Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Boicot penibil din partea PSD al evenimentului la care a participat Iohannis

GALERIE
Iohannis & Chirica, Agerpres
  • Iohannis & Chirica, Agerpres
- +

PSD Iași a boicotat întâlnirea de la Palatul Culturii, unde preşedintele Iohannis a decernat Iaşului titlul de „Capitală Istorică a României“. Motivul ar fi că nu au ajuns la timp invitaţiile de la Primărie. Unele surse arată că, de fapt, PSD nu a vrut să participe la un eveniment pus în scenă de Preşedinţie şi Primărie.

Disputa politică locală atinge noi culmi ale penibilului. Dacă, acum doi ani şi jumătate, Maricel Popa (PSD) şi Mihai Chirica (independent, exclus din PSD) cereau voturile ieşenilor pentru „echipa PSD“, astăzi, cei doi nu ratează nicio ocazie să se insulte reciproc.

Liderii PSD Iaşi au boicotat ieri evenimentul de la Palatul Culturii, când Iaşului i s-a decernat, oficial, de către preşedintele Klaus Iohannis, titlul simbolic de „Capitală Istorică a României“. Motivul? Primăria ar fi trimis, iniţial, invitaţii la manifestare doar consilierilor judeţeni ai PNL şi PMP, evitându-i pe cei de la PSD. Aceştia din urmă au primit abia ieri invitaţia, cu doar câteva ore înainte de eveniment. În schimb, consilierii PNL şi PMP primiseseră invitaţiile alaltăieri, culmea la o şedinţă la care au participat şi consilierii PSD. „În semn de solidaritate“, liderii social-democraţi au ales să nu participe la eveniment.

Oficialii Primăriei au încercat să dreagă busuiocul şi au susţinut că Administraţia Prezidenţială a făcut lista de invitaţi. Însă, conform protocolului de la preşedinţie, la evenimentele din teritoriu, există un aport logistic şi organizatoric al Administraţiei Prezidenţiale, dar este unul limitat, fără a avea legătură cu trimiterea invitaţiilor decât în unele situaţii prevăzute clar în lege, iar manifestarea de ieri nu s-a înscris în acest registru.

Totodată, unele surse din PSD ne-au precizat că decizia boicotului a fost luată încă de ieri-dimineaţă în contextul în care social-democraţii nu vroiau să gireze, prin prezenţa lor, unele mesaje anti-PSD.

În acelaşi timp, oficialii Primăriei au mai avut o explicaţie: unii consilieri judeţeni au primit invitaţii înainte întrucât fac parte din conducerea unor instituţii deconcentrate.

Demn de menţionat este că titlul a fost acordat Iaşului în urma unui demers iniţiat de parlamentarii PSD de Iaşi. Disputa de ieri este un nou episod din „războiul“ dintre palatele administrative ale Iaşului şi, în mod particular, între liderii PSD Iaşi şi Mihai Chirica: de mai bine de un an, cele două instituţii organizează evenimente în paralel în zile ce au o însemnătate istorică pentru Iaşi. Totodată, ieri a fost dat şi un start neoficial la campania electorală din următorii doi ani, singurul scop al taberelor beligerante fiind unul pur electoral.

Maricel Popa: „Mihai Chirica este imatur“

Cu două ore şi jumătate înainte de eveniment, Maricel Popa, alături de o parte dintre parlamentarii PSD (Camelia Gavri­lă, Vasile Toma, Doru Pănescu şi Vasile Cîtea) şi Marius Ostafaciuc (şef al organizaţiei municipale a PSD Iaşi), au susţinut o conferinţă de presă pentru a anunţa ceea ce se ştia deja în culise: boicotul evenimentului de la Palatul Culturii.

„Din solidaritate cu colegii noştri am decis să nu partici­păm“, a spus Maricel Popa.

Parlamentarii prezenţi la conferinţă au luat pe rând cuvântul şi au criticat modul în care Primăria a gestionat organizarea evenimentului.

„A fost umilitor modul în care au fost împărţite invitaţii către consilierii PNL şi PMP, şi nu şi pentru cei de la PSD“, a spus Cîtea.

„Este o reuniune politizată“, a precizat Toma.

„Suntem deja înt­r-o logică de campanie. E o polarizare care îţi dă un sentiment de tristeţe. Este necolegial“, a declarat, la rândul ei, Came­lia Gavrilă.

„Primarul se comportă ima­tur“, a completat Popa.

În schimb, primarul Mihai Chirica a susţinut că municipalitatea nu a făcut discriminări în trimiterea invitaţiilor, dar nu a explicat de ce invitaţiile au fost distribuite „în cascadă“.

„Nu merită comentarii domnul Popa. Am văzut că a întărâtat şi unii parlamentari prin presa de sâmbătă că nu ar fi primit invitaţii, şi invitaţiile erau de miercuri trimise şi duse chiar la sediul de partid. Şi consilierii PSD au fost invitaţi în acelaşi timp cu ceilalţi consilieri, invitaţiile fiind trimise sâmb..., ieri seara (marţi seara, n.r.) nu mai era nimeni la partid, nici la Consiliul Judeţean, şi dimineaţă la prima oară au fost lăsate, fiind telefonaţi o parte dintre ei - cei care au răspuns la telefon, desigur. Sunt nefondate aceste acuzaţii, eu nu le doresc decât inimă curată şi gânduri bune“, a declarat Mihai Chirica.

În acelaşi timp, Maricel Popa a susţinut că invitaţiile pentru consilierii PSD au ajuns la CJ la ora 15.10, cu doar 20 minute înainte de conferinţa anunţată de liderul social-democrat. „E o gogoriţă“, a comentat Popa declaraţia primarului.

Totuşi, la evenimentul de aseară au participat unii dintre consilierii locali ai PSD, Mihai Chirica beneficiind în continuare de sprijin în acest sens, în ciuda delimitării liderilor filialei de primar. Cert este că nivelul clasei politice ieşene lasă mult de dorit, iar, în timp ce în alte zone ale ţării politicienii se „războiesc“ pe implementarea de proiecte, în Iaşi scopul rămâne în continuare câştigarea de capital electoral prin dispute copilăreşti care nu-şi au locul în cel de-al doilea oraş al ţării, oraş care progresează mai mult prin intermediul mediului de afaceri decât prin performanţă administrativă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri