Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

El este eroul cu mâinile goale de la Bivolari: Cum a tratat medicul Florin Moldovan zeci de pacienţi cu COVID!

GALERIE
medic Bivolari Florin Moldovan1
  • medic Bivolari Florin Moldovan1
- +

În luna august, la Centrul Medico-Social din Bivolari a fost depistat un focar major de infectări cu coronavirus în rândul pacienţior şi personalului. Un focar care a surprins toată lumea medicală din judeţ. Medicul de familie Florin Moldovan, alături de personal medical, a luat atunci o decizie curajoasă: să-i trateze pe bolnavi acolo pe loc, pentru a nu aglomera şi mai tare sistemul medical ieşean, dar şi pentru că asta era mai uşor pentru pacienţi. A îngrijit în această perioadă 40 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19. Toţi cei infectaţi care au fost trataţi acolo au reuşit să treacă peste boală, inclusiv oameni de aproape 100 de ani. Cum a reuşit? „Ziarul de Iaşi” a stat de vorbă cu el.

 

Dr. Florin Moldovan este de 30 de ani medic de familie în Bivolari şi, pentru că este angajat al Centrul Medico-Social din localitate, cu jumătate de normă, a luat hotărârea împreună cu autorităţile să se ocupe de pacienţii depistaţi pozitiv, cu forme uşoare şi medii ale bolii, la faţa locului. Au fost transferaţi la Iaşi doar şase bolnavi în stare gravă, dintre care trei au pierdut lupta cu boala din cauza complicaţiilor provocate de virus. „Eu nu consider că am făcut ceva neobişnuit, am făcut strict ce trebuia, şi ne bucurăm acum că am depăşit perioada şi că pacienţii s-au negativat; îmi pare rău pentru cei care s-au pierdut din cauza faptului că infecţia le-a precipitat sfârşitul”, povesteşte medicul Florin Moldovan.

Specialistul spune că centrul poate fi asimilat unui spital de boli cronice care îngrijeşte pacienţii ce au nevoie de asistenţă medicală de specialitate continuă. Sunt bolnavi care au pareze, hemipareze, complicaţii ale diabetului zaharat, cu probleme pulmonare cronice, cu demenţă sau cancer în stadiul terminal. „Ca să tratezi pacienţi într-un spital care nu este spital suport COVID, a trebuit să luăm mai multe măsuri, să facem o separare a pacienţilor negativi de cei pozitivi, să facem circuite seaparte. Clădirea pe care o avem nu ne avantajează, nefiind un sistem pavilionar. Însă personalul a fost instruit în ceea ce priveşte modalităţile de lucru, s-au stabilit circuite precise, managerul centrului a făcut rost de toate cele necesare şi am putut să echipăm personalul corespunzător pentru a putea lucra”, a explicat medicul.

Majoritatea bolnavilor care s-au infectat au fost persoane în vârstă, de peste 70 de ani, iar satisfacţia cea mai mare a medicului a fost că a avut şi pacienţi de 88 sau chiar de 97 de ani care au reuşit să lupte cu boala. „Chiar dacă eram echipat din cap până în picioare ajungeau pacienţii să mă recunoască doar după voce, am discutat în permanenţă cu ei. Aproape toţi au trecut printr-o perioadă de frică pentru că erau conectaţi la ce se întâmplă, auzeau la televizor, la radio cât de gravă este situaţia”, a completat dr. Florin Moldovan. Deşi este angajat cu jumătate de normă al centrului, iar programul zilnic e de la ora 7 dimineaţa până la 10.30, în această perioadă a fost nevoit să rămână mai mult timp peste program sau să vină şi sâmbăta şi duminica pentru a verifica starea pacienţilor.  

„Nimeni nu a dezertat”

Medicul a fost impresionat de dedicarea personalului medical care în această perioadă nu s-a dat la o parte de teama de a nu se infecta, ci au luptat împreună ca o echipă. „Apreciez în mod deosebit personalul de aici, pentru că toţi au făcut faţă provocării, nimeni nu a dezertat, nimeni nu a dat înapoi, toţi au făcut ce trebuie ca să putem îngriji pacienţii în continuare. Mai ales că este vorba despre pacienţi care necesită îngrijiri speciale, nu e suficient să iei tensiunea, să pui perfuzii sau să le dai tratamentul. Ei au nevoie să fie spălaţi, schimbaţi, hrăniţi, să fie mobilizaţi. Toate au continuat şi s-au făcut de către personal care a înţeles că trebuie să poarte corect echipamentul şi să respecte măsurile de protecţie ca să îi protejeze pe ceilalţi”.

Aflându-se în mijlocul unui focar, medicului i-a fost frică să nu se infecteze, în primul rând pentru că, fiind medic de familie, ar fi rămas fără asistenţă medicală oamenii din comună care veneau la cabinet, dar şi cei din centrul medico-social. „Dacă deveneam pozitiv, asta m-ar fi scos din circuit. Foarte multe cadre medicale se infectează deşi poartă echipamente de protecţie, nu poţi să te protejezi 100%. Din fericire, nu am fost pozitiv. Cel puţin până în prezent”, a mai spus medicul. 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri