Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

După atâta fum şi ceaţă, începe Australian Open

GALERIE
cornet-alize
  • cornet-alize
- +


Primul turneu de Grand Slam porneşte astăzi la Melbourne, în ciuda temerilor legate de calitatea aerului. Singura româncă venită din calificări este Monica Niculescu, care o va întâlni pe franţuzoaica Alizé Cornet

 

Japoneza Naomi Osaka, nr.3 mondial şi deţinătoarea titlului, va deschide balul luni la Australian Open, primul turneu de tenis de Grand Slam al anului, urmând să o întâlnească pe cehoaica Marie Bouzkova (59WTA) pe Rod Laver Arena din Melbourne. În programul zilei îi va urma americanca Serena Williams, care va debuta în compania rusoaicei Anastasia Potapova, în tentativa de a obţine al optulea titlu la Melbourne şi al 24-lea trofeu de Grand Slam. Sorana Cîrstea (74 WTA) va evolua în turul inaugural împotriva cehoaicei Barbora Strycova, fiind singura dintre jucătoarele române care va juca astăzi. Pe tabloul principal de simplu la feminin se mai află trei românce, Simona Halep, a patra favorită, care o va înfrunta pe americanca Jennifer Brady în prima rundă, Irina Begu (105 WTA), care o va avea ca adversară pe olandeza Kiki Bertens, şi Monica Niculescu (128 WTA), care va juca în primul tur contra franţuzoaicei Alizé Cornet (29 ani, 60 WTA). Din păcate, Elena-Gabriela Ruse (181), a ratat, sâmbătă, calificarea pe tabloul principal, ea fiind îvnvinsă sever, de către americana Caty McNally (116 WTA), scor 1-6, 1-6 în doar 62 de minute. În întrecerea masculină, elveţianul Roger Federer (3 ATP) va intra în competiţie în faţa americanului Steve Johnson (81). Şi sesiunea de noapte va fi foarte disputată pe „Rod Laver Arena”, cu debutul în faţa propriului public a liderului mondial Ashleigh Barty, în faţa ucrainencei Lesia Ţurenko (120WTA), înaintea intrării lui Novak Djokovic (numărul 2), favoritul tabloului masculin şi care vizează al optulea titlu la Melbourne. Jucătorul sârb îl va întâlni pe germanul Jan-Lennard Struff (37). Programul de pe „Margaret Court Arena” va fi şi el încărcat, cu meciuri avându-le în prim plan pe Venus Williams (39 ani, 55WTA) şi compatrioata sa Coco Gauff (15 ani, 67 WTA). În cursul serii, semifinalistul de anul trecut, grecul Stefanos Tsitsipas (6) îl va întâlni pe Salvatore Caruso (94).

Cu cine jucăm la dublu

Perechea formată din tenismanul român Horia Tecău şi olandezul Jean-Julien Rojer a fost desemnată cap de serie numărul opt în proba masculină de dublu. Tecău şi Rojer vor juca în primul tur contra cuplului compus din britanicul Dominic Inglot şi pakistanezul Aisam Qureshi. La ediţia de anul trecut, Tecău şi partenerul său au pierdut în primul tur. Tecău are două semifinale jucate la Melbourne, în 2012 (alături de suedezul Robert Lindstedt) şi în 2015 (alături de Rojer). La dublu feminin, România va avea patru reprezentante, toate în perechi diferite. Irina Begu va evolua alături de Krystyna Pliskova (Cehia), iar în primul tur le vor înfrunta pe americancele Desirae Krawczyk şiJessica Pegula. Irina Bara va face pereche cu rusoaica Ekaterina Alexandrova, urmând să înfrunte în runda inaugurală cuplul Kaitlyn Christian/Alexa Guarachi (SUA .Chile). Monica Niculescu o va avea ca parteneră pe japoneza Misaki Doi, adversarele din primul tur fiind rusoaica Ana Kalinskaia şi kazaha Iulia Putinţeva. Raluca Olaru şi slovena Dalila Jakupovic vor întâlni în runda inaugurală favoritele numărul doi, Timea Babos (Ungaria) şi Kristina Mladenovic (Franţa), care au jucat finala la ediţia din 2019 şi au cucerit titlul în 2018.
 

Poluarea, marea problemă

Organizatorii Australian Open au anunţat, sâmbătă, introducerea unui sistem de măsurare a poluării aerului care va antrena suspendarea meciurilor dacă un anumit grad va fi atins, în contextul în care oraşul Melbourne este afectat de incendiile care fac ravagii în sud-estul Australiei. Jocul va fi suspendat dacă totalul de particule fine solide şi lichide din aer atinge al cincilea grad de pe această scară de măsurare a calităţii aerului. Pentru al patrulea grad, va avea loc o discuţie între serviciul medical şi organizatori pentru a şti dacă se poate continua jocul. Arbitrul va putea întrerupe meciul dacă acest lucru este considerat oportun. Aceste reguli se vor aplica la toate meciurile din exterior şi pe terenurile cu acoperiş retractabil, unde, la suspendarea unui meci, acesta nu va putea fi reluat decât după închiderea acoperişului. Un meci nu va putea fi întrerupt înainte de disputarea unui număr egal de game-uri sau la finalul unui tiebreak.

Părerile jucătorilor prezenţi la Melbourne sunt împărţite. Numărul 2 ATP, Novak Djokovic, , s-a declarat întristat de faptul că sportivii şi copiii de mingi au avut probleme din cauza calităţii proaste a aerului în timpul calificărilor de la Melbourne, dar speră că la meciurile de pe tablourile principale nu vor mai exista astfel de probleme. Djokovic a spus că s-a temut pentru siguranţa jucătorilor, văzând cum era aerul. “Cred că Melbourne a fost în acele momente cel mai poluat oraş din lume. M-am întristat când am văzut câţiva jucători şi copii de mingi prăbuşiţi pe teren. În ultimele trei zile a fost bine, aer proaspăt, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Nu ştim dacă va rămâne aşa. Sperăm, pentru binele şi sănătatea tuturor sportivilor”, a afirmat el. „Nole” a menţionat că dacă ar trebui să se amâne sau anuleze meciuri ar fi multe probleme pentru organizatorii turneului. “Din fericire trei terenuri sunt acoperite. Însă sunt foarte multe meciuri, foarte mulţi jucători. Să sperăm că a trecut ce era mai rău”, a mai spus sportivul.

Tânărul canadian Denis Shapovalov (13 ATP) susţine că nu va juca la Australian Open dacă va simţi că îşi pune în pericol sănătatea din cauza calităţii aerului. “Nu este corect. La ştiri li se recomandă oamenilor să stea în case, sunt avertizaţi că nu este bine afară, să inspiri acest aer. Iar apoi primeşti un email de la organizatori că se poate juca, băieţi, trebuie să ieşiţi să vă puneţi viaţa în pericol, să vă puneţi sănătatea în pericol”, a afirmat sportivul.

Finalele turneelor din week-end

*Adelaide (WTA): Ashleigh Barty (Australia, 1) – Daiana Iastremska (Ucraina, 24) 6-2, 7-5.

* Hobart (WTA): Elena Rîbakina (Kazahstan, 30) – Zhang Shuai (China, 40) 7-6, 6-3.

*Adelaide (ATP): Andrei Rublev (Rusia, 18) – George Harris (Africa de Sud, 91) 6-3, 6-0.

*Auckland (ATP): Ugo Humbert (Franţa, 57) – Benoît Paire (Franţa, 24) 7-6, 3-6, 7-6.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri