Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Criză de medici în spitalele ieşene. Unităţile mari au numai două treimi din posturi ocupate

GALERIE
criza medici
  • criza medici
- +

De exemplu, la Spitalul „Sf. Spiridon“ - 63%, Spitalul de Infecţioase „Sf. Parascheva“ - 64%, Spitalul de Recuperare şi Spitalul de Copii „Sf. Maria“ - 69% dintre posturi sunt ocupate. Unii manageri acoperă lipsa medicilor apelând la colaboratori.

 

Iaşul are în medie un grad de ocupare a posturilor de medici în spitale de 60-70%, conform unui răspuns emis de Ministerul Sănătăţii (MS) la o interpelare din partea deputatului USR Daniel Popescu cu referire la deficitul existent în spitalele din toată ţara. În răspunsul ministerului se precizează că principala cauză a deficitului de medici era până anul trecut faptul că aceştia plecau pentru salarii mai bune. „Principala măsură în vederea dimi­nuării dezechilibrelor structurale din perspectiva resurselor umane, reducerii migraţiei forţei de muncă în străinătate şi a deficitului de personal medical, a fost adoptarea Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificările şi completările ulterioare, lege potrivit căreia medicii beneficiază începând cu luna martie 2018 de saalarii comparative cu cele acordate la nivelul Uniunii Europene“. Managerii unităţilor medicale spun că gradul de ocupare reflectă doar numărul medicilor care sunt efectiv angajaţi, făcând excepţie cei care au contracte de colaborare cu spitalul şi care primesc aceleaşi salarii cu cei care sunt angajaţi.

La IRO, doar 50% din posturi ocupate

Conform documentului, Institutul Regional de Oncologie (IRO) are un grad de ocupare de 50%, alături de Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri, un procent apropiat fiind şi la Spitalul Căi Ferate din Paşcani, cu 57% sau la Spitalul de Urgenţă din Paşcani, unde gradul este de 59%. Cazul IRO este unul atipic, acesta fiind un spital nou, care şi-a început activitatea din 2012, normarea posturilor putând fi făcută diferit faţă de celelalte spitale. Aici sunt normate 174 de posturi, existând 93 de medici angajaţi, dintre care 14 sunt medici cu contracte de integrare clinică, reprezentând cadre didactice ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, care ocupă câte jumătate de normă, iar încă 15 sunt medici cu contracte de colaborare, iar aceştia din urmă nu sunt contabilizaţi în stabilirea gradului de ocupare.

„Noi fiind un spital nou, am făcut normarea la maxim, acesta este şi unul dintre motivele pentru care avem mai multe posturi normate comparativ cu cele ocupate. De exemplu, se normează un medic la un minim de 5 paturi şi un maxim de 15 paturi, noi am normat un medic la 5 paturi, considerând că aşa este mai bine, decât să fie un medic la 15 paturi şi să nu mai putem angaja. Atunci când este nevoie de un medic, scoatem postul la concurs“, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul IRO. Astfel, în perioada următoare, cei de la IRO se pregătesc să scoată mai multe posturi la concurs pentru specialitatea radiologie, oncologie sau hematologie, acolo unde momentan sunt medici cu contracte de prestări servicii sau cu contracte de voluntariat. „Aceasta a fost şi ideea la început, să avem postul normat şi am avut avantajul că am putut norma fără să avem un istoric în spate, sperând ca va fi adresabilitate, ceea ce şi există. Nu este vorba despre un deficit, ci mai degrabă de un necesar, care creşte prin faptul că este în creştere şi adresabilitatea către serviciile noastre“, a completat managerul IRO.

Neurochirurgia stă cel mai bine

Pe de altă parte, unitatea medicală cu cel mai mare grad de ocupare, de 94%, este Spitalul de Neurochirurgie, un procent apropiat fiind înregistrat la Maternitatea „Cuza Vodă“, unde gradul de ocupare este de 89% sau la Spitalul Căi Ferate Iaşi unde procentul este de 83%. „Normativul spune că un medic neurochirurg se poate ocupa de cel puţin cinci bolnavi, astfel că în funcţie de numărul de paturi se face şi gradul de încadrare. Spitalul nostru este în ascensiune, are nevoie de medici, fiind o patologie foarte dificilă, unde lucrăm în regim de urgenţă. Avem aproximativ 80 de medici care sunt angajaţi ai spitalului, foarte puţini sunt cei cu contracte de colaborare, de obicei pentru gărzi, pe anumite sectoare unde încă nu avem suficienţi medici, cum ar fi pe radiologie“, a precizat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.

Celelalte spitale din judeţ au un grad de ocupare de peste 60%, cum ar fi Spitalul „Sf. Spiridon“ cu 63%, Spitalul de Infecţioase „Sf. Parascheva“ cu 64%, Spitalul de Recuperare şi Spitalul de Copii „Sf. Maria“ având un grad de 69%. De asemenea, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu“ şi Institutul de Psihiatrie „Socola“ au posturile ocupate în procent de 75, respectiv 76%. Majoritatea spitalelor, pentru a nu rămâne cu activitate medicală neacoperită, aleg ca până la organizarea unui concurs să încheie contracte de colaborare cu medici pe anumite specializări, aici fiind în special vizate domeniile unde se găsesc cu greu specialişti. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri