Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

De ce nu vor arhitecţii ieşeni să conducă Direcţia de Urbanism?

GALERIE
Ionel Oancea
  • Ionel Oancea
- +

Unul dintre posturile cel mai bine plătite din administraţia locală este vacant de mai bine de doi ani. Funcţia de arhitect-şef este remunerată cu peste 11.000 lei/lună (brut), dar, cu toate acestea, arhitecţi cu experienţă din Iaşi evită să participe la concurs. Anul acesta au fost două examene, iar la ambele s-a prezentat un singur candidat care a picat în ambele dăţi.

Este vorba despre Alex Mustiaţă, destituit zilele trecute de primarul Mihai Chirica, în locul lui fiind numită, în premieră, o femeie (Raluca Mocanu). Ionel Oancea, fost arhitect-şef al Iaşului în perioada 1994 - 2005, a apreciat ieri că arhitecţii evită să participe la concurs din mai multe motive, printre acestea numărându-se lipsa de autonomie a Direcţiei de Urbanism, pierderea dreptului de semnătură şi „intrarea într-o încrengătură de interese“. „Arhitectura este o muncă de creaţie. O astfel de funcţie te deprofesionalizează, toată viaţa de acolo este destul de complicată. Arhitect-şef trebuie să fie o persoană cu viziune, preocupată de dezvoltarea urbanistică a oraşului. Puterea nu este în mâna arhitectului-şef, iar dacă nu ai instrumente pentru a rezolva problemele urbanistice, te compromiţi“, a declarat Oancea.

El a opinat că un astfel de concurs nu ar trebui organizat de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publice (ANFP), ci de Primărie. „Oricine poate să înveţe legile pentru concursul de la ANFP, dar din acest examen lipseşte partea esenţială: viziunea. Primăria ar trebui să fie cea care organizează concursul“, a mai spus Oancea. El a continuat afirmând că ce se întâmplă acum la Direcţia de Urbanism, cu schimbările frecvente din funcţie (Raluca Mocanu este al treilea arhitect-şef al Iaşului din ultimele 18 luni) nu reprezintă o noutate. „Înainte să fiu eu arhitect-şef, în 1994, fuseseră schimbaţi vreo patru-cinci arhitecţi şefi. Esenţial este că trebuie să existe o viziune la nivelul conducerii oraşului, altfel e foarte multă presiune şi sunt foarte multe neînţelegeri“, a menţionat Oancea.

Arhitectul a precizat că, în timpul mandatului său, şi-a depus de trei ori demisia, dar de fiecare dată a revenit asupra deciziei la insistenţele fostului primar Constantin Simirad. De la demiterea fostului arhitect-şef Tudor Vericeanu, în 2015, Primăria trece printr-o criză la Direcţia de Urbanism. Arhitecţii cu experienţă au părăsit instituţia în acelaşi an. În schimb, la direcţie au venit arhitecţi tineri. Primarul Mihai Chirica a făcut, în mai multe rânduri, un apel la arhitecţii ieşeni cu experienţă să participe la concursul ANFP. Cel mai probabil, ANFP va organiza cel de-al treilea examen din ultimele şase luni în prima parte a anului 2018.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri