Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum a "reuşit" Hamilton să termine fără niciun punct un grand prix

GALERIE
hamilton
  • hamilton
- +

Lewis Hamilton a atins din greşeală un buton de pe volanul monopostului său, la restartul Marelui Premiu de Formula 1 al Azerbaidjanului şi, astfel, echilibrul frânării maşinii Merecdes a fost afectat, ceea ce l-a făcut pe pilotul britanic să termine în afara punctelor o cursă pentru prima dată din 2018.

La Baku, duminică, pilotul Ferrari Charles Leclerc din Monaco a pornit din pole position, dar a fost întrecut repede de Hamilton, al doilea la start. Olandezul Max Verstappen de la Red Bull, liderul clasamentului piloţilor, al treilea pe grilă, a profitat de schimbul de pneuri mai rapid efectuat de echipa lui şi a trecut la conducere, urmat de coechipierul său, Sergio Perez (locul 7 la start), şi de Hamilton.

Ordinea aceasta a fost păstrată mare parte din timp, chiar şi după ce cursa a fost neutralizată cu safety car, în turul 31/51, din cauza unui accident suferit de canadianul Lance Stroll (Aston Martin). Însă cu cinci tururi înainte de final, Verstappen a suferit o pană la monopostul său, la pneul stânga-spate, a pierdut controlul volanului şi a lovit zidul de protecţie de pe marginea pistei. Cursa a fost oprită cu steagul roşu, când au mai rămas trei tururi de efectuat.

După o întrerupere de peste 30 de minute, cursa a fost reluată de pe loc pentru parcurgerea celor trei tururi rămase. Hamilton a atacat la restart, a trecut în frunte, dar a frânat târziu în primul viraj şi a ieşit în decor, pe un drum de degajare. Britanicul a revenit pe pistă pe ultimul loc şi nu a mai putut câştiga decât o poziţie (locul 15). Cursa a fost câştigată de Perez.

După cursă, vorbind cu inginerii săi, el a spus: "Am lăsat <magicul> deschis? Aş fi putut jura că l-am oprit".

Mercedes foloseşte un buton de pe volan pentru a-i ajuta pe piloţi să îşi încălzească mai bine anvelopele şi frânele în timpul tururilor de formare şi la restartul după intrarea pe pistă a maşinii de siguranţă. Butonul modifică echilibrul frânării, orientând-o către roţile din faţă, iar forţa de frânare suplimentară aplicată produce o căldură suplimentară în discuri, care este apoi radiată pe anvelopele din faţă.

Butonul magic este de obicei deconectat pentru startul cursei, atunci când echilibrul frânării revine la setările normale. Cu toate acestea, Hamilton suspectează că a atins cumva butonul şi l-a reactivat în timp ce se forma grila la restart, când rula alături de Perez.

Rugat să explice după cursă ce s-a întâmplat, Hamilton a spus: "Nu sunt pe deplin sigur, dar am lovit un fel de comutator care a făcut să funcţioneze doar frânele din faţă. Există un buton pe care îl avem ca să ne ajute să menţinem frânele din faţă ridicate (n.r. - la temperatură) şi, pe măsură ce Perez a venit spre mine, am reacţionat şi am atins din greşeală comutatorul. S-a blocat şi am mers drept înainte".

Şeful echipei Mercedes, Toto Wolff, a afirmat după cursă că Hamilton a declanşat cumva "butonul magic" şi nu a fost conştient de ce a făcut până când a călcat frâna.

"A atins un buton şi echilibrul frânării s-a schimbat. Frânarea s-a făcut numai pe faţă şi evident maşina nu s-a oprit. A fost o problemă cu degetul", a spus el.

Aflați amănunte de pe news.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri