Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

COVID: În această săptămână se poate atinge pragul de 3 la mie. Ce ne asteapta?

GALERIE
covid, carantina
  • covid, carantina
- +

Atunci vor fi închise şcolile şi cursurile se vor desfăşura online

 

Numărul de cazuri noi de infectare cu Covid-19 în municipiul Iaşi continuă să fie la un nivel ridicat. Ieri, a fost din nou atins pragul de 100 de îmbolnăviri: în ultima săptămână, este pentru a cincea oară când se întâmplă acest lucru. La nivelul întregului judeţ, au fost înregistrate 164 de îmbolnăviri, iar 100 dintre acestea sunt din municipiul Iaşi.

Câte cazuri noi sunt în focare şi câte sunt în afara lor

În ultimele 14 zile, recordul în municipiul Iaşi a fost pe 8 octombrie (122 cazuri). La polul opus este ziua de 29 septembrie (11 cazuri). Această perioadă de 14 zile este luată în calcul de autorităţi pentru stabilirea unor eventuale măsuri restrictive dacă rata de îmbolnăviri depăşeşte pragul de 3 la o mie de locuitori. Municipiul Iaşi are o populaţie de 387.103 persoane, conform ultimelor date oficiale (ianuarie 2020) afişate de Institutul de Statistică. Ieri, Prefectura a comunicat o rată de incidenţă de 2,12 pentru municipiul Iaşi, dar această rată nu include şi focarele, conform instituţiei. Astfel, rezultă că, în ultimele 14 zile, au fost înregistrate 820 de cazuri în afara focarelor. În municipiul Iaşi, au fost raportate, pentru aceeaşi perioadă, 1.085 de cazuri, cu tot cu focare. Un calcul sumar arată că în focare am avut 265 de noi îmbolnăviri. Pentru impunerea de noi restricţii în oraş, inclusiv ideea unei carantine zonale (dacă sunt îndeplinite şi alte criterii), rata de incidenţă (fără focare, spun autorităţile) trebuie să treacă de 3 la mia de locuitori. Fără focare, rata este de 2,1, iar cu focare ajunge la 2,8 la o mie de locuitori. Chiar şi fără a include focarele, situaţia pe Iaşi rămâne îngrijorătoare, iar evoluţia cazurilor din următorele zile poate duce la depăşirea limitei de alertă.

Ce măsuri restrictive pot fi impuse

Dacă acest prag va fi atins, Direcţia de Sănătăte Publică (DSP) trebuie să facă o analiză a situaţiei epidemiologice din municipiu. În primă etapă, se are în vedere situaţia şcolilor: unităţile trec în scenariul roşu (învăţământ online) doar dacă în urma evaluării DSP rezultă că acest lucru este necesar. În analiza sa, DSP ţine cont de existenţa transmiterii comunitare la nivelul oraşului, de numărul de focare existente deja la şcoli şi alte criterii de risc. "Dacă e depăşită rata de incidenţă de 3 la mie, cazuri cumulate pe ultimele 14 zile, şcolile vor trece în regim online integral. De asemenea, aici trebuie făcută o evaluare foarte serioasă, ştiţi că, de regulă, am zis că scoatem focarele, cazurile care nu reflectă răspândirea în comunitate", a declarat ieri premierul Ludovic Orban.

În ceea ce priveşte carantina zonală, aceasta se poate institui, odată ce s-a ajuns la limita de alertă, dar numai dacă sunt îndeplinite şi alte criterii, despre care "Ziarul de Iaşi" a scris şi săptămâna trecută, iar printre altele reamintim: trend crescător în ultimele 14 zile, o pondere majoritară a cazurilor în cadrul comunităţii faţă de focarele înregistrate în comunităţi închise (centre rezidenţiale, unităţi sanitare), personal insuficient pentru desfăşurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP (în raport cu numărul de cazuri confirmate), personal insuficient în spitale care asigură asistenţa medicală pacienţilor suspecţi sau confirmaţi cu Covid-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecţie şi, nu în ultimul rând, gradul de ocupare a paturilor atât în secţiile Covid, cât şi în secţiile ATI să fie mai mare de 90% cu pacienţi din zona luată în calcul pentru instituirea carantinei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri