Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Fondurile europene prin POR care au ajuns în judeţ: 1.900 de lei pe cap de ieşean

GALERIE
tramvai1
  • tramvai1
- +

Prin programul Programul Operaţional Regional, judeţul Iaşi a atras o finanţare de 1,7 miliarde de lei. La o populaţie de 900.000 de locuitori, înseamnă în jur de 1.900 de lei pe cap de locuitor.

Beneficiarii celui mai popular program de finanţare europeană au atras sume record în actualul exerciţiu bugetar. Programul Operaţional Regional (POR) 2014 - 2020 a intrat în ultima etapă de semnare a unor contracte.

Stadiul actual al programului arată că, faţă de POR 2007 – 2013, fondurile au fost mai mari, dar implementarea proiectelor va fi ceva mai întârziată. După ce se trage linie, în câteva luni, când nu vor mai rămâne contracte de semnat, în zona de nord-est a ţării va înseamna o infuzie totală de fonduri de peste 1,7 miliarde euro.

Iniţial, în Regiunea de Nord-Est fuseseră alocate 1,05 miliarde euro în cei şapte ani.

„La acest moment avem contractate 1,35 miliarde euro şi urmează să mai contractăm o sumă estimată de 360 milioane euro. La suma rămasă de contractat este vorba despre proiecte aflate pe lista de rezervă, nu despre proiecte noi. Singurul apel care ar mai putea fi lansat în acest an este unul dedicat IMM-urilor”, a declarat Vasile Asandei, director al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE).

La Iaşi, cel mai recent proiect care a primit finanţare vizează reabilitarea căii de rulare Iaşi – Dancu şi achiziţia a 4 tramvaie noi (22 milioane euro). Licitaţiile sunt adjudecate, iar contractele de lucrări/furnizare pot fi semnate imediat: calea de rulare va fi reabilitată de Conest, iar tramvaiele vor fi livrate de Bozankaya (Turcia).

Iaşul conduce la toate capitolele

Indiferent de tipul beneficiarilor, Iaşul conduce în regiune în topul finanţărilor accesate. În total, au fost semnate peste 630 de contracte în valoare de 6,2 miliarde lei. De precizat că în această sumă nu am inclus şi Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi (2,4 miliarde lei) întrucât cea mai mare parte a finanţării proiectului va fi în perioada 2021 - 2027.

Din suma totală, 1,7 miliarde lei au luat calea Iaşului. În top urmează judeţele Bacău (1,06 miliarde lei), Suceava (1,03 miliarde lei), Neamţ (950 milioane lei), Botoşani (730 milioane lei) şi Vaslui (700 milioane lei). Peste 60% din banii accesaţi la Iaşi au ajuns sau vor ajunge în conturile Primăriei Iaşi (544 milioane lei) şi ale Consiliului Judeţean (490 milioane lei).

Cele două autorităţi au semnat 24 de contracte de finanţare: 17 în cazul Primăriei şi 7 la CJ. Printre proiecte se numără reabilitarea infrastructurii căii de rulare, achiziţia de tramvaie, refacerea unor drumuri judeţene, modernizarea de spitale, construirea de grădiniţe, restaurarea de monumente istorice şi altele.

În mediul public, alte autorităţi din judeţul Iaşi care au încheiat contracte (35 de proiecte cu o valoare totală de circa 400 milioane lei) sunt primăriile din Paşcani (41,3 milioane lei), Ciurea (17,3 milioane lei), Târgu Frumos (9,1 milioane lei), Moşna (2,6 milioane lei), Aroneanu (2,3 milioane lei), Golăieşti (1,9 milioane lei), Ungheni (1,9 milioane lei), Ion Neculce (1,6 milioane lei) şi Grozeşti (1,2 milioane lei).

Analizând finanţările, suprinde numărul mic de comune care au fructificat oportunitatea POR: doar 7 din 93 de localităţi au proiecte. La oraşe, lipsesc de pe lista fondurilor Podu Iloaiei şi Hârlăul. Finanţări au mai obţinut universităţi, parohii, spitale, autorităţi centrale (proiecte derulate local, la Iaşi) şi, nu în ultimul rând, SRI Iaşi (reabilitarea clădirii din Sf. Lazăr).

Mediul privat ieşean are proiecte de 286 milioane de lei

POR are şi o componentă dedicată mediului privat, respectiv fonduri pentru IMM-uri. Până acum, au fost semnat aproape 350 de contracte în valoare de peste 870 milioane lei.

Directorul ADRNE Vasile Asandei a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că există posibilitatea să fie lansat un nou apel dedicat IMM-urilor (ultimul din actualul POR), iar finanţarea, în cazul zonei de nord-est a ţării, va trece pragul de 80 milioane lei.

În ceea ce priveşte fondurile atrase până în prezent, firmele din Iaşi sunt, de asemenea, pe primul loc în regiune cu proiecte în valoare totală de 286 milioane lei. În top urmează companiile din judeţele Suceava (284 milioane lei), Bacău (143 milioane lei), Neamţ (84 milioane lei), Botoşani (40 milioane lei) şi Vaslui (34 milioane lei).

În general, societăţile au accesat fonduri UE pentru diversificarea activităţilor, achiziţia de echipamente şi utilaje, construirea de sedii de firme sau de incubatoare de afaceri, amenajarea unor hale de producţie şi, nu în ultimul rând, dezvoltarea de portaluri web.

La nivel regional, cel mai mare proiect, despre care „Ziarul de Iaşi” a mai scris în trecut, aparţine firmei Perspectives Constructions SRL, companie din Bucureşti care va construi un incubator IT în parcul industrial din Miroslava.

Societatea aparţine lui Honorius Prigoană (fiul cunoscutului om de afaceri Silviu Prigoană), iar proiectul are o valoare totală de 55,7 milioane lei.

Dintre cele peste 630 de contracte semnate la nivelul regiunii de nord-est, respectiv de către toate tipurile de beneficiari, 216 de proiecte au fost finalizate (373 milioane lei, valoare totală), 405 sunt în implementare (5,8 miliarde lei, valoare totală), iar alte 17 au fost reziliate (50 milioane lei, valoare totală).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri