Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Diva politică ce a întărâtat doi primari. O zâzanie spumoasă la Schitu Duca

GALERIE
Schitu Duca_Iasi_consilier Vasilica Carlescu4
  • Schitu Duca_Iasi_consilier Vasilica Carlescu4
- +

Schitu Duca este una dintre comunele ieşene care au schimbat în mod surprinzător şi radical culoarea politică a administraţiei locale, după alegerile din septembrie 2020. Fief social-democrat recunoscut de mai bine de 20 de ani, Schitu Duca a arborat steagul galben cu săgeată cu 6 luni în urmă. Cine mai credea că veşnicul şi influentul primar PSD Mihai Mihalache, poreclit în sat "Mistreţul", probabil nu fără legătură cu pădurile seculare din jurul comunei, va putea pierde alegerile vreodată? Şi tocmai în faţa unui tânăr, Grigore Corciovă, de la PNL... Dar, cum vom vedea, fostul primar încă nu s-a dat bătut de tot! La mijloc, o foarte frumoasă domnişoară, membră de partid, angajată recent consilier acolo, pe o leafă cu 5 în faţă. “Recomandată de Alexe”, acuză fostul. “Ştie două limbi la perfecţie”, se apără actualul.

 

„Mi-am depus dosarul pentru postul de consilier al primarului”, ne-a spus Mihai Mihalache, subliniind că are 30 de ani vechime în administraţia publică, dintre care 16 ca primar, iar 14, în calitate de consilier local. Dar primarul a preferat „o tânără domnişoară recomandată de Costel Alexe”, a adăugat fostul primar, acum consilier în legislativul local al comunei. Primarul în funcţie ne-a spus că a decis să opteze pentru Evelina Ioana Ursachi, o proaspătă absolventă de Drept, pentru că "vorbeşte foarte bine engleza şi germana", limbi, se pare, foarte utile la Schitu Duca. Totodată, ea se va ocupa de proiectele pe care administraţia comunei intenţionează să le realizeze cu finanţare europeană. Însă Mihai Mihalache susţine că nu ar fi prea multe de făcut, pentru că Schitu Duca se află în Zona Metropolitană şi intenţiile locale în acest sens trebuie armonizate cu proiectele de anvergură de la Iaşi. De exemplu, extinderea reţelei de apă.

Aici însă îl contrazice Vasilica Cârlescu, consilier USR-PLUS, care ne-a spus că proiectul uriaş al Apavital care urmează să fie pus în practică la nivelul judeţului până la finalul anului 2023 va acoperi doar două din cele opt sate ale comunei. Pentru celelalte şase va fi nevoie de un alt proiect, realizabil de asemenea pe fonduri europene. Primarul Corciovă are o proiecţie care estimează acest proiect la 43 de milioane de lei.

Leafă de navetist conştiincios: 5.243 lei/lună

Am încercat să luăm legătura cu tânăra consilieră în care îşi pune speranţele actualul primar, dar nu am primit niciun răspuns la mesaje. Am fi vrut să ştim ce a făcut de o lună şi jumătate, de când a fost angajată pe un salariu brut de 5.243 de lei, potrivit organigramei şi statului de funcţii ale Primăriei Schitu Duca, şi ce proiecte are în vedere pentru perioada următoare, după ce va fi votat bugetul comunei. Potrivit art. 544-548 din Codul administrativ, primarul unei comune poate să aibă 2 consilieri, în comparaţie cu primarul municipiului reşedinţă şi cu preşedintele CJ, care pot să aibă câte 6 consilieri. Primarul este cel care desemnează sau eliberează din funcţie membrii cabinetului propriu, mai precizează actul normativ, care nu menţionează nicio formă obligatorie de selecţie, aptitudini profesionale sau studii absolvite.

Despre consiliera primarului Grigore Corciovă nu am reuşit să aflăm decât că, la alegerile locale trecute, a făcut parte din Biroul electoral de circumscripţie electorală comunală nr. 90 Ţigănaşi din partea PMP. La Iaşi, PMP este aliatul liberalilor atât în Consiliul Judeţean, unde preşedinte e Costel Alexe, cât şi în Consiliul Local, unde însă cele două partide nu deţin majoritatea. Primarul Corciovă ne-a asigurat însă că tânăra lui consilieră face zilnic naveta de la Iaşi la Primăria din Schitu Duca, aproximativ 50 km dus-întors.

Servicii juridice atribuite pe lângă SEAP

Mihalache susţine că, pentru a fi consilierul primarului unei comune, persoana respectivă trebuie „să cunoască legile fondului funciar măcar în proporţie de 50-60 la sută, să cunoască comuna şi de ce proiecte are nevoie”. O simplă privire pe portalul instanţelor de judecată arată că Primăria Schitu Duca apare în zeci de procese în domeniul fondului funciar. Acesta a fost motivul pentru care consilierii au aprobat astă-toamnă angajarea de servicii juridice la preţul de 4.000 de lei pe lună. Contractul a fost încheiat „cu un tânăr avocat din Podu Roş, fără experienţă şi fără concurs”, după cum l-a descris fostul primar. Contractul pare să fi fost atribuit prin încredinţare directă, pentru că procedura nu apare pe platforma electronică de achiziţii publice. „Nu m-am ocupat eu de încheierea contractului”, ne-a spus primarul.

Greaua moştenire şi marile speranţe

Schitu Duca se prezintă ca o comună foarte slab dezvoltată după epoca Mihalache. În Programul Naţional de Dezvoltare Locală apare cu un singur proiect, cu o finanţare de 8,65 de milioane de lei destinaţi modernizării unor drumuri comunale.

Dacă şcolile au fost renovate, o sală de sport, proiect aflat în licitaţie la Compania Naţională de Investiţii, mai are nevoie de încă 3,3 milioane de lei pentru amenajarea terenului unde urmează să fie amplasată. Nici fostul preşedinte al CJ, Maricel Popa, nu a fost de acord să acorde aceşti bani comunei pe finalul mandatului lui Mihalache şi rămâne de văzut dacă actualul preşedinte ale CJ va suplini bugetul pe care se bazează anul acesta primarul Corciovă.

Când l-am vizitat la sediul primăriei, Grigore Corciovă (FOTO) tocmai discutase cu un posibil investitor, interesat să construiască în comună o fabrică de hârtie şi celuloză, care ar însemna 20 de locuri de muncă. Încă 4 locuri au fost deblocate la primărie, primul post scos la concurs în prezent fiind cel de inspector resurse umane.

FOTO: Primărie Schitu Duca

Toate schimbările s-au oprit însă aici, în aşteptarea bugetului pe anul în curs. Buget care va veni abia luna viitoare. Legea (15/2020) a fost promulgată cu zece zile în urmă, dar alocarea pentru comună trebuie să treacă de votul Consiliului Judeţean. Or, bugetul judeţului încă nu a fost supus dezbaterii publice. 

Citește și: Alarmă Covid la Iaşi: pacienţi cu saturaţie de 40% nu mai au loc la oxigen. ”Vor fi pierderi”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri