Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Liberalism cu 50.000.000.000 de lei de la stat

Criză guvernamentală. Cîțu l-a demis pe ministrul Justiției. USR PLUS vrea demiterea premierului

GALERIE
coalitie
  • coalitie
- +

Criză fără precedent în coaliţia de guvernare. Aseară, premierul Florin Cîţu l-a demis pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, acuzându-l că sabotează Guvernul după ce acesta nu a semnat avizul pentru aprobarea ordonanţei „Anghel Saligny” prin care 50 de miliarde de lei ar urma să fie utilizați pentru proiecte de infrastructură locală în România. Dincolo de argumentele tehnice și politice ale fiecărei părţI, pe care le prezentăm mai jos, situaţia este tensionată şi complicată. Va rămâne USR PLUS la guvernare? Va pleca Florin Cîţu, riscându-şi viitorul politic? Va interveni preşedintele Iohannis? Mai jos, ultimele noutăţi din acest scandal.

UPDATE: "USR PLUS anunţă că îşi retrage sprijinul politic pentru premierul Cîţu, care a aruncat ţara în criză politică. USR PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare.

Cerem Coaliţiei să ia act de lipsa unei majorităţi care să susţină Cabinetul Cîţu şi solicităm declanşarea de urgenţă a negocierilor în Coaliţie pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern. În situaţia în care discuţiile din Coaliţie vor eşua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susţine o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu.

Cititi si: Ce mesaj a postat Cîţu pe Facebook joi dimineaţă la câteva ore după ce a decis revocarea ministrului Justiţiei

Ministrul Stelian Ion este propunerea USR PLUS pentru viitorul guvern şi are tot sprijinul nostru pentru continuarea reformei din justiţie, inclusiv desfiinţarea SIIJ şi numirile procurorilor-şefi, procese întrerupte de iresponsabilitatea premierului Cîţu. Biroul Naţional a decis convocarea Comitetului Politic în data de 11 septembrie", sunt concluziile transmise după şedinţa Biroului Naţional al USR PLUS.

TEXT INITIAL: Marţi, Florin Cîţu a postat pe Facebook o definiţie a liberalismului, care consacră principiul neintervenţiei statului în economie. Ieri dimineaţă, premierul a încercat să bage pe „sub mână“ în şedinţa de guvern un proiect privind alocarea a 50 de miliarde de lei pentru primării. Banii sunt destinaţi clientelei politice, acuză USR PLUS, care nu exclude să iasă de la guvernare sau chiar să voteze o moţiune de cenzură împreună cu opoziţia. Cîţu l-a revocat aseară pe ministrul justiţiei, Stelian Ion. PNL schimbă premierul sau ieșim din coaliție, a reacționat USR PLUS.

A doua criză guvernamentală majoră în Coaliţie, după ce Florin Cîţu l-a demis pe ministrul USR PLUS Vlad Voiculescu, a „explodat“ ieri dimineaţă. De această dată, scânteia a pornit tot de la Florin Cîţu care a pus pe ordinea de zi suplimentară proiectul „Anghel Saligny“, cunoscut şi ca PNDL 3. Totul fără acceptul USR PLUS care acuză încălcarea programului de guvernare. Chiar dacă mutarea sa de forţă a dus imediat la suspendarea şedinţei de guvern şi a resuscitat scenariul ieşirii de la guvernare a USR PLUS, Cîţu a spus clar că nu renunţă la planul său.

Care este miza premierului? Candidat la şefia PNL, Cîţu le-a promis primarilor bani pentru proiectele locale, în total 50 de miliarde de lei. Cum se apropie congresul în care candidează la şefia partidului, edilii fac presiuni ca el să-şi onoreze promisi­unea. Cîţu se bazează şi pe susţinerea UDMR care vrea adoptarea cât mai rapidă a programului „Anghel Saligny“.

Cititi si: Va accepta preşedintele Iohannis demiterea lui Stelian Ion de la ministerul Justiţiei?

Liderii USR PLUS acuză PNL şi în special pe premierul Cîţu de încălcarea protocolului de funcţionare a coaliţiei, care prevede că agenda guvernului şi procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii.

După încheierea intempestivă a şedinţei de guvern de ieri dimineaţă, USR PLUS a ameninţat mai mult sau mai puţin direct cu ieşirea de la guvernare. O şedinţă de guvern a fost programată miercuri seară de la ora 19.00, dar liderii USR PLUS au precizat că nu vor participa la aceasta şi au cerut una joi dimineaţă, de la ora 10.00. Mai mult, s-au plâns că la şedinţa de guvern care a avut loc aseară, secretarii de stat PNL din ministerele conduse de USR PLUS au fost ameninţaţi să participe.

„Căpătuială pe bani publici şi clientelism demne de PSD“

Vicepremierul Dan Barna a afirmat că toate opţiunile sunt pe masă pentru USR PLUS, inclusiv varianta unei moţiuni de cenzură. „Vom vedea cum vor evolua discuţiile. USR PLUS nu e împotriva dezvoltării locale, însă PNDL cum e prezentat în acest moment este ca primele două din perioada Liviu Dragnea“, a afirmat Barna. „Noi am propus nişte amendamente la OUG respectivă pentru a avea criterii foarte clare despre cum sunt alocaţi aceşti bani şi să nu mai fie alocaţi discreţionar politic“, a completat vicepremierul.

Întrebat cum a fost dialogul în şedinţa de Guvern cu premierul Florin Cîţu, Barna a replicat: „Discuţiile private sunt discuţii private“.

Chestionat dacă mai e luată în calcul de USR PLUS depunerea unei moţiuni de cenzură, dacă premierul insistă cu adoptare PNDL 3, Barna a răspuns: „Exact aceasta a fost discuţia cu colegii parlamentari. Toate opţiunile sunt pe masă şi literal toate opţiunile sunt pe masă“.

La rândul său, ministrul Justiţiei Stelian Ion a afirmat că nu el nu a dat avizul legal pentru PNDL 3.

Dacian Cioloş, copreşedinte USR PLUS, a declarat că miniştrii formaţiunii nu ştiau că proiectul PNDL 3 va fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei de guvern şi că acesta nu are avize de la ministerele Justiţiei şi Transporturilor. Într-o declaraţie pentru Digi 24, Cioloş a arătat că, în opinia sa, miniştrii USR PLUS nu au ce să caute într-un guvern în care punctul lor de vedere nu este respectat. „Dacă ne punem unii pe alţii în faţa faptului împlinit, astea sunt semnale că nu vrem că construim împreună“, a precizat Cioloş.

Deputatul USR PLUS Mihai Poliţeanu a acuzat că se forţează adoptarea PNDL 3 în Guvern, fără avizul Ministerului Justiţiei. „Căpătuială pe bani publici şi clientelism demne de PSD“, a afirmat deputatul, care a precizat că „nu se mai poate continua aşa“.

La rândul său, deputatul USR PLUS Iulian Bulai afirmă că PNL trebuie să înceteze să se comporte ca un adolescent rebel şi a făcut referire la continuarea guvernării. „«Noaptea ca hoţii» e deja demodat. «Ziua în amiaza mare» e la modă acum. PNDL trebuie avizat de Ministerul Justiţiei şi Ministerul Transporturilor. În plus trebuie să conţină criterii clare de alocare. Nu şpăgi pentru clientela locală abonată la banul public“, a scris pe Facebook, Iulian Bulai. Acesta a precizat că „PNDL nu poate fi un ciubuc/ peşcheş/ bacşiş pe care îl foloseşte PNL în campania internă pentru a câştiga delegaţi“.

Decalogul pentru susţinerea PNDL

Ulterior, USR PLUS a pus zece condiţii pentru susţinerea programului „Anghel Saligny“. Printre acestea se numără introducerea unor criterii similare fondurilor europene, alocarea banilor pe bază de punctaj şi nu din „pixul mini­strului“, iar toate criteriile de finanţare să fie publice şi transparente. USR PLUS cere şi crearea unui sistem informatic, public, care să cuprindă toate informaţiile legate de proiecte (punctaj, contractor, durată, stadiu de execuţie şi plăţi).

Cîţu: USR PLUS nu susţine dezvoltarea României

Premierul Florin Cîţu a afirmat că în cazul în care USR PLUS nu susţine dezvoltarea României, atunci să iasă în faţă şi să spună acest lucru. „Sper că acolo în Guvern să nu folosim funcţia pentru a obstrucţiona sau a abuza de funcţia guvernamentală“, a adăugat el.

Acesta a mai explicat că amendamentele USR PLUS la proiectul privind programul de investiţii nu au fost transmise oficial, ci pe WhatsApp. „Eu am spus că nu ne mai putem permite să mai avem localităţi nedezvoltate. PNDL dezvoltă România, acele localităţi care nu pot accesa fonduri europene. Dacă USR PLUS nu susţine dezvoltarea României, să iasă în faţă şi să spună“, a explicat Florin Cîţu.

Alte reacții care au apărut după anunțul premierului

Ședința Biroului Național al USR PLUS s-a încheiat după miezul nopții. Coaliția va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu. Aflați amănunte de AICI.

„Acesta nu mai e un guvern de coaliţie!'“, a fost reacţia copreşedintelui USR PLUS Dacian Cioloş după anunţul premierului Florin Cîţu privind remanierea ministrului Justiţiei, Stelian Ion. Aflați amănunte de AICI.

Ministrul demis al Justiţiei Stelian Ion afirmă că premierul Florin Cîţu a arătat în seara aceasta „încă o dată că nu are respect pentru lege, pentru Constituţie“. El susţine că „miza nevăzută“ este procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aflați amănunte de AICI.

Șeful filialei ieșene a PNL, Alexandru Muraru, susținător al lui Florin Cîțu, scrie că PNL nu cedează la șantaj. Aflați amănunte de AICI.

Vicepremierul Dan Barna a declarat, miercuri seară, că premierul Florin Cîţu nu poate conduce un Guvern, motiv pentru care ar trebui să demisioneze, acuzându-l totodată de „cinism şi rea voinţă“. Aflați amănunte de AICI.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri