Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Crimele de la Caracal redeschid o rană la Iaşi: Ce s-a ales de poliţiştii din „cazul Larisa“

GALERIE
larisa
  • larisa
- +

Crimele de la Caracal au readus în discuţie o anchetă-fiasco pe care şi Poliţia din Iaşi a derulat-o, acum mai bine de un deceniu. Deşi lista sancţiunilor a fost una lungă atunci, toţi poliţiştii „pedepsiţi“ au ajuns, ulterior, să iasă la pensie liniştiţi, cu indemnizaţii şi de 2.000 de euro pe lună Unii au fost avansaţi până la cel mai înalt nivel.

Decapitările din Poliţie, făcute la televizor de ministrul de Interne şi de premierul ţării în urma crimelor de la Caracal, amintesc de modul în care şi Poliţia Iaşi a fost „epurată“ de cei care au lucrat la „cazul Larisa“.

Prezentanţi presei la începutul anului 2006 ca vinovaţi principali pentru ancheta-fiasco din cazul fetiţei din Lunca Cetăţuii, cei sancţionaţi atunci nu au avut deloc de suferit, viitorul dovedind că sancţiunile au fost mai degrabă praf în ochi pentru opinia publică.

„Cazul Larisa“, similar într-o oarecare măsură cu cel al crimelor de la Caracal prin expunerea mediatică de care a avut parte, s-a dovedit a fi un eşec răsunător şi al justiţiei, care a „reuşit“ să ţină criminalul în spatele gratiilor puţin peste 8 ani, deşi acesta a fost condamnat, în primă fază, la 20 de ani de puşcărie.

Ce s-a ales de poliţişti

Ancheta defectuoasă a Poliţiei Iaşi s-a soldat, în februarie 2006, cu o serie de sancţiuni, primite atât de poliţiştii direct implicaţi în investigaţie, cât şi de şefi. Capul lui Gheorghe Plai a fost primul care a căzut, acesta fiind destituit din funcţie de ministrul Vasile Blaga.

Plai era la acea vreme şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, însă sancţiunea dată pentru managementul defectuos din „dosarul Larisa“ nu l-a afectat prea mult pe ofiţer. Acesta a fost chiar avansat, ulteror: a fost şeful Poliţiei Botoşani, adjunctul Inspectoratului General al Poliţiei Române, ba chiar şeful poliţiştilor din România, pentru o perioadă de timp.

Plai s-a pensionat şi, în 2012, a fost numit membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică. În prezent e retras din viaţa publică.

Destituit din funcţie, însă nu şi din Poliţie, a fost, ulterior anchetei din „cazul Larisa“, şi Dumitru Tarcan, adjunctul şefului Poliţiei Iaşi. Tarcan s-a pensionat între timp, la fel ca şi alţi doi ofiţeri ce au fost retrogradaţi în grad atunci, Dumitru Opincă şi Damian Borşeri.

Şeful Serviciului de Investigaţii Criminale de la acea vreme, Georgel Grumeza, a fost şi el sancţionat. Grumeza s-a pensionat şi el şi, pentru o perioadă, a ocupat funcţia de şef al Poliţiei Locale din Iaşi.

În prezent, Grumeza are o pensie de 8.500 de lei.

Dat afară din Poliţie, singurul de altfel, în urma anchetei din „cazul Larisa“ a fost inspectorul Liviu Nica. Acesta a fost reîncadrat, ulterior, la Poliţia Transporturi Feroviare.

Între timp, Liviu Nica a ajuns şeful Poliţiei Transporturi Suceava şi e comisar-şef. Liviu Zanfirescu spunea, în 2006, pe când era şef interimar al Poliţiei Iaşi, că Nica ar fi minţit cu privire la modul în care a acţionat în timpul aşa-zisei percheziţii din subsolul blocului unde a fost ucisă Larisa Chelaru.

Într-una dintre acele boxe se afla trupul fetei, însă niciun poliţist nu a fost în stare să îl descopere. Dispariţia Larisei Chelaru a fost semnalată oficial în octombrie 2005, trupul neînsufleţit al acesteia fiind găsit, în decembrie, într-un tomberon din faţa blocului ei.

În acelaşi bloc locuia şi criminalul Robert Ciobanu, care era prieten cu fratele Larisei. În timpul anchetei, Poliţia Iaşi a suspectat un taximetrist internat la Psihiatrie că ar fi făptaşul. Acesta s-a sinucis după ce şi-a văzut numele la televizor.

Şi tatăl Larisei, Constantin, şi-a pus capăt zilelor, în 2016, atunci când a aflat, în timpul procesului, că ucigaşul fiicei sale ar putea să execute doar jumătate din pedeapsă.

Robert Ciobanu a primit, într-adevăr, 20 de ani de închisoare, însă nu a executat nici măcar jumătate din pedeapsă, ca urmare a modificărilor legislative din 2014. Atunci, Codul Penal s-a modificat, minorii (la momentul comiterii faptei) putând fi pedepsiţi cu maximum 15 ani, indiferent de faptă. Perioada de probaţiune a lui Robert Ciobanu expiră în 2020.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri