Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Gardienii umanităţii

GALERIE
catalin onofrei
  • catalin onofrei
- +

A venit momentul să ne gândim din nou la stele şi la roboţi.

Fac parte dintre cei care împărtăşesc ideea că, de cel puţin 30 de ani, umanitatea stagnează. Niciuna dintre marile invenţii şi descoperiri ce ni s-au promis în urmă cu decenii nu s-a împlinit.

Roboţii care trebuiau să facă menajul, să-i supravegheze pe copii, să preia cele mai grele, dar şi cele mai umilitoare activităţi din societate au rămas în recuzita SF. Amartizarea unui echipaj uman s-a amânat peste încă o generaţie. Prin anii 1970, inclusiv ţările comuniste visau la întemeierea de colonii pe Lună şi pe Marte, într-un orizont de timp foarte rezonabil. Chiar înainte de anul 2000. 

De asemenea, nici ingineria genetică nu este ce se anticipa că o să fie. Încă de la început penetrarea nucleului celulei şi descifrarea ADN-ului ridicase probleme etice, dar posibilitatea vindecării unor devastatoare anomalii genetice le atenuase cât de cât. Prin şcoala generală, am citit cărţi de popularizare în care se dezbătea intens problema eugeniei. Aveau dreptul părinţii, apelând la ingineria genetică, să aleagă (să schimbe) sexul fătului? Dar culoarea ochilor, a părului, a pielii? Apropo, dacă azi ar fi cu putinţă această intervenţie, ar mai exista conflicte de rasă? Dar de gen? Aş spune că nu, dar chestiunea rămâne dilematică întrucât nu individul însuşi alege ceea ce vrea să fie, iar această imposibilitate de decizie apare şi în cazul credinţei, dietei, educaţiei etc. unde alţii hotărăsc pentru tine. Dacă, de pildă, românul şi-ar stabili religia la vârsta de 21 de ani, după ce va fi făcut cunoştinţă cu revelaţiile celorlalte religii, ar mai dori să fie creştin ortodox? Damful manipulării apare chiar şi acolo unde credeam că suntem complet liberi.

Ultimii aproape 30 de ani ne-au adus în schimb internetul, considerat cea mai mare revoluţie în materie de cunoaştere. Nici cu această supralicitare nu sunt de acord. Deşi pe partea sa bună internetul reprezintă o imensă şi accesibilă bibliotecă (dar unde este originalitatea invenţiei?), partea rea - adică posibilitatea exprimării libere în spaţiul virtual a oricărei tâmpenii - este cea care prevalează. La vedere ori sub umbrela anonimatului, fiecare ins are ceva de spus despre absolut orice. Rezultă un zgomot de fond infernal, deosebit de deranjant, ce acoperă luările de poziţie profesioniste şi echilibrate, aflate întotdeauna în minoritate. Dacă în paragraful anterior deplângeam lipsa libertăţii în cele mai intime aspecte ale vieţii noastre, aici mă văd obligat să critic excesul de libertate ce ne aruncă în imposibilitatea de a mai discerne grâul de neghină.

Pandemia de COVID-19 ne-a demonstrat că am devenit o lume tot mai înghesuită cu miliarde de indivizi aflaţi la limita răbdării. Oamenii nu se mai plac şi au nevoie de cel mai banal motiv pentru a-şi da în cap unii altora. Uciderea lui George Floyd reprezintă doar unul dintre aceste pretexte, prea nesemnificativ însă pentru a tulbura întreaga planetă. Grav va fi atunci când instigatorii vor identifica ocazia potrivită pentru a da foc pământului. Nicio epocă nu a dus lipsă de ticăloşi. 

Iată că a venit momentul să ne gândim din nou la stele şi la roboţi. Cu atât mai mult cu cât celebrul scriitor american, de origine ruso-evreiască, Isaac Asimov, îi vedea pe roboţi ca pe incoruptibilii gardieni ai umanităţii, oriunde în univers ne vor purta aripile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri