Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Planuri interesante, dar lansate chiar în anul electoral

Din șoseaua Păcurari dispare o bandă. Se face pistă pentru biciclete, până în Tudor

GALERIE
trafic
  • trafic
- +

Se fac planuri pentru o amplă pistă de biciclete care să traverseze practic oraşul de la est la vest. Aceasta ar urma să fie amenajată direct pe actuala parte carosabilă, pe una dintre benzi, pe traseul Păcurari - Independenţei - Tudor Vladimirescu. Decizia, alături de altele importante care privesc traficul în oraş, a fost deja adoptată ieri în Comisia de Circulaţie. Care sunt următorii paşi?

Primăria vrea o pistă de biciclete care să traverseze oraşul de la vest spre est, pe axa Păcurari - Independenţei - Tudor Vladimirescu. O noutate în acest proiect, faţă de celelalte piste existente la Iaşi, este că intenţia municipalităţii este ca traseul pentru biciclişti să fie amenajat pe carosabil şi să fie montaţi separatori sau popici reflectorizanţi, în ideea separării de traficul auto. Acest lucru determină interzicerea parcării autovehiculelor pe una dintre cele două părţi ale următoarelor artere: şoseaua şi strada Păcurari, bld. Independenţei, str. Elena Doamna şi bld. Tudor Vladimirescu. Deocamdată, o decizie în acest sens a fost adoptată în Comisia de circulaţie. Următorul pas este obţinerea avizului de la Poliţia Rutieră pentru ca pista să poată fi amenajată. În mod evident, proiectul va stârni polemici, mai ales că, de exemplu, pe Păcurari, pe ambele părţi ale bulevardului, sunt parcate în mod constant maşini. Totodată, nu e clar cum ar putea fi amenajată pista între sectorul Petru Poni şi Fundaţie, având în vedere intersecţia cu pasajul Băncilă şi aglomeraţia din zonă, precum şi faptul că, până în zona pasajului Mihai Eminescu, strada Păcurari se îngustează, pe cea mai mare parte a traseului, la trei benzi.

„Noutatea constă în amenajarea pistelor pe partea carosabilă, prin interzicerea parcării autovehiculelor pe una dintre cele două părţi ale arterelor menţionate. Practic, pe banda de circulaţie astfel eliberată vor fi amenajate două piste pentru biciclete (pentru cele două sensuri de mers), cu câte o lăţime de 1,5 metri. Pista pentru biciclete va fi separată de benzile destinate traficului rutier prin separatori de sens sau popici reflectorizanţi. Până la obţinerea avizului de la Poliţia Municipiului Iaşi - Biroul Rutier, măsura va fi studiată în continuare inclusiv prin softuri de simulare a traficului“, se arată într-un comunicat al Primăriei. Potrivit sursei citate, iniţiativa de amenajare a unei astfel de piste a aparţinut primarului Mihai Chirica, şi vine în contextul încurajării transportului alternativ. La Iaşi, singura pista care a fost amenajată pe carosabil şi este delimitată de traficul auto este în zona Ciricului. În context, amintim că la Iaşi se discută de câţiva ani şi despre introducerea benzilor unice pentru transportul public local, dar, până acum, ideile au rămas la nivel de declaraţii publice.

Ce alte măsuri de circulaţie au fost adoptate
 
Comisia de la nivelul Primăriei a mai luat câteva decizii importante care vor afecta traficul rutier. De precizat că măsurile vor fi puse în aplicare după ce Poliţia Rutieră va oferi un aviz în acest sens. În primul rând, este vorba despre amplasarea unor noi semafoare în intersecţiile str. Dr. Vicol - al. Grigore Ghica Vodă (Copou, mai sus de Super) şi str. Vasile Stroescu - bld. Independenţei (cu posibilitate de viraj la stânga pe Stroescu), strada Stroescu fiind cea care face legătura între Filarmonică şi Independenţei. În acelaşi timp, Comisia a decis ca semafoarele din intersecţia Podu Roş să funcţioneze în intervalul orar 7.00 - 9.00, după care acestea să fie puse pe galben intermitent. O altă decizie vizează instituirea sensului dublu de circulaţie pe str. George Coşbuc, pe tronsonul cuprins între al. Grigore Ghica Vodă şi str. Dumbrava Roşie, iar pe str. M. Costăchescu (la intersecţia cu str. Sărărie) va fi realizată o trecere de pietoni (în dreptul Colegiului „Gh. Asachi“). Comisia a hotărât şi montarea mai multor indicatoare („Oprirea interzisă“) în următoarele zone: str. Brateş, str. Zorilor (la intersecţie cu al. M. Sadoveanu), şos. Naţională (între rondul de la Biserica Sf. Anton de Padova şi str. Bistriţa, pe sensul de mers spre Piaţa ACB) şi pe str. Vasile Lupu (pe tronsonul cuprins între Pod Metalurgie şi stradela Grădinări, pe sensul de mers spre Piaţa Doi Băieţi). Pe str. Spital Paşcanu, Primăria vrea să monteze indicatoare de limitare a vitezei la 30 km/h şi interzicerea traficului greu, iar pe al. Rozelor (la intersecţia cu str. Nicolina) şi bld. Socola (1001 Articole) vor fi instalaţi separatori de sens.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri