Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

De la palpitații la paralizie, o cale mai scurtă decât s-ar crede (P)

GALERIE
dobreanu-viorica_zdi
  • dobreanu-viorica_zdi
- +

Un pacient în vârstă de 72 ani, din mediul rural, activ în sectorul agricol, s-a adresat Spitalului de Cardiologie Clinică și Intervențională Arcadia pentru continuarea investigațiilor ca urmare a unui episod de paralizie temporară a membrului inferior stâng, diagnosticat în urgență ca accident vascular ischemic tranzitor, cu recuperarea integrală a funcției motorii.

În urma anamnezei s-a descoperit că pacientul nu era urmărit din punct de vedere medical și nu asocia tratament medical pe termen lung. Factorii de risc care au fost identificați sunt: un istoric familial de boli cardiovasculare, tabagismul activ și consumul ocazional de alcool. Pacientul s-a declarat asimptomatic, însă a admis că a resimțit de mai multe ori „că îi sare inima din piept”. Aceste episoade aveau o durată variabilă și erau însoțite de stare de slăbiciune și câteodată amețeală. Pacientul nu a considerat necesar consultul unui medic, întrucât episoadele se rezolvau spontan.

Examenul clinic a identificat bătăi regulate ale cordului, fără sufluri supraadăugate, un indice de masă corporală (IMC) de 26.2 kg/m2 care semnalează supraponderabilitate și valori tensionale de 160/95 mmHg, fără diferențe semnificative între brațul stâng și cel drept.

Electrocardiograma realizată pacientului a înregistrat un ritm sinusal normal, cu o frecvență de 70 bpm, fără tulburări de repolarizare și cu o extrasistolă atrială.

Examenul ecocardiografic a pus în evidență un ventricul stâng ușor hipertrofiat, fără tulburări de cinetică și cu o fracție de ejecție prezervată, în lipsa unor valvulopatii semnificative.

Analizele de sânge prelevate pentru identificarea factorilor de risc au confirmat o glicemie bazală modificată și o creștere peste normal a valorilor trigliceridelor, cu o funcție renală normală.

Pentru identificarea eventualelor aritmii care să poată explica palpitațiile resimțite de pacient, s-a apelat la supravegherea Holter pe parcursul a 24 de ore. Aceasta a relevat că peste 30% din timp pacientul dezvolta fibrilație atrială cu frecvență crescută, aproximativ 100-110 bpm.

În urma rezultatelor investigațiilor derulate, pacientul a fost diagnosticat cu fibrilație atrială paroxistică, care, netratată, aduce un risc anual de 3% de accident vascular cerebral și care, spre norocul său, a fost cu rezoluția completă a simptomelor și reluarea activităților obișnuite în cel mai scurt timp.

S-a decis inițierea unui tratament anticoagulant, betablocant, antihipertensiv și hipolipemiant (medicamentele hipolipemiante reduc nivelul crescut al anumitor lipide din sânge) pentru prevenția complicațiilor fibrilației atriale și controlul factorilor de risc.

Mesaje de luat acasă:

  • Este recomandat controlul cardiologic periodic, inclusiv în cazul persoanelor aparent sănătoase, cum este cazul pacientului anterior prezentat.
  • Nu trebuie ignorate nici măcar cele mai lejere simptome întrucât ele pot ascunde afecțiuni grave. De la palpitații la paralizie irecuperabilă este o cale mai scurtă decât s-ar crede.
  • Factorii de risc joacă un rol puternic în dezvoltarea complicațiilor bolilor cardiovasculare, iar controlul lor are beneficii asupra longevității și calității vieții.

Dr. Viorica Dobreanu, medic primar Cardiologie, Arcadia

Programări: 0232 920, Call Center Arcadia

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri