Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Societatea Naţională de Medicina Familiei:

Femeile născute în perioada ‘90-’94 - risc crescut de a face rubeolă în timpul sarcinii!

GALERIE
prezidiu_medici_de_familie
  • prezidiu_medici_de_familie
- +

În acea perioadă în România nu a existat vaccin antirubeolic, iar fetele născute în aceşti ani nu au fost vaccinate pentru rubeolă. Dacă nu au făcut boala în timpul copilăriei sau nu au fost vaccinate ulterior, femeile născute în acea perioadă au risc crescut de a face boala în timpul sarcinii. Infecţia rubeolică apărută în timpul sarcinii poate duce la malformaţii grave ale fătului, de cele mai multe ori recomandându-se avortul terapeutic.

Atenţionarea vine din partea Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) care a defăşurat la Iaşi cursuri destinate creşterii competenţei medicilor de familie în activitatea de vaccinare.

„Considerăm că problema vaciinării se joacă acum la interfaţa medic de familie – pacient. Bineînţeles că este important să avem susţinerea autorităţilor guvernamentale în primul rând prin asigurarea cu stocuri de vaccinuri ca să nu mai apară discontinuităţi. Dar, la fel de importantă este şi informarea pacienţilor care trebuie să afle de la medici despre beneficii versus riscurile vaccinării. Sunt foarte multe  informaţii incomplete sau false despre riscurile vaccinării, iar medicii de familie trebuie să poată răspunde cât mai corect acestor provocări. Trebuie să înţelegem că se moare din cauza faptului că mulţi părinţi refuză vaccinurile. Iată un exemplu legat de epidemia de rujeolă. O mamă nu şi-a vaccinat fiica. Aceasta nu a trecut prin boală, deci nu avea anticorpi. La rândul ei, fiica a devenit mamă. A născut o fetiţă care la scurt timp după naştere a făcut rujeolă şi a murit. Dacă mama ar fi fost vaccinată în copilărie, ar fi avut anticorpi antirujeolă şi i-ar fi transmis fetiţei la naştere. Iar aceasta ar fi fost protejată de rujeolă până când se face prima doză de vaccin ROR, conform schemei naţionale”, a subliniat dr. Grindovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul SNMF.

Medicii de familie au subliniat faptul că o altă mare problemă este legată de rubeolă, infecţie uşoară pentru copii dar care poate fi extrem de periculoasă pentru gravide.

„De ce să-mi vaccinez copilul? Rubeola nu e boală gravă şi micuţul se vindecă uşor”, este unul dintre argumentele celor care refuză vaccinarea.

„Da, rubeola nu este o boală care să pună în pericol copilul. Dar acesta poate transmite boala celor din jur, inclusiv adulţilor. Problema este la gravide. Dacă gravidele nu au anticorpi pentru virusul care provoacă rubeola (nu au fost vaccinate şi nici nu au făcut boala) riscă un avort terapeutic. Rubeola apărută în timpul sarcinii, mai ales în prima parte a sarcinii, poate duce la malformaţii grave ale fătului. Deci, copilul tău nu păţeşte nimic dacă face rubeolă. Se vindecă uşor. Dar poate transmite foarte uşor boala adulţilor, inclusiv gravidelor. Ne gândim cu teamă că a existat o perioadă, anii 1990-1994, în care în România nu s-au vaccinat pentru rubeolă fetiţele născute atunci. Pentru că nu a existat vaccin antirubeolic la noi în ţară în acei ani. Acele fetiţe sunt acum femei cu vârste între 24 şi 28 de ani care dacă nu au făcut rubeolă în copilărie, nu au anticorpi. Şi sunt expuse unui risc crescut de a face rubeolă în timpul sarcinii”, a subliniat dr. Daniela Popescu, secretar al SNMF.

„Ne dorim ca acest proiect să crească nivelul de cunoştinţe şi abilităţile medicilor de familie în vaccinologie. Aceştia să poată discuta şi explica corect pacienţilor beneficiile şi riscurile vaccinării. Există o reală nevoie la nivelul medicilor de familie de a învăţa cum să comunice eficient cu pacienţii, cum să le transmită informaţii corecte, într-un limbaj adecvat”, a încheiat dr. Răzvan Miftode, vicepreşedintele SMF.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri