Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

De ce femeile sunt mai predispuse la depresie? Ce spun specialiştii de la „Socola“

GALERIE
depresie
  • depresie
- +

Sindromul premenstrual, menopauza şi naşterea reprezintă cauze suplimentare pentru apariţia depresiei, spun aceştia. Medicii psihiatri de aici au elaborat şi un ghid de recunoaştere a simptomelor depresiei, în 14 puncte.

Femeile sunt mai predispuse să sufere de depresie, susţin specialiştii Institutului de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi. Frecvenţa mai mare a acestei afecţiuni la femei poate fi explicată prin existenţa factorilor biologici, hormonali şi sociali. Astfel, sindromul premenstrual, menopauza şi naşterea reprezintă cauze suplimentare pentru apariţia depresiei.

„Statisticile arată că mai mult de o femeie din trei suferă de sindrom premenstrual, simptomele cele mai frecvente fiind: balonare, cefalee, acnee, dificultăţi de concentrare, creştere în greutate, sensibilitate a sânilor, oboseală, iritabilitate, anxietate, accese de plâns, tulburări de dispoziţie şi/sau depresie“, a explicat dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru al Institutului de Psihiatrie „Socola“.

De asemenea, femeile gravide se confruntă cu diferite manifestări, creştere în greutate şi schimbări de dispoziţie.

„Multe mame experimentează baby blues - un termen folosit pentru a descrie modificări uşoare ale dispoziţiei şi sentimente de îngrijorare, nefericire şi epuizare pe care multe femei le experimentează uneori în primele două săptămâni după naşterea unui copil“, spune dr. Petronela Nechita.

Conform medicilor, aceste stări durează de obicei o săptămână sau două, şi apoi dispar, atunci când mama se adaptează la ritualul de îngrijire al bebeluşului.

Depresia perinatală este o tulburare de dispoziţie care poate afecta femeile atât în timpul sarcinii, cât şi după naştere. Mamele cu acest tip de depresie au sentimente de tristeţe extremă, anxietate şi oboseală, care duc la dificultăţi în îndeplinirea sarcinilor zilnice, inclusiv îngrijirea lor sau a nou-născutului. Specialiştii spun că aproximativ 10-20% dintre femeie sunt afectate de depresia perinatală, fiind indicat dacă observăm semne de depresie la o persoană dragă în timpul sarcinii sau după naşterea copilului să o încurajăm să meargă la un specialist în domeniul sănătăţii mintale.

Un alt tip de depresie care afectează femeile este perimenopauza, sau tranziţia în menopauză, când pot să apară probleme de somn, schimbări de dispoziţie şi bufeuri.

Un aspect foarte important este că depresia poate să apară şi cu simptome fizice, cum ar fi dureri de cap, crampe sau probleme digestive. Astfel, fără să ştie că acestea sunt semne ale depresiei, oamenii ajung să apeleze la specialităţi medicale pentru a trata simptomele.

Este posibil să suferiţi de o depresie dacă timp de două săptămâni prezentaţi oricare dintre simptomele de mai jos: stare de spirit tristă, anxioasă; sentimente de deznădejde sau pesimism; iritabilitate; sentimente de vinovăţie; lipsă de valoare sau neputinţă; scăderea energiei sau oboseală; dificultăţi de somn, trezire dimineaţa devreme sau somn excesiv; pierderea interesului sau a plăcerii pentru hobby-uri şi activităţi; lentoare în mişcare; senzaţie de nelinişte; dificultăţi de concentrare, de memorie sau de luare a deciziilor; modificări ale poftei de mâncare sau ale greutăţii; gânduri de moarte sau suicid sau tentative de suicid; dureri de cap, crampe sau probleme digestive fără o cauză fizică clară.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri