Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Festin regal pentru vizita Papei la Iaşi. Iată ce vor mânca invitații la Palatul Culturii

GALERIE
papa1
  • papa1
- +

Recepţia şi dineul vor avea loc după plecarea Papei Francisc, şi la finalul concertului susţinut de Gheorghe Zamfir şi Orchestra Metropolitană din Bucureşti. La recepţie sunt aşteptaţi să participe ambasadori, înalte feţe bisericeşti din ţară şi din străinătate, precum şi alte oficialităţi invitate cu ocazia vizitei Papei Francisc la Iaşi.

Patronul de la Castel, furnizorul mesei

Pentru asigurarea serviciilor de catering, Primăria a estimat o valoare maximă de 57.000 lei, iar contractul a fost atribuit firmei Euro Market Junior SRL, care aparţine omului de afaceri Constantin Rădeanu, patronul restaurantului Castel.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, a declarat ieri că recepţia va avea loc la Palatul Culturii. Din anunţul publicat în sistemul naţional de achiziţii publice putem afla tipurile de preparate solicitate de Primărie şi dintre care vor fi alese felurile de mâncare ce vor fi la dispoziţia celor aproape 600 de invitaţi.

Gustările reci vor cuprinde diverse tipuri de salate (cu piept de raţă şi mango, de dovlecei marinaţi, cu pui şi legume proaspete, de crudităţi cu rodii, de ţelină şi pui, caprese), tartar de pui cu prepeliţă, tartar de vită cu castraveţi, frigărui cu brânzeturi fine, brânză brie cu dulceaţă de coacăze, macarons cu cremă de brânză fină, panna cotta cu infuzie de parmezan şi busuioc, cannoli cu piept de raţă şi dulceaţă de ceapă, pacheţele de primăvară cu tzatziki, muşchi de porc cu ierburi pe cruton aromat, viţel marinat cu cremă de brânză picantă, tartă cu ficat de gâscă, bresaola cu rucola, prosciutto e melone şi cornet cu spumă de gorgonzola şi fistic.

În ceea ce priveşte preparatele calde, bufetul cuprinde: pulpe bibilică caramelizate cu sos de portocale, rasol de miel cu sos brun, muşchi de vită cu salsa de anchoua, antricot de vită la cuptor cu sos de măsline, ceafă de porc marinată afumată la grătar, piept de pui marinat în salsa curry, piept pui cu ciuperci de pădure şi trufe, aripioare de porc cofiate cu sos brun negru, fălcuţe de porc, muşchi de porc cu sos cagane, cotlete de miel cu sos de ierburi, pulpă de iepure cu praz, obrăjori viţel cu sos maracani garnituri, plăcintă de cartofi, cartofi gratinaţi cu caşcaval, rulou de brânză la cuptor, legume înăbuşite, legume la cuptor, cartofi copţi cu trufe, ciuperci la cuptor, legume thai, cuş-cuş cu legume şi diverse salate (coleslaw, de varză cu morcov şi mentă, de ardei spa­nioli, verde cu lămăie, de rucola cu roşii şi parmezan şi de ierburi aromate).

Nu în ultimul rând, la desert, invitaţii vor putea alege dintre prăjituri cu ciocolată, minieclere, prăjituri cu fructe de pădure şi altele.

„Recepţia va avea loc după concertul lui Gheorghe Zamfir. Toate pre­paratele au fost alese de către Primăria Muncipiului Iaşi“, a spus ieri purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

Gardurile de protecţie sunt aduse din Harghita

Un alt contract încheiat recent de Primărie vizează amplasarea a 2.500 de garduri metalice în zona Palatului Culturii pentru a crea zona de securitateşi culoarele de deplasare necesare bunei desfăşurări a evenimentului.

Munici­palitatea a atribuit contractul unei firme din Harghita (Euro Ecologic SRL) pentru 101.056 lei (fără TVA), iar preţul include transportul, închirierea, montarea şi demontarea gardurilor. Acest lucru înseamnă 40 lei/gard, în condiţiile în care achiziţionarea unor garduri noi ar costa de peste cinci ori mai mult/bucată.

Pentru asigurarea scenei pe care va susţine discursul Papa Francisc, municipalitatea a contractat o firmă din Braşov: Sing Grup SRL, iar costurile se apropie de un milion lei (cu TVA).

Scena, alături de întreaga logistică necesară, va fi montată cel târziu cu două zile înainte de eveniment şi se va întinde pe o lungime de aproape 50 metri (podium central şi două gradene laterale unde vor fi invitaţii speciali şi un cor).

Pentru concertul susţinut de Gheorghe Zamfir şi Orchestra Metropolitană din Bucureşti, municipalitatea a contractat o firmă nou-înfiinţată cu sediul în Miroslava (R&A Events&Concerts SRL-D), dar societatea este condusă de clujeanul Radu Groza.

Un public de 100.000 de oameni

Nu în ultimul rând, Primăria a semnat un contract cu firma sibiană Novalis pentru închirierea a 303 toaletele ecologice, 10 dintre acestea fiind pentru persoane cu dizabilităţi, iar 3 din gama de lux (complet automate, au rezervor de apă curată, apă reziduală, iar curentul electric pentru funcţionarea pompelor şi a aerului condiţionat este furnizat de generatorul propriu).

Contractul ajunge la peste 100.000 lei (inclusiv TVA). Papa Francisc se va afla în Iaşi pe 1 iunie în intervalul 17.30 - 19.00. Pe scena din faţa Palatului Culturii, suveranul pontif va ţine o alocuţiune în faţa unui public estimat la aproape 100.000 de persoane.

Ulterior, la plecarea Papei Francisc, la Palat va avea loc concertul susţinut de către Gheorghe Zamfir, iar, în încheierea serii, va fi organizat dineul la Palatul Culturii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri