Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dispută Popa vs Chirica pe poluare: autoturisme prea multe şi vechi sau „rablele“ Primăriei Iaşi?

GALERIE
Chirica and Popa
  • Chirica and Popa
- +

Şeful judeţului s-a angajat ieri să aducă dovezi cât de curând pentru a demonstra că oraşul este mai poluat de vehiculele vechi din direcţiile Primăriei, şi mai puţin de invazia de autoturisme second-hand. „Un autobuz poluează cât 100 de maşini mici. Un autoturism circulă o oră pe zi, un autobuz merge 15-20 ore“, spune el. Primarul i-a replicat nu cu cifre, ci printr-un atac violent: „ Popa în plin delir de mitomanie: prostii şi baliverne care mai de care mai gogonate“.

Cel mai mare important factor de poluare, din punct de vedere al traficului, este Primăria Iaşi prin instituţiile din subordine. Cel puţin aşa a susţinut ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Maricel Popa. Declaraţiile acestuia vin în contextul în care, deseori, pe parcursul acestui an, primarul Mihai Chirica a susţinut că invazia de maşini second-hand a dus la creşterea poluării în oraş.

Maricel Popa a spus că, alături de reprezentanţi ai Ministerului Mediului, va aduce dovezi concrete în sprijinul afirmaţiilor sale. „Vă voi demonstra că cel mai mare poluator al Iaşului este Primăria Iaşi prin mijloacele de transport local, Salubris, Citadin, care nu şi-au mai împrospătat parcul auto şi au maşini foarte vechi. Un autobuz poluea­ză cât 100 de maşini mici. Un autoturism circulă pe străzile Iaşului doar o oră pe zi, iar un autobuz merge 15-20 ore. Din curiozitate, mergeţi în spatele autobuzului pe traseul spre aeroport, să vedeţi cum urcă Ciricul şi că nu puteţi sta în spatele mijlocului de transport din cauza poluării“, a susţinut Maricel Popa. În ceea ce priveşte mijloacele Salubris şi Citadin, inclusiv în strategiile municipalităţii se arată că cele două societăţi au un parc învechit. În schimb, la nivelul CTP, în ultimii ani au fost cumpărate 100 de autobuze noi cu normă de poluare Euro 6, dar inclusiv la această societate mai sunt probleme dacă ne raportăm, de exemplu, la maşinile de intervenţie. Recent, primarul Mihai Chirica a propus ideea unui referendum la Iaşi prin care ieşenii să fie consultaţi pe tema maşinilor poluante şi restricţionarea accesului acestora în oraş sau în zona centrală prin achitarea de către proprietari ai unei taxe. Referitor la afirmaţiile şefului CJ despre poluare, replica primarului nu s-a lăsat aşteptată. „L-am văzut astăzi pe consilierul judeţean Popa în plin delir de mitomanie, arun­când în spaţiul public un talmeş-balmeş de acuzaţii, prostii şi baliverne care mai de care mai gogonate. Am înţeles că, după ce a adus în judeţ mai mult de un miliard de euro, practic cam cât toată România, a terminat deja şoseaua de centură şi Autostrada A8, a rezolvat problemele spitalelor din subordinea Consiliului Judeţean, a umplut judeţul de asfalt ca-n palmă şi a rezolvat ruşinea şcolilor cu grupuri sanitare în curte...

Aşadar, consilierul judeţean Popa a rezolvat tot ce era responsabil să rezolve, iar acum nu mai are ocupaţie şi s-a apucat de proiecte ale Municipiului Iaşi, ca Spitalul Regional de Urgenţă, Sala Polivalentă şi terenurile de sport. Înţeleg că, mai nou, este preocupat şi pe poluare, pe care, cu siguranţă, o va combate de îndată aducându-se tramvaie noi, autobuze electrice şi, de ce nu, câte o farfurie zburătoare pentru fiecare ieşean... Ce mai, dacă s-ar construi câte un metru de drum pentru fiecare prostie şi minciună lansată în spaţiul public de consilierul judeţean Popa, atunci, cu siguranţă, am avea nu numai şosea de centură, ci şi o auto­stradă până la graniţa de Vest a ţării“. Acuzaţiile-replică sunt curinse într-un comunicat asumat de biroul de presă al primarului.

Alte proiecte

În conferinţa de presă de ieri, Maricel Popa a mai amintit şi proiectele mari ale oraşului, şi a reieterat ipoteza potrivit căreia, până la sfârşitul acestui an, vor fi scoase la licitaţie şoseaua de centură (proiectare şi execuţie) şi autostrada A8 (actualizare documentaţii tehnice). În acelaşi timp, Popa a spus că aşteaptă în continuare de la Primărie propunerea unui amplasament pentru construirea unei Săli Polivalente, deşi municipalitatea are pregătită o documentaţie în acest sens pentru zona Moara de Vânt, documentaţie ce se află la CJ în aşteptarea unui aviz. Însă, Popa nu este de acord cu acest amplasament.

În context, şeful CJ spune că discută cu primarii din comunele limitrofe ale Iaşului pentru un alt amplasament, negocieri ceva mai avansate fiind cu Miroslava, Valea Lupului şi Ciurea. „În toată lumea, un astfel de complex se construieşte la marginea oraşu­lui“, a explicat Popa. La conferinţă a participat şi ministrul Comunicaţiilor, Bogdan Cojocaru, ministru ajuns în funcţie cu sprijinul PSD Iaşi. El a făcut o prezentare a proiectelor autorităţii centrale pe care o conduce, dar a ţinut să critice şi activitatea Primăriei. În schimb, a lăudat activitatea CJ. „În timp ce unii din Primăria Iaşi se ocupă doar să schimbe panseluţele cu crizantemele, noi venim în faţa dvs. cu elemente concrete, proiecte de milioane de euro, şi, în următoarea perioadă, cu siguranţă domnul preşedinte Popa, prin eforturile pe care le depunem în echipă, va avea posibilitatea să depăşească miliardul de euro pe care şi l-a propus“, a spus Bogdan Cojocaru. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri