apropierii de primar.

Cea mai „dură“ sancţiune la îndemâna filialei constă în neincluderea actualilor consilieri pe lista viitoare a PSD pentru alegerile locale. În schimb, o retragere în masă a sprijinului politic, şi excluderea consilierilor din partid, ar fi o măsură fără precedent a conducerii filialei, dar, în aceeaşi măsură, aproape inutilă.

Singura finalitate ar consta într-un semnal de forţă şi o trecere oficială a PSD în opoziţie, dar consilierii şi-ar încheia fără probleme actualul mandat, putând ataca în instanţa decizia. Iar cazul de acum doi ani al viceprimarului Gabriel Harabagiu, exclus din PSD şi revenit pe calea instanţei în organizaţie, este încă proaspăt în memoria partidului.

Întrebat ieri dacă se ia în calcul sancţionarea consilierilor, Marius Ostaficiuc a răspuns „da“ şi a adăugat că o astfel de decizie poată fi luată de Comisia de disciplină.

„La nivelul conducerii PSD Iaşi va fi făcută o analiză a prestaţiei consilierilor locali şi, dacă se impune, vom lua măsura sancţionării. Sancţiunile sunt stabilite de Comisia de disciplină“, a declarat şeful organizaţiei Iaşi a PSD. El a subliniat că reprezentanţii PSD aveau datoria să ridice anumite întrebări legate de creditul de 21 milioane euro.

Ostaficiuc s-a referit în special la faptul că primarul a negociat un pre-acord de finanţare cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în lipsa unui mandat special al CL.

Liderul social-democrat a mai spus că nu pune la îndoială oportunitatea investiţiilor ce fac obiectul creditului (reabilitarea de şcoli, refacerea cinema Dacia şi modernizarea depoului Dacia) dar, în acelaşi timp, a subliniat că astfel de proiecte puteau fi realizate şi cu fonduri UE, nu prin îndatorarea Iaşului pe 15 ani.

Din punct de vedere politic, în prezent, Iaşul este condus de un primar PNL, ajutat de doi viceprimari de la PSD şi ALDE, iar proiectele propuse în CL sunt îmbrăţişate de toate partidele: PNL, PSD, ALDE şi PMP. Având în vedere frăţia transpartinică, poziţia independentului Andrei Postolache aproape că nu mai contează din punct de vedere politic, în timp ce grupul „rebelilor“ din PNL (3 dintre cei 8 consilieri PNL au rămas fideli fostului şef al PNL Iaşi, Marius Bodea) nu are forţa să-şi impună punctul de vedere.

Lipsa unei opoziţii politice este, de asemenea, o premieră în peisajul local. În context, amintim că unii dintre consilierii locali ai PSD desfăşoară proiecte imobiliare, iar, în ultimele şedinţe, au existat mai multe astfel de propuneri urbanistice care au fost votate fără probleme în plen.

Iar una dintre hotărâri a fost chiar ilegală, fiind vorba despre un proiect al unei firme conduse de consilierul PSD Gabriel Surdu, despre care „Ziarul de Iaşi“ a scris la acel moment. Acest lucru a fost confirmat inclusiv de secretarul CL Denisa Ionaşcu care nu a dat avizul de legalitate. În şedinţa de săptămâna trecută, plenul CL a corectat hotărârea.

Chirica: Proiectele nu trebuie să aibă culoare politică

Conştient de culoarul favorabil pe care îl are pe final de mandat, Mihai Chirica a ţinut, în weekend, să mulţumească tuturor consilierilor în urma votului de aprobare a creditului de 21 milioane euro.

Primarul s-a arătat „mândru“ de echipele pe care le-a format, în condiţiile în care consilierii actuali ai PSD au fost sprijiniţi de edil la alegerile din 2016, pe vremea când Mihai Chirica era şef PSD Iaşi şi vicepreşedinte la nivel naţional al partidului.

În ceea ce priveşte consilierii PNL, cei mai mulţi dintre ei au devenit o „maşină de vot“ a actualului primar. Nu mai departe de câteva luni, aceiaşi consilieri îl criticau vehement pe actualul lor aliat.

„Consilierii locali care au votat favorabil au dovedit maturitate, arătând că proiectele pentru Iaşi nu trebuie să aibă culoare politică!“, este un fragment din declaraţia primarului din weekend.

În mod normal, alegerile locale trebuiau să aibă loc în luna iunie, dar, având în vedere pandemia Covid-19, acestea au fost amânate şi se vor desfăşura cel mai probabil în toamnă. Astfel, actualul CL va râmâne în funcţie pentru încă 4-5 luni, timp destul ca unii consilieri PSD să-şi rezolve şi alte proiecte imobiliare, iar PNL să le voteze.

O alianţă de facto PNL-PSD la Iaşi ar putea continua şi în viitorul mandat, în condiţiile în care între liberali şi social-democraţi, în ciuda unor declaraţii publice ale liderilor, există destule legături în contextul interesului personal sau de grup. Inclusiv lipsa unei opoziţii politice reale s-ar putea perpetua în viitorul mandat, având în vedere că USR (partid creditat cu şanse să prindă mai multe mandate în CL) nu are prea multe intervenţii publice, iar singurele momente în care filiala ieşeană se trezeşte din adormire sunt în proximitatea unor alegeri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri