Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Donaţia unei clădiri centrale din Iași aprinde spiritele în Consiliul Local

GALERIE
cladirea EON
  • cladirea EON
- +

Ședinţa de mâine a aleşilor locali va avea pe masă un proiect ce a stârnit deja controverse: păstrarea fostului showroom al Palas de lângă Palatul Culturii pentru o perioadă limitată de timp. Compania Iulius spune că donează clădirea pentru a putea fi folosită temporar în contextul dificil pandemic, în scop medical sau de altă natură. Primăria ar vrea să o mai folosească trei ani, înainte de demolare. Se opun însă vehement consilierii USRPLUS.

Consilierii locali se reunesc mâine în prima şedinţă ordinară din acest an. Dintre proiectele de hotărâre incluse în dezbatere, unul deja a stârnit controverse în spaţiul public: decizia Primăriei de a păstra construcţia provizorie de lângă Palatul Culturii, respectiv fostul showroom Palas. În decembrie 2020, Palas a iniţiat donaţia clădirii către municipalitate, iar Primăria va deveni proprietar dacă Consiliul Local (CL) va adopta o hotărâre în acest sens.

Ce destinaţie vrea primarul

Problema ridicată de unii consilieri vizează faptul că Primăria vrea să păstreze temporar clădirea, şi spun că, în trecut, primarul Mihai Chirica declara că va fi demolată. În proiectul de hotărâre se vorbeşte despre realizarea unui centru de afaceri şi promovare turistică, dar primarul spune că va depune un amendament.

„Acolo vrem să fie un centru pentru industriile creative. Dar, exclus ideea că am renunţat la demolare. Nu va avea o viaţă mai mare de 3 ani, motiv pentru, ştiţi deja, reorganizăm toată zona centrală, proiectăm şi pasajele subterane de pe Anastasie Panu. Vreau să fac un amendament ca să nu dureze mai mult de 3 ani, să fie pentru comunitate, pentru dezbaterea industriilor creative ale comunităţii şi să găsim parteneriate şi să-l folosim“, a comentat primarul Mihai Chirica.

În schimb, consilierii USRPLUS, într-un comunicat trimis ieri, spun că proiectul are probleme de „legalitate, moralitate şi oportunitate“. În primul caz, spun consilierii USRPLUS, clădirea nu va putea funcţiona întrucât nu are aprobările necesare de la instituţiile de resort. Într-un punct de vedere al arhitectului-şef interimar al Iaşului (Raluca Mocanu), ataşat la proiectul de hotărâre, se susţine faptul că, potrivit reglementărilor legale, se poate emite un certificat de atestare privind edificarea construcţiei în baza unei expertize tehnice.

„În cadrul dezbaterilor pentru aprobarea proiectului Palas 2, atât dezvoltatorul, cât şi primarul Mihai Chirica, au promis încă din 2019 că, în cel mai scurt timp, clădirea va fi demolată, iar esplanada va fi eliberată de acest obstacol vizual, estetic şi funcţional. Orice prelungire a acestei situaţii ar fi o încălcare nu doar a legii, ci şi a promisiunilor făcute“, este problema de moralitate, conform consilierilor USRPLUS.

În replică, primarul spune că imobilul va fi demolat într-un orizont de trei ani. Nu în ultimul rând, consilierii USRPLUS au precizat că proiectul a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate ale CL, iar „singura soluţie legală, morală şi oportună este respingerea sa în plen“, semn că aceştia nu vor vota pentru aprobarea hotărârii la şedinţa de mâine.

Pe ordinea de zi a plenului au fost introduse alte peste 30 de proiecte de hotărâre.

Compania Iulius, dispusă să realizeze demolarea clădirii

În dezbaterea publică a exprimat un punct de vedere şi compania Iulius. Într-un comunicat, oficialii companiei au precizat că actul de donaţie a fost iniţiat în contextul dificil la nivel global şi, implicit, local generat de pandemie, că este la latitudinea reprezentanţilor locali dacă primesc sau nu donaţia şi că cheltuielile de demolare, în oricare variantă, vor fi suportate de companie.

„Cunoaştem dificultăţile administraţiilor locale de a găsi soluţii pentru spaţii publice aferente diferitelor activităţi, care să îndeplinească condiţiile şi normele de funcţionare, iar propunerea Iulius vine în sprijinul acesta, în eventualitatea în care va fi considerată utilă şi oportună“, se precizează în comunicatul companiei.

Potrivit sursei citate, clădirea este acum inactivă şi este pregătită pentru demolare.

„Compania Iulius este dispusă să realizeze demolarea clădirii, cu suportarea integrală a costurilor aferente, chiar şi după donarea sa, când se va afla în administrarea Municipalităţii, ca parte a parteneriatului cu aceasta. Mai mult, subliniem faptul că pentru a realiza donaţia clădirii, compania Iulius trebuie să acopere taxe de peste 42.000 de euro, o sumă care depăşeşte valoarea costurilor de demolare, care vor fi oricum suportate atunci când Municipalitatea va decide în acest sens“, se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte decizia plenului CL care va fi adoptată mâine, oficialii companiei au precizat că, indiferent de hotărârea din şedinţă, donaţia a fost propusă strict pentru a susţine strategia de administrare şi dezvoltare a oraşului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri