Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Deus ex machina

GALERIE
gin
  • gin
- +

* Ionuţ Lupescu, alegerile prezidenţiale de la FRF şi munca de la om la om

Alegerile pentru conducerea Federaţiei Române de Handbal au fost câştigate, dramatic, de actualul preşedinte, Alexandru Dedu, la un singur vot diferenţă, faţă de contracandidata sa, Narcisa Lecuşanu. Deşi “vechiul” a învins “noul”, totuşi victoria lui Dedu se înscrie în trendul care se manifestă în sportul românesc, promovarea fostelor glorii în funcţii de conducere. A se vedea şi cazul Cameliei Potec la nataţie, sau Andreea Răducan la gimnastică. Personal, deşi am  simpatizat cu Narcisa la aceste alegeri, cred că şi realegerea lui Dedu este o soluţie bună, pentru că în România continuitatea este rara avis în materie de management sportiv. Dedu a reuşit să urnească puţin angrenajul înţepenit, unele rezultate se văd, însă drumul trebuie continuat pentru ca România să însemne în acest sport ceea ce a însemnat cu 50-60 de ani în urmă.

Promovarea fostelor glorii nu este o idee rea, cu condiţia de a nu fi privită ca o recompensă adusă unei cariere strălucite. Nu pentru medaliile olimpice obţinute la Sydney a fost aleasă Andreea Răducan în funcţia de şefă a gimnasticii româneşti, ci pentru programul pe care l-a propus. De asemenea, ne place să credem că experienţa dobândită în structurile federale a cântărit mai mult decât performanţele în bazin ale Cameliei Potec. Pentru a lua în propriile mâini destinele unui sport într-o ţară sau regiune, esenţiale sunt calităţile manageriale, înaintea celor sportive. Dacă managerul cel mai bun este şi un fost sportiv de înaltă performanţă este cu atât mai bine, mai ales că un nume greu aduce, pe lângă calităţile sale şi un plus de imagine. Însă calităţile de conducător nu sunt suficiente, chiar şi însoţite de un renume sportiv. Mai este necesar şi un capital de încredere al celor care activează în domeniu, generat de comportarea ireproşabilă şi trecutul fără pată al candidatului.

Cam acelaşi lucru se doreşte şi în fotbal. Mulţi oameni din branşă, dezamăgiţi de rezultatele fotbalului românesc, vor înscăunarea fostei “Generaţii de Aur”, în locul unui tehnocrat cu mânecuţe ca Răzvan Burleanu. Fie vorba între noi şi toată naţia, Burleanu are o experienţă managerială, a condus chiar şi o “mini-federaţie” internaţională, însă fotbalul românesc, cu toate încrengăturile sale, s-a dovedit, pe moment, o pălărie prea mare pentru el. De aceea, majoritatea suporterilor vor “Generaţia de Aur” la timonă. Numai că FRF nu poate fi condus de o “generaţie”, ci de un grup de oameni, în frunte cu un preşedinte, buni manageri, cu moralitate ireproşabilă. Candidatul tradiţional al “generaţiei”. Gheorghe Popescu, s-a ales, volens-nolens, cu o condamnare penală, în faţa căreia mulţi ar închide ochii cu gândul la performanţele sportive ale “Baciului”, însă care îl face incompatibil prin statut cu o asemenea distincţie. Şi nici realizările manageriale ale fostului căpitan al Barcelonei nu îi dau prea multe recomandări. Gică Hagi, singurul din acest grup cu realizări remarcabile în managementul fotbalistic, s-a cramponat mai întâi de solidaritatea cu cumnatul său, apoi de conflictul de interese legat de clubul afiliat FC Viitorul, pentru ca apoi să anunţe că nu mai este interesat de fotbalul românesc şi pleacă în străinătate, scârbit de numai el ştie ce. Iar despre Florin Prunea, ce să spunem? Atâta timp cât critică singura realizare palpabilă a actualei conduceri, regula U21, pe motivul că vine de la Burleanu, este clar că demolarea este, în viziunea sa, mai importantă decât construcţia.

Şi uite aşa, cât de puternică, foto(tele)genică, compactă şi indestructibilă este opoziţia, “Golden Generation” a ajuns să se roage aproape în genunchi de Ionuţ Lupescu de la Nyon pentru a candida la conducerea FRF împotriva “zmeului zmeilor”, Răzvan Burleanu. Iar Lupescu, suflet caritabil, a lăsat ciolanul cărnos de la UEFA  şi a pogorât ca un “Deus ex machina” pentru a pune umărul la salvarea fotbalului rrromânesc. Deocamdată, iubitorii de fotbal de pe la noi aşteaptă cu nerăbdare un program de măsuri de redresare din partea lui Lupescu. Până la 18 aprilie mai e timp de 1,5 luni, deci să avem răbdare. Dar cel mai probabil nu vom vedea un “program de guvernare” din partea lui Lupescu, cum nu aşteptăm nici de la Burleanu, nemaivorbind de Marcel Puşcaş. Şi asta pentru că nu e nevoie de niciun program pentru câştigarea fotoliului de la Casa Fotbalului. Candidaţii, fie Burleanu, Lupescu sau Puşcaş, nu sunt votaţi de popor, ci de slujbaşi. Ei nu trebuie să caute încrederea microbiştilor , ci a micilor uncţionari ai fotbalului de la oraşe şi sate. Iar acestora nu le trebuie paragrafe şi alineate revoluţionare, ci cu totul altceva. Este de aşteptat ca Ionuţ Lupescu să colinde Asociaţiile Judeţene pentru a duce muncă de lămurire “de la om la om”, ceea ce Burleanu a făcut-o demult. Iar un zvon bine lansat de comandamentul mediatic al opoziţiei (“Ionuţ Lupescu este susţinut politic de PSD-ALDE”), convinge mai bine pe şeful de la Avântul Ciorogârla ori Voinţa Saielele decât zeci de programe de guvernare.

În concluzie, nici adepţii continuităţii, nici cei ai schimbării, nu pot fi siguri de rezultatele alegerilor prezidenţiale de la FRF. Totul depinde de mijloacele puse la bătaie pe frontul muncii de lămurire de la om la om. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri