Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dispare piaţa din Podul de Piatră. Parcare, parc sau bretea spre Șoseaua Națională?

GALERIE
piata podu de piatra
  • piata podu de piatra
- +
Primăria va dezafecta hala de legume şi fructe, un stand fast food şi patru chioşcuri.

Municipalitatea a eliberat, luna trecută, mai multe autorizaţii atât pentru derularea de proiecte imobiliare sau diverse investiţii publice, cât şi pentru demolarea a zeci de construcţii. Unul dintre beneficiarii actelor urbanistice este Primăria Iaşi, care vrea, printre altele, să dezafecteze toate construcţiile ce compun Piaţa Podului de Piatră: hala de legume şi fructe, un stand fast food şi patru chioşcuri. În prezent, municipalitatea analizează, potrivit viceprimarului Gabriel Harabagiu, trei variante de amenajare a zonei: o parcare (subterană sau supraterană), un parc sau o bretea pentru viraj la dreapta de pe bld. Nicolae Iorga pe şos. Naţională.

Alte nouă construcţii vor fi demolate în Păcurari, pe şos. Moara de Foc nr. 2. Este vorba despre o proprietate de circa 11.700 mp a Compan SA, teren pe care ar urma, ulterior, să fie amenajat un centru comercial.

Dar acestea nu sunt singurele demolări care vor avea loc în zona Moara de Foc. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, 13 construcţii, aflate pe amplasamentul din spatele şi în lateralul (spre capăt Canta) terenului Compan, vor fi de asemenea demolate în acest an. Construcţiile aparţin firmei Moara de Foc Imobili SA, societate controlată de fondul de investiţii Broadhurst Investment LTD, fond administrat de un grupul american New Century Holdings.

Tot nouă construcţii urmează să fie demolate şi pe str. Sf. Andrei nr. 33 - 39, zonă în care Iulius Real Estate are în plan o investiţie imobiliară.

Printre proiectele autorizate de Primărie se numără şi cel al Construcţii Hidrotehnice SA din şos. Manta Roşie nr. 16. Firma vrea să construiască cinci blocuri de locuinţe (trei cu 6 etaje şi două cu 4 etaje) care să găzduiască 176 apartamente. Construcţii Hidrotehnice are la dispoziţie circa 9.500 mp, suprafaţă unde vor fi amenajate 200 de locuri de parcare (124 în subteran, iar 76 la nivelul solului.

Alte ansambluri de locuinţe autorizate vor fi construite în Bucium (mai multe imobile cu 2 etaje şi un complex cu 5 vile tip duplex), Vişan (5 vile tip duplex) şi Galata (20 vile în regim izolat şi 4 vile în regim cuplat pe o suprafaţă de aproape 12.000 mp).

Nu în ultimul rând, o altă investiţie privată vizează refacerea faţadei principale a Hotelului Ciric deţinut de Agrement Ciric SRL.

Aerostar a primit undă verde pentru hangar

O investiţie importantă autorizată de Primărie constă într-un proiect anunţat încă de acum aproape doi ani. Compania Aerostar a primit undă verde pentru construirea unui hangar de mentenanţă aeronave civile. Anul trecut, Aerostar a precizat că va investi la Iaşi peste 5,6 milioane euro. Compania a concesionat de la Consiliul Judeţean (CJ) un teren în suprafaţă de 16.000 mp, amplasamentul fiind în incinta Aeropor­tului Internaţional Iaşi. Aerostar achită anual o redevenţă în valoare 10.500 euro, contractul de concesiune fiind încheiat pe o perioadă de 49 de ani. Intenţia Aerostar este să construiască o unitate de mentenanţă (hangar) pentru avioane civile de tip Airbus 320 şi Boeing 737, aeronave folosite cu predilecţie de companiile care operează zboruri la Iaşi. Lucrările pot începe oricând, iar durata de execuţie a fost estimată la 18 luni.

În ceea ce priveşte certificatele de urbanism eliberate luna trecută de către Primărie, un proiect de amploare este pregătit în zona Pieţei Dacia unde, recent, o companie elveţiană (Henri Millardet A.G.) a achiziţionat 3,5 ha pe străzile Sergent Grigore Ioan şi Lupiţei. Deocamdată, firma a obţinut un certificat pentru întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în sensul construirii unui ansamblu cu locuinţe, birouri, spaţii pentru comerţ şi servicii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri