Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Din 2019, o parte din clinicile private nu vor mai putea încheia contracte pe spitalizări de zi!

GALERIE
spital
  • spital
- +

Spitalele şi clincile care nu vor oferi şi servicii medicale de spitalizare continuă, din aprilie 2019 nu vor mai putea încheia contracte cu casele de asigurări pentru spitalizare de zi. Măsura afectează doar clinicile private, toate spitalele de stat având spitalizare continuă. În timp ce în mediul privat se vorbeşte deja de închiderea acelor clinci care au contracte doar pe spitalizare de zi, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că respectivele servicii vor putea fi în continuare decontate, dar în regim de ambulatoriu.

Începând cu anul 2019, casele de sănătate vor încheia contracte pentru spitalizarea de zi doar cu acele clinci care vor oferi şi servicii medicale de spitalizare continuă. Această prevedere din Hotărârea de Guvern Nr. 140/2018, va afecta clinicile private care până acum aveau contracte cu casa doar pentru spitalizare de zi. În Iaşi sunt 9 astfel de clinci private care oferă doar servicii de spitalizare de zi decontate prin contract cu casa de asigurări, investigaţii şi proceduri medicale pe specialităţi cum ar fi cardiologie, oftalmologie, ORL, dermatologie, recuperare etc. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că această modificare nu va afecta nici clinicile şi nici pacienţii urmând ca respectivele servicii medicale să fie contractate şi decontate de casă în regim de ambulator. Reprezentanţii clinicilor ieşene care se află în această situaţie au refuzat să comenteze oficial modificarea. Neoficial, speră ca până în 2019 să se revină asupra deciziei.

Această prevedere va afecta numai spitalele private!

Singurul care a comentat oficial această prevede care limitează posibilităţile clinicilor private pentru a încheia contracte cu casele de asigurări pentru spitalizări de zi, a fost dr. Iulian Şerban, fostul director al CJAS Iaşi, care în prezent administrează unitatea privată ”Spitalis” din Negreşti, judeţul Vaslui. Aceasta funcţionează într-o aripă a fostului spital de stat din Negreşti, închis în 2011 de PDL. ”Spitalis” a fost deschis prin investiţie privată în 2014 şi în prezent este singura unitate spitalicească  din zonă la care pot apela cei aproximativ 40.000 locuitori. Aceştia au astfel acces la îngrijiri medicale decontate prin contract cu casa pe spitalizare de zi. În cazul în care din 2019 ”Spitalis” nu va mai putea încheia contract cu casa pentru spitalizări de zi, pacienţii vor trebui fie să plătească din propriul buzunar consultaţiile, investigaţiile şi tratamentele, fie să meargă la Vaslui.

”Această prevedere va afecta numai spitalele private. Orice spital de stat are şi spitalizare continuă. În domeniul privat există însă clinici şi spitale care încheie contracte doar pentru spitalizare de zi. Şi din ce în ce mai mulţi pacienţi preferă spitalul privat, iar spitalele de stat pierd astfel pacienţi şi fonduri. S-a observat că mediul privat funcţionează în detrimentul celui de stat şi atunci se iau măsuri. Cine pierde? Privatul care a investit bani şi pacientul care va fi nevoit să ajungă din nou la spitalul de stat, pe liste lungi de aşteptare. Ca să nu mai vorbim de calitatea serviciilor care e  mai bună la privat. De aici şi motivul pentru care mulţi dintre pacienţi preferă clinicile private care au contracte cu casa. Dacă nu se va reveni asupra acestei prevederi, cred că se vor închide clinici private care oferă doar servicii medicale pe spitalizare de zi şi pacienţii nu vor mai avea alternativă decât spitalele de stat”, a subliniat dr. Iulian Şerban.

Ministerul Sănătăţii: aceleaşi servicii vor fi decontate în regim de ambulatoriu, măsura fiind solicitată  de Comisia Europeană!

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, într-un comunicat transmis redacţiei Ziarul de Iaşi, susţin însă că niciuna dintre prevederile noului Contract Cadru nu vizează închiderea vreunei unităţi sanitare private, iar din aprilie 2019, clinicile în cauză vor putea încheia contracte cu casele de asigurări în regim ambulator pe aceleaşi patologii şi probleme care sunt decontate în prezent pe spitalizare de zi. Mai mult, conform Ministerului Sănătăţii, această modificare face parte din măsurile de reformă pe care le-a solicitat Comisia Europeană în domeniul sănătăţii.

”Noile prevederi stipulează că, începând cu luna aprilie 2019, furnizorii care nu vor avea paturi pentru spitalizare continuă vor putea încheia contracte cu casele de asigurări pentru servicii ambulatorii, pentru aceeaşi patologie pentru care contractau anterior servicii de zi. Mai exact, furnizorii privaţi care încheiau contracte pentru servicii  de spitalizare de zi cu casele judeţene de asigurări de sănătate, anul  acesta vor putea contracta, în continuare, aceleaşi servicii de internare de zi (pentru servicii care în realitate sunt ambulatorii). Începând cu luna aprilie 2019, furnizorii care nu vor avea paturi pentru spitalizare continuă vor putea încheia contracte pentru servicii ambulatorii, pentru aceeaşi patologie pentru care contractau anterior serviciile în spitalizare de zi. Aşadar, aceste servicii vor putea fi contracte în continuare de toţi furnizorii. Normele din 2019 vor explica în detaliu şi vor oferi soluţii tuturor furnizorilor. Această modificare face parte din măsurile de reformă pe care le-a solicitat Comisia Europeană în vederea ridicării condiţionalităţii ex-ante aplicabile domeniului sănătăţii, şi anume:inversarea piramidei servicii medicale; trecerea de la acordarea serviciilor medicale preponderent prin spitalizare către ambulator; scăderea numărului de internări  evitabile şi a poverii pe spitale; consumul eficient al resurselor limitate etc”, se precizează în comunicatul remis redacţiei de către Ministerul Sănătăţii.

Mai puţini bani pentru aceleaşi servicii decontate în regim de ambulatoriu!

De punctat că deşi neoficial nu au dorit să comenteze această modificare, reprezentanţii firmelor ieşene care sunt afectate au precizat că decontarea în regim de ambulatoriu nu poate acoperi costurile serviciilor medicale oferite în spitalizare de zi. Această măsură ar fi benefică dacă e vor modifica şi sumele decontate de casă pentru respectivele servicii. De exemplu, pentru o excizie cu  biopsie în cazul unei afecţiuni dermatologice, în regim de spitalizare de zi casa decontează 500 de lei, iar în regim de ambulatoriu doar 50 de lei. Suma de 500 de lei abia acoperă costul real al unei astfel de investigaţii. Aceasta se poate face atât în  regim de spitalizare de zi, cât şi în ambulatoriu, dar până în prezent se prefera spitalizarea de zi pentru a acoperi costurile.

”Dacă modul de decontare al serviciilor medicale pe ambulatoriu nu se schimbă, nici una dintre firme nu îşi va putea permite să încheie contracte pe ambulatoriu pe aceleaşi patologii şi servicii decontate în prezent pe spitalizarea de zi. Nu e corect nici faţă de firmele private care au investit fonduri pentru a putea contracta cu casa servicii doar pe spitalizare de zi. Nu ştim ce se va întâmpla, dar aproape că ne-am obişnuit  cu această stare de fapt în care nu avem siguranţă şi continuitate. Sperăm totuşi ca până în aprilie 2019 lucrurile să schimbe în bine. Cel mai mult vor avea de suferit pacienţii care datorită acestor contracte pe spitalizare de zi cu firmele private aveau alternativa de a accesa mai uşor servicii medicale de calitate”, a comentat un medic care lucrează la una dintre clinicile private din Iaşi care se află în această situaţie şi care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri