Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Doi români, tâlhari planetari: au peste 1.600 de victime, au băgat spaima în 1000 de companii și au strâns averi uriașe

GALERIE
hackeri
  • hackeri
- +

Doi români au stat în spatele uneia dintre cele mai mari grupări de hackeri din istorie. Suspecții au băgat spaima în peste o mie de firme de pe tot globul. Infractorii blocau serverele companiilor, iar mai apoi cereau recompense uriașe. Cei doi hackeri români au câștigat o jumătate de milion de dolari de la firmele atacate, iar toți banii au fost păstrați în cryptomonede.

.600 de victime, 500.000 de dolari câștigați și o anchetă în care au fost implicați polițiști din 17 țări. Doi constanțeni făceau parte din gruparea de hackeri acuzată că a terorizat zeci de țări de pe toate continentele.

Ofițer crimă organizată: Suspecții noștri au aderat prin intermediul unor forumuri de specialitate, de pe dark web. Odată admiși în platformă, au lansat atacuri și ulterior au împărțit profiturile câștigate, potrivit digi24.

De la firme mici și până la multinaționale, hackerii au atacat tot. Agenții FBI au intrat pe fir atunci când infractorii au blocat serverele unor instituții cheie din Statele Unite ale Americii.

Cătălin Coșoi, expert în securitate cibernetică: Au targetat companii de infrastructură critică, care ofereau hrană sau energie în Statele Unite. Într-o companie normală, cand o targetezi, o afectezi doar pe ea, dar când te duci la o companie de infrastructură critică, afectezi inclusiv clienții. Investigația s-a grăbit pentru a stopa, a pune frică în rândul lor.

Hackerii au profitat și de pandemie. S-au folosit de COVID-19 pentru a păcăli sute de oameni

Din rețea făceau parte zeci de membri. Totul pornea de la un grup mic de infractori, numit nucleu. Ei produc virusul, iar mai apoi îl pun la dispoziția celor care vor să se alăture. Ei se numesc afiliați și rolul lor este să distribuie virusul prin mailuri, iar mai apoi să ceară recompense.

O aripă a rețelei, condusă de un ucrainean, a produs un imens scandal în Statele Unite. A blocat serverele firmei de IT Kaseya, una dintre cele mai mari din America. După ce au avut acces la datele companiei, hackerii au putut să pună mâna imediat și pe serverele firmelor care foloseau produsele Kaseya.

Hackerii au profitat și de pandemie. S-au folosit de COVID-19 pentru a păcăli sute de oameni. Au blocat inclusiv serverele unor spitale.

Ofițer crimă organizată: Un atacatator poate să trimită mailuri și în conținutul lor să treacă informații despre situația COVID, ceea ce îl face mult mai atractiv pentru un utilizator nepregătit.

Studiile arată că 70% dintre companii ar fi dispuse să plătească recompensele cerute de hackeri, dar asta nu le garantează că serverele lor vor fi în cele din urmă deblocate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri