Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tineri în politică cu viziune proaspătă în Parlament

Emanuel Zanoschi: Candidez pentru a fi Deputatul Tinerilor (P)

GALERIE
Zanoschi
  • Zanoschi
- +

Am terminat Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, specializarea Științe Politice după care am urmat un master în Politici Publice și Management Instituțional și acum sunt înscris la un program de doctorat, cercetând metodele prin care digitalizarea poate îmbunătăți administrația publică.

În anii de licență și master, nu am crezut că mă voi implica în politică. Inevitabil, am urmărit evenimentele politice din țara noastră și din străinătate și am văzut că unele dintre guvernele noastre par mai degrabă să ne scoată din parteneriatele europene decât să ne apropie de partenerii noștri. Atunci am început să iau în considerare această oportunitate pentru că mi-am dat seama că noi, tinerii născuți în democrație putem influența pozitiv viața publică.

Sunt un proeuropean convins și sunt de părere că țara noastră are de câștigat printr-o poziție fermă în cadrul instituțiilor europene din care facem parte. Această apartenență aduce mari beneficii (în domeniul fondurilor europene mai ales) dar și responsabilități, mai ales în asigurarea unui stat de drept, echitabil pentru toți cetățenii săi. Avem nevoie de corectitudine și cunoștințe despre politicile publice pentru a putea progresa în această direcție.

Care este raționamentul din spatele acestei candidaturi la parlamentare?

România nu a investit degeaba în educația noastră. Trebuia ca acum, după ani de facultate, să ne punem în folosul comunității lucrurile pe care le-am învățat. Din păcate, pentru mulți dintre noi, acest lucru nu a fost posibil dintr-o multitudine de motive; majoritatea fiind cauzate de către aparatul de stat și promovarea non-valorilor. 

Vorbesc aici despre tinerii din România, din păcate din ce în ce mai puțini (din cauza natalității mai scăzute din ultimii ani dar și din cauza migrației) și mai dezamăgiți de instituțiile statului. Cel mai relevant semnal de alarmă este că tinerii nu își doresc să lucreze în instituții publice, ceea ce înseamnă nu se produce schimbul de generații și că vor rămâne aceleași metehne, mentalități și tehnologii învechite. Cu toții avem de suferit în urma acestui fapt, indiferent de vârsta, profesia sau preocuparea noastră.

Cred că este nevoie de oameni tineri în Parlament care resimt sistemul de educație național și pot încuraja schimbările necesare cât mai repede. Avem nevoie de o Educație Echitabilă, în care fiecare tânăr să aibă asigurate nevoile de bază și să fie bine consiliat în alegerea unei cariere de succes.

Trebuie ca încă din școală elevii să beneficieze de masă caldă, săli de clasă de calitate în care să își desfășoare activitatea și profesori bine pregătiți, motivați pe bază de performanță. Iar aceste lucruri pot fi susținute dacă se acordă un buget bun pentru educație, mai aproape de acel 6% din PIB, așa cum așteptăm cu toții.

Legătura dintre școală și piața muncii trebuie să fie una puternică. Instituțiile de învățământ trebuie să colaboreze cu actori din mediul privat pentru a oferi o pregătire adecvată tinerilor care le trec pragul. Avem nevoie de reînființarea școlilor de meserii în care să avem tineri care devin oamenii de bază ai societății. Avem nevoie ca facultățile să pregătească tineri de top care să aducă inovație și să fie antreprenori de succes care produc valoare pentru societate.

Asta e lumea pe care mi-o imaginez. Și viitorul pentru care lucrez. Din 1989 încoace o gură de oxigen a fost reprezentată de Guvernul Cioloș din 2016. A adus o brumă de normalitate care însă nu a rezistat asaltului vechilor politicieni care își vedeau locurile din instituții contestate de oameni cu școală. Adevărată de data aceasta. E timpul pentru o majoritate a oamenilor buni în politică care să susțină Educația bună pentru tinerii României. Pentru că numai prin Educație putem avea o schimbare de durată în bine a societății. Iar asta ne va ajuta pe noi toți și ne va asigura pensii și salarii mai mari; pentru că locurile de muncă bine plătite sunt cele pentru care ai terminat o școală și ai învățat o meserie, specializându-te într-un domeniu.

Vine timpul să înțelegem că suntem la un moment important în istorie. Unul în care avem de ales între un viitor curat, transparent și între un prezent opac, în care ceața și interesele ascunse domină atât clasa politică cât și administrația publică.

Pentru asta voi milita în calitate de #deputatulTinerilor 

Am încredere că pe 6 Decembrie vom face o alegere corectă iar tinerii vor juca un rol decisiv. Și vom trăi după aceea într-o Românie mai bună, o Românie fără hoție!

Comandat de PARTIDUL LIBERTATE, UNITATE SI SOLIDARITATE Iași, executat de SC Grupul de Presă Medianet SRL, site: www.ziaruldeiasi.ro, cod mandatar financiar 11200033.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri