Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Factori favorizanți în nașterea prematură

GALERIE
nastere_prematura_factori_favorizanti
  • nastere_prematura_factori_favorizanti
- +

Dr. Cristina Cacicovschi (FOTO), medic specialist Obstetrică-Ginecologie, Arcadia: Nașterea prematură reprezintă nașterea care survine înainte de 37 săptămâni complete de amenoree. În România, limita inferioară a vârstei gestaționale, care separă avortul tardiv de nașterea înainte de termen, este stabilită la 26 săptămâni complete de amenoree.

Între 66% și 75% dintre nașterile premature se produc spontan, restul survenind iatrogen (extracție prin operație cezariană sau inducerea prematură a travaliului) pentru indicații materne sau fetale. Nu există o cauză unică determinantă a nașterii premature, ci o asociere a factorilor etiologici cu risc cumulativ.

Factorii uterini sunt reprezentați de malformații uterine (uter hipoplazic, uter unicorn, uter septat), uter cicatricial post-cezariană sau post-miomectomii, insuficiență cervico-istmică (deschiderea anormală a orificiului intern cervical, care este rareori congenitală, cel mai adesea fiind secundară unui traumatism la nivelul colului), sinechii uterine, fibromatoză uterină, infecții cervico-vaginale ce pot sta la originea rupturii spontane premature a membranelor și a corioamniotitei.

Factorii ovulari, care fac referire la făt, cordon ombilical, placentă, membrane și lichid amniotic, sunt: sarcina multiplă, care crește riscul de naștere prematură de 5-10 ori comparativ cu sarcina unică, anomaliile de creștere fetală (macrosomia fetală și întârzierea în creșterea intrauterină), malformațiile fetale, prezentațiile anormale, infecția fetală, placenta praevia, decolarea prematură a placentei normal inserate, ruptura spontană prematură a membranelor (întâlnită la 20-50% dintre nașterile premature), hidramniosul prin supradistensia uterină și infecția amniotică.

Antecedente obstetricale semnificative pot fi considerate nașterile premature (riscul de recurență a nașterii premature crește cu 20%) sau/și avorturile spontane, întreruperile voluntare de sarcină numeroase, sarcinile succedate la intervale prea apropiate.

Cauzele generale ale nașterii premature includ: infecții materne (afecțiuni virale, infecții urinare, sifilis), afecțiuni cronice (afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat, afecțiuni ale aparatului respirator, anemii), afecțiuni asociate sarcinii (HTA indusă de sarcină, preeclampsie, eclampsie), carențe nutriționale, intoxicații (alcool, tabagism, droguri, intoxicații cronice profesionale), traumatismul fizic sau psihic, talia mică (sub 150 cm) și greutatea mamei sub 50 kg.

Factorii socio-economici sunt gradul înapoiat de cultură, venitul familial scăzut, spațiul locuibil redus, munca de noapte, profesiile care necesită efort fizic crescut, paritatea (riscul prematurității este mai crescut la marile multipare), vârsta mamei (vârstele sub 15 ani și peste 45 ani cresc riscul de naștere prematură), sarcinile nedorite sau nelegitime.

Profilaxia prematurității trebuie să se extindă pe întreaga evoluție a vieții femeii, începând cu perioada prepubertară, continuând cu consultația prenupțială și terminând cu consultația prenatală.

Programarea unei consultații de Obstetrică-Ginecologie se poate face la numărul de telefon 0232 920 – Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri