Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Copiii sunt învăţaţi să înjure birjăreşte

EXCLUSIV - ÎNREGISTRĂRI: Creşa groazei! Îngrijitoare - „Îţi miroase a sulică?“

GALERIE
cresa
  • cresa
- +
Infirmierele de la o creşă cu program prelungit din Iaşi au fost înregistrate pe ascuns de părinţii unui copil de 2 ani şi 8 luni în timp ce înjură ca la uşa cortului şi jignesc în limbaj de maidan copiii. Funcţionarele se amuză în timp ce pun un copil să reproducă înjurătura „în p***a mă-tii!“ şi nu se sfiesc să îi numească pe micuţi „porci“, „nesimţiţi“ sau să îi ameninţe că îi omoară şi le rupe capul. „Îţi miroase a sulică?“ e o altă expresie incredibilă înregistrată de un dispozitiv special, ascuns în îmbrăcămintea copilului. „Copilul meu era agitat în momentul în care era dus la creşă. Nu voia să meargă, se ţinea de mine, cerea să meargă acasă, voia doar să stea cu noi“, a justificat mama băieţelului decizia de a le înregistra pe îngrijitoarele de la Creşa nr. 10. Două dintre cele incriminate au fost mutate la altă grupă, însă sunt ţinute în braţe de conducerea creşei, care ieri a avut o atitudine ostilă la adresa reporterilor „Ziarului de Iaşi“. Coordonatoarea şi medicul creşei au fost mai degrabă supăraţi de înregistrările din interiorul creşei, nu de faptul că acolo se înjură ca pe stadion, de faţă cu copiii. Cazul ar putea ajunge la Parchet, familia băieţelului umilit luând în calcul să facă plângere penală. Micuţul a fost dus la un psiholog care i-a arătat poza uneia dintre îngrijitoare. „Bate!“, a fost reacţia copilului, când a văzut imaginea.

La mijlocul săptămânii trecute, reprezentanţii Creşei nr. 10 „Piticii năzdrăvani“, de pe strada Decebal din Iaşi, au avut parte de o surpriză neplăcută. În timp ce îl îmbrăcau pe băieţelul de 2 ani şi 8 luni al familiei Pavel, una dintre angajate a descoperit că băieţelul avea pus pe hăinuţă un dispozitiv ce părea a fi un microfon: „nu mi-ar place să fie aşa ceva“, a zis atunci, textual, angajata creşei care a descoperit dispozitivul de înregistrare. Femeia era speriată probabil de discuţiile obscene pe care le-ar fi putut „auzi“ microfonul în interiorul centrului în ultimele zile, mai ales că ştia că în creşă se ţipă, se jignesc copiii şi se înjură ca pe stadion. Iar temerile ei erau întemeiate.

Suspicioşi că băieţelul lor ar putea fi abu­zat la creşă, părinţii copilului luaseră decizia cu câteva zile înainte să monteze un microfon pe haina fiului lor. Au vrut să afle astfel ce se întâmplă la creşă şi de ce băieţelul lor începea să plângă şi să îi tragă de haine de câte ori auzea că va fi lăsat acolo. După ce au ascultat înregis­trările, suspiciunile părinţilor s-au adeverit. La creşă, copilul lor era jignit, ameninţat, ba chiar şi învăţat, uneori, cum să înjure ca un birjar.

Limbaj de stadion

„Ziarul de Iaşi“ a intrat în posesia mai multor înregistrări despre care familia Pavel spune că au fost realizate în interiorul Creşei nr. 10. Conform materialelor, copiii sunt nu­miţi „nesimţiţi“ sau „porci“, uneori sunt „alintaţi“ cu apelative de genul „în gâtul mă-tii, chelea mă-tii, te omor!“, iar în alte rânduri chiar învăţaţi, la rândul lor, să înjure. „Băi, dar tu eşti mare, de ce nu faci caca acolo şi faci pe tine, porcule! Eşti porc, nu tigru cum spune maică-ta, porc eşti!“, spune, conform înregistrărilor, una dintre reprezentantele creşei, care continuă „porc eşti, te caci pe tine. Păi da, uite ce urât miroşi a nespălat“.

Ulterior, pe înregistrare se aude cum femeia îi spune copilului: „Mă-ta, ce face mă-ta? În p***a mă-tii! Ia spune şi tu! Spune! Mă-ta! mă-ta, da!“, cel puţin două râsete ale unor adulte se aud în timpul acestei înşiruiri de invective, una dintre ele amuzându-se că l-a pus pe băieţel să înjure.

Într-o altă discuţie, referindu-se la o fetiţă din clasă, îngrijitoarele de la creşă au fost înregistrate spunând despre mama ei că e „împuţită“. „Nesimţita ceia de mă-ta şi împuţita. Stai jos că dacă nu te omor“, i se adresează direct copilului, pentru ca aceeaşi femeie să îi spună colegei sale: „ce p***a mă-sii o ţine cu părul ista“, referindu-se la ma­ma copilei.

Tot la adresa unei fetiţe, una dintre infirmiere spune: „Ce vrei, fată? Fată, ţie îţi miroase a sulă. A sulă îţi miroase. Îţi miroase a oleacă de sulică de pe acuma“.

Pe fundalul înregistrărilor obţinute de ziar se aude mai tot timpul hărmălaie sau copii care ţipă, dublaţi uneori de ţipetele şi mai puternice - însoţite şi de invective, ale îngrijitoarelor. Discuţiile au fost înregistrate în grupa B de la creşa amintită.

Ce spun părinţii

Părinţii Pavel intenţionează să îşi retragă copilul de la Creşa nr. 10 şi iau în calcul inclusiv formularea unei plângeri penale împotriva reprezentanţilor unităţii publice. Într-o discuţie cu ziarul, mama băieţelului de nici 3 ani a justificat demersul: „Copilul meu era agitat în momentul în care era dus la creşă. Nu voia să meargă, se ţinea de mine, cerea să meargă acasă, voia doar să stea cu noi, nu mai voia la creşă. Acele discuţii (n.r. - înregistrările) m-au şocat, într-un mediu de educaţie să vorbească aşa nişte doamne cu un copil de 2 ani şi 8 luni, mi se pare prea mult. Noi încercăm să îi dăm o educaţie bună, acasă, şi el învaţă altceva la creşă“, ne-a spus Loredana Pavel.

Ea a mai precizat că, săptămâna aceasta, copilul a mers în continuare la creşă, două dintre îngrijitoarele de la grupa sa fiind mutate la altă grupă. „Noi am apucat să ascultăm toate înregistrările abia în cursul zilei de astăzi (n.r. - ieri)“, a mai spus femeia, carea spus că băieţelul ei a mers la un psiholog.

Specialistul i-a aratat fotografia uneia dintre îngrijitoare: „bate!“, ar fi spus copilul, când a văzut poza.

Un filmuleţ pus la dispoziţia ziarului îl înfăţişează pe copil în timp ce se loveşte singur la fund, atunci când este întrebat despre ce se întâmplă la creşă. „Se subînţelege că a fost şi agresat fizic“, crede mama sa.

Părinţii au apelat la un avocat pentru a gestiona această situaţie. „Este inadmisibil în secolul a­cesta ca educaţia unor copii de 2-3 ani să se facă cu bătaie, înjurături şi ţipete. Dincolo de aspectele astea, într-un cadru în care copilul ar trebui să beneficieze de educaţie, este învăţat să spună înjurături. Şi nu orice fel de înjurături, ci dintre cele mai grele pe care le admite limba română. Pe de altă parte, din punctul meu de vedere, acest comportament se circumscrie infracţiunii de rele tratamente apli­cate minorului, voi vedea în ce măsura părinţii doresc să formulăm o asemenea acuzaţie, prin sesizarea organelor de urmărire penală“, ne-a spus avocatul familiei, Ciprian Mitoşeriu.

Acţiuni suspecte la creşă

Reporterul ziarului a mers ieri la Creşa nr. 10, pentru a discuta cu persoana care coordonează activitatea de acolo, dar şi cu infirmierele incriminate. Reprezentanţii creşei au refuzat să deschidă uşa pentru un dialog, acesta având loc abia după ce am cerut un punct de vedere, insistent, de la conducerea direcţiei de creşe. După aproximativ 20 de minute, coordonatoarea şi medicul responsabil de creşă ne-au întâmpinat, refuzând însă să ofere o declaraţie oficială referitoare la acuzaţiile aduse de părinţi.

În discuţia informală - pe care o para­frazăm deoarece are relevanţă publică, cele două s-au arătat deranjate de modul în care familia Pavel a procedat, realizând înregistrări în creşă. S-au bâlbâit însă atunci când le-am întrebat de ce le-au schimbat pe cele două in­firmiere incriminate, dacă acestea nu ar fi vi­novate şi, la întrebarea „în această creşă co­piii sunt învăţaţi să înjure“, formulată insistent de reporterii noştri, cele două au spus, vizibil iritate: „nu, domnule!“.

Lipsa de cooperare a reprezentanţilor creşei e ciudată, în condiţiile în care ei înşişi au descoperit microfonul acum mai bine de o săptămână şi, conform propriilor declaraţii, au avut deja o discuţie cu părinţii, în urma căreia două îngrijitoare de la grupa B au fost „sancţionate“ cu mutarea la o altă grupă, din cadrul aceleiaşi creşe. Am cerut reprezentanţilor creşei să le cheme pe cele două îngrijitoare incriminate pentru declaraţii. „Nu sunt la muncă, au fost schimbul 1“, ne-au transmis reprezentanţii centrului.

Discuţia a avut loc în jurul orei 14,30. Despre înregistările de la Creşa nr. 10 a fost informată inclusiv Monica Ghioca, directoarea Direcţiei de Creşe din judeţul Iaşi, instituţie aflată în subordinea Primăriei Iaşi. „Mie mi-a spus săptămâna trecută coordonatoarea că au găsit la un copilaş un reportofon cusut în bluziţă. Şi am zis: «înseamnă că părintele are o nemulţumire. Vă rog să trimiteţi părintele la noi, să discutăm, să vedem ce nemulţumire are». Mi-a zis că le-a mutat că asta a fost dorinţa părinţilor, că nu mai vrea să lase copilul pe mâna acelor infirmiere de la grupă, deşi nici cu asta nu aş fi fost de acord pentru că nu ştiam exact acuzaţia părinţilor“, a spus Ghioca. 

Directoarea ne-a precizat ieri că nu a ştiut ce conţin înregistrările respective şi că a aşteptat o sesizare de la părinţi, însă aceasta nu a mai venit. „Nu îmi doresc un astfel de vocabular în creşă. Am mai avut situaţii şi a trebuie să iau măsuri, s-a lăsat cu desfa­cerea contractului de muncă. Sub nicio formă nu sunt de acord cu un astfel de limbaj“, a spus femeia. 

Creşa nr. 10 este printre puţinele din Iaşi unde părinţii îşi pot lăsa copiii de luni până vineri. Cheltuiele sunt subvenţionate din bani publici, părinţii plătind doar contravaloarea zilnică a hranei, adică 12 lei pe zi. In­firmierele angajate la creşe trebuie să aibă un curs de specialitate absolvit şi nu e necesar să aibă studii superioare. Înainte de a fi angajate, ele sunt supuse, teoretic, şi unor testări psihologice. La Creşa nr. 10 din Iaşi, potrivit organigramei aprobate de Primărie, lucrează 25 de persoane.

Ce spun psihologii

Specialiştii spun că expunerea unor copii atât de mici la un limbaj precum cel din înregistrările efectuate în Creşa nr. 10 poate avea un efect devastator asupra dezvoltării micuţilor. „Din păcate, chiar dacă este vârsta foarte fragedă vorbim despre un refuz de a mai merge în acel loc perceput de copil ca fiind unul violent şi nesecurizant, vorbim despre retragere socială, iar mai târziu, dacă nu se intervine la timp, efectele pot fi foarte nocive cu consecinţe devastatoare. Se poate instala chiar depresia, izolarea în lumea virtuală şi neîncredere în lumea în care trăieşte. Trebuie să fim foarte atenţi la ce spune copilul şi la comportamentul pe care îl are. De asemenea, consider că, înainte de a ajunge să fie integrat în învăţământ, un dascăl trebuie foarte bine evaluat din punct de vedere psihologic“, a spus Monica Dobrea, psiholog.

UPDATE: Cine sunt două dintre angajatele date afară de la “creşa-groazei”

Mihaela Simionovici și Diana Dumitriu sunt două dintre cele două reprezentante ale Creșei nr. 10 care au fost destituite în urma investigației “Ziarului de Iași” de la creșa-groazei. Cele două se ocupau de grupa B de la Creșa nr. 10.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri