Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iaşul, aproape de un miliard de lei atras de la UE. Cine sunt campionii? Care sunt cele mai inedite finanţări?

Finanțare inedită la Iași! SRI își termoizolează sediul cu fonduri europene

GALERIE
sri
  • sri
- +
Ne apropiem de un aşa-numit moment istoric în relaţia cu Uniunea Europeană: Iaşul va atinge în curând valoarea de un miliard de lei, ca sumă echivalentă a finanţărilor pe cel mai important program de finanţare, POR 2014-2020. În competiţia din Regiunea Nord-Est, prin care se derulează finanţările, Iaşul conduce detaşat, având finanţări cât ale următoarelor două judeţe din top, Botoşani şi Bacău, la un loc. Oportunitatea fondurilor europene a fost fructificată până şi de SRI Iaşi, care îşi va pune izolaţie termică şi termopane de 9,3 milioane lei la sediul din zona centrală. Cele mai multe proiecte aparţin firmelor private ieşene, dar cei mai mulţi bani se duc spre instituţii publice din judeţ. Amănunte, clasamente şi sumele exacte, în rândurile următoare.

Cel mai important program european de finanţare la nivel regional a intrat în linie dreaptă. Dacă, la mijlocul anului trecut, număram pe degete contractele semnate în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 - 2020, numărul lor a crescut semnificativ în ultimul an. În perioada septembrie 2017 - septembrie 2018 au fost semnate 88 de contracte la Iaşi, alte 8 fiind încheiate anterior (august 2017). Firmele s-au mişcat cel mai bine: în judeţul Iaşi 81 dintre cele 96 de proiecte aparţin companiilor private. În general, firmele primesc fonduri pentru achiziţia de utilaje/ echipamente şi creşterea capacităţii de producţie. În schimb, ca sumă, în sistemul de stat sunt accesaţi cei mai mulţi bani, fiind vorba despre proiecte mari de infrastructură sau reabilitarea de monumente istorice.

Oportunitatea fondurilor europene a fost fructificată până şi de SRI Iaşi, ce a semnat un contract în acest sens la mijlocul lunii august.

Cei 96 de beneficiari de fonduri POR din judeţul Iaşi conduc detaşat topul regional, în condiţiile în care valoarea proiectelor ajunge la 783 milioane lei şi, probabil, în cel mult jumătate de an, va fi atins pragul de un miliard de lei. Ţinând cont de valoarea proiectelor, ierarhia la nivel regional este completată de Botoşani (419,6 milioane lei), Bacău (409,1 milioane lei), Suceava (390,5 milioane lei), Neamţ (374,7 milioane lei) şi Vaslui (269,5 milioane lei). 

Proiect al SRI în valoare de 9,3 milioane lei

La mijlocul lunii august, Unitatea Militară 0807 din Iaşi a semnat un contract de finanţare europeană în valoare de 9,3 milioane lei pentru reabilitarea termică a sediului. Cel mai probabil este vorba despre sediul SRI din strada Sfântul Lazăr nr. 3, întrucât, în septembrie 2016, serviciul de informaţii a primit de la Primărie un certificat de urbanism având acelaşi obiect: reabilitare termică clădire existentă prin îmbunătăţirea izolaţiei termice la pereţii exteriori, ferestre, tâmplărie şi acoperiş. Contractul semnat de UM 0807 are o valoare de 9,3 milioane lei, iar peste 81% din această sumă reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă. Iniţiativa prevede reabilitarea termică a clădirii ce înregistrează „consumuri energetice mari“, conform titlului de proiect. În perioada următoare, SRI va lansa licitaţia de execuţie, lucrările având ca termen februarie 2020. Contractul a fost încheiat în cadrul axei 3 prioritare a POR, unde sunt finanţate inclusiv proiecte privind creşterea eficienţei energetice la clădirile publice. 

Primele contracte pe POR semnate de comune

Din datele ADRNE rezultă că, în judeţul Iaşi, în ultima lună au fost semnate primele contracte în cadrul POR de către comune. Primul proiect a aparţinut Primăriei din Grozeşti, ce a obţinut, la începutul lunii august, fonduri pentru reabilitarea termică a Şcolii Gimnaziale din localitate, valoarea proiectului fiind de 1,2 milioane. Ulterior, a venit rândul comunei Ion Neculce să semneze un contract pentru reabilitarea sediului Primăriei în sensul creşterii eficienţei energetice (1,33 milioane lei). Nu în ultimul rând, săptămâna trecută Primăria Aroneanu a demarat implementarea unui proiect (2,3 milioane lei) privind înfiinţarea unui centru de zi şi a unei unităţi de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice. 

Cinci proiecte au fost deja finalizate

Dintre cele 96 de proiecte pentru care au fost accesate fonduri europene, cinci au fost deja finalizate în perioada martie-august 2018. Proiectele, în valoare totală de 5 milioane lei, au fost implementate de cinci companii (Centrul de afaceri Logis, Geotech, DDD Servicii Medicale, Bifa Automatizări şi Valiteo) şi au constat în dotarea şi diversificarea activităţilor derulate de acestea. Alte 88 de proiecte sunt în implementare, iar în cazul altor trei iniţiative contractele au fost semnate săptămâna trecută. Ultimele trei proiecte fac referire la dezvoltarea unor activităţi de producţie şi aparţin tot mediului privat (Kolos Group, General-Tex şi Alpha Group), având o valoare totală de peste 10 milioane lei.

De altfel, inclusiv la nivel naţional s-a constatat că mediul privat este cel mai dinamic în accesarea de fonduri prin intermediul POR, motiv pentru care, zilele trecute, a fost anunţat public faptul că firmele vor avea o nouă axă de finanţare, ceea ce înseamnă o suplimentare de fonduri de sute de milioane de lei la nivel naţional. Contractele semnate până acum de firme ieşene în cadrul POR au o valoare de 187,6 milioane lei. Suma plasează firmele din Iaşi pe primul loc în regiune, podiumul fiind completat de valoarea totală a proiectelor private din judeţele Suceava - 173,1 milioane lei, şi Bacău - 123 milioane lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri