Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

FOTO: 20.000 de oameni în prima zi de pelerinaj la Sfântă. “Am simţit un fior în tot corpul”

GALERIE
pelerinipelerini1pelerini2pelerini3pelerini4
  • pelerini
  • pelerini1
  • pelerini2
  • pelerini3
  • pelerini4
- +

Primul pelerin care a sărutat moaştele după procesiunea de ieri-dimineaţă: o pensionară din Piatra Neamţ. „Vă spun drept, prima dată când am venit, am simţit un fior în tot corpul. De atunci, nu am lipsit în niciun an“, spune doamna Elena. Primarul din Voluntari - Ilfov a trimis ieri la Iaşi peste 7.000 de pelerini, cele 150 de autocare blocând splaiurile Bahluiului. Statul la coadă a ajuns ieri şi la 8 ore, dar este de aşteptat să crească în aceste zile. De remarcat o organizare foarte bună, fără precedent, a Mitropoliei în acest an.

 

Peste 20.000 de pelerini s-au închinat ieri, conform estimărilor realizate de „Ziarul de Iaşi“, la racla cu moaştele Sfintei Parascheva aşezată în baldachinul ornat cu flori, ieri fiind prima zi a pelerinajului cu ocazia prăznuirii Sfintei din data de 14 octombrie. Unii pelerini s-au aşezat la coadă încă de joi seara, deşi racla a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană abia vineri dimineaţa, la ora 6.00, când un sobor de preoţi a purtat moaştele într-o procesiune în jurul bisericii înainte de a le aşeza în baldachin.

Primul pelerin care a reuşit să se închine, după ce a aşteptat mai mult de opt ore până când a început oficial pelerinajul, este o femeie de 76 de ani din Piatra Neamţ, care şi-a petrecut noaptea sub o copertină amplasată pe strada din spatele Mitropoliei din Iaşi, în locul de unde începea oficial coada. Elena Săbiuţă a venit mai devreme cu o zi la Iaşi înainte de a se aşeza la coadă, şi spune că s-a bucurat că anul acesta a fost cald, că nu a plouat şi că nici nu a fost nevoie să se încarce cu toate păturile aduse de acasă fiindcă vremea a ţinut cu ea. „Vă spun drept, prima dată când am venit dimineaţa la procesiunea de scoatere a moaştelor am fost foarte impresionată. Am simţit un fior în tot corpul, şi de atunci nu am lipsit în niciun an“, a spus femeia, care vine de 14 ani în fiecare toamnă la Iaşi să se închine la moaştele Sfintei Parascheva.

Primarul Pandele a trimis 7.000 de pelerini la Iaşi

Pe tot parcursul zilei lungimea cozii a variat între 2 şi 3 kilometri, durata de aşteptare fiind cuprinsă între 5 şi 8 ore, însă pelerinii au avut parte de o vreme călduroasă şi de o organizare fără precedent a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi a tuturor instituţiilor partenere. Au existat toalete amenajate foarte aproape una de cealaltă, cu indicatoare care spun distanţa până la următoarea toaletă dacă este prea aglomerată la prima, coşuri de gunoi amplasate, cel puţin ultimele sute de metri, din 20 în 20 de metri, şi la distanţe puţin mai mari pubele mari pentru colectarea selectivă.

Cei care s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva au primit o iconiţă cu aceasta şi Sf. Spiridon, au putut să ia agheasmă sfinţită şi să stea la magazinele amplasate chiar în spatele Catedralei Mitropolitane, unde reprezentanţii mai multor mănăstiri sau biserici comercializau obiecte de cult. Până la ora 17.00 au fost în permanenţă peste 18.000 de persoane la coadă, cei mai mulţi fiind dimineaţa, în jur de 30.000 de persoane aşteptând se se închine la moaştele Sfintei Parascheva. Cel mai mare flux de pelerini a fost în dimineaţa zilei de vineri cel adus de autocarele care au sosit de la Voluntari. Conform reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au fost în jur de 7.000 de persoane care au sosit cu aproximativ 150 de autocare de dimensiuni diferite, care au rămas parcate apoi pe străzile din Iaşi până în partea a doua a zilei, când s-au întors spre Voluntari.

Reprezentanţii Mitropoliei au montat anul acesta şase ecrane mari pe parcurs, pe care au rulat cuvinte ale diferiţilor ierarhi, înregistrate de pe Trinitas, mărturii ale pelerinilor care s-au închinat în ultimii ani la moaştele Sfintei Parascheva, dar şi imagini generale surprinse în jurul Ansamblului Mitropolitan. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri