Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iaşul, împânzit de 1.000 de senzori care ne vor „suge“ banii din portofel

GALERIE
parcare
  • parcare
- +

Ședinţă foarte tensionată ieri a Consiliului Local, prima din acest an, pe subiecte de maxim impact. În mod surprinzător, mărirea tarifelor de parcare publică din oraş cu 150% a fost însoţită, la propunerea primarului, de achiziţia a 1.000 de senzori prin care şoferii să poată plăti repede şi sigur taxa la Primărie, prin SMS. Opoziţia a replicat că trebuiau mai întâi făcute parcări şi alte facilităţi. Înfiinţarea unei „bărci de salvare“ pentru Politehnica Iaşi a fost un alt subiect care a suscitat dispute, alături de mai multe proiecte urbanistice.

Consilierii locali s-au reunit ieri în prima şedinţă ordinară din acest an. La fel ca precedentele şedinţe de anul trecut, şi această reuniune a fost una maraton: s-a desfăşurat pe parcursul a mai bine de cinci ore. Cele mai tensionate momente au fost înregistrate în timpul discuţiilor pe planuri urbanistice zonale şi înfiinţarea Clubului Sportiv Municipal 2020. În debutul şedinţei, consilierii PSD şi-au impus din nou voinţa, interpelările fiind mutate după dezbaterea celor aproape 40 de proiecte de hotărâre care figurau pe ordinea de zi. De cealaltă parte, liberalii au solicitat explicaţii privind absenţa de pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre iniţiate de aceştia de-a lungul timpului (circa 30). Liberalii au avut şi o acţiune în instanţă, iar judecătorii le-au dat câştig de cauză, dar proiectele sunt blocate la nivel de Comisii de specialitate, comisii care sunt controlate de PSD. „Voi analiza decizia Curţii de Apel, astăzi (ieri, n.r.) a ajuns şi la mine, iar în baza acesteia vă voi formula un punct de vedere scris“, a spus secretarul CL, Denisa Ionaşcu.

Primăria pregăteşte plata prin SMS a parcării

Printre cele mai importante proiecte aprobate s-au numărat creşterea tarifului pentru ocuparea unui loc în parcările publice cu plată, de la 2 la 5 lei/oră. Singurii care s-au abţinut au fost consilierii liberali, care au precizat că această majorare nu rezolvă problema de fond (lipsa locurilor de parcare), iar măsura ar trebui completată cu unele facilităţi (de exemplu, bandă unică pentru transportul public). „Este un prim pas de utilizare mai judicioasă a parcărilor publice cu plată din zona centrală“, a comentat primarul.

În context, edilul şef al Iaşului a anunţat în premieră o achiziţie a Primăriei în acest an: 1.000 de senzori şi o aplicaţie informatică prin intermediul căreia tariful pentru ocuparea unui loc de parcare va putea fi achitat cu plata prin SMS. „Pentru anul în curs, nu am să mai aduc în atenţia dvs. (a consilierilor, n.r.) achiziţia de parcometre, sunt suficiente, le vom reaşeza în oraş să le facem mai eficiente; anul acesta va fi anul introducerii de senzori. O să propunem introducerea primului pachet de 1.000 de senzori şi introducerea unei platforme informatice prin care putem face plata la distanţă, prin SMS“, a detaliat primarul.

Chirica a vorbit şi despre scoaterea din nou la licitaţie a proiectului parcării subterane din Piaţa Naţiunii, tot în ideea colaborării cu un partener privat. În schimb, despre parcarea supraterană din Muşatini (zona Alexandru cel Bun) primarul a precizat că aceasta va fi realizată cu bani de la bugetul local, urmând a fi introdusă pe lista de investiţii în acest an. „Fiind o parcare între blocuri, o să o găsiţi propusă pe proiectul de buget din anul 2020 pentru a fi construită din bani publici şi exploatată de Primăria Iaşi ca parcare de reşedinţă, cu abonament“, a mai spus primarul. Parcarea supraterană din Muşatini ar fi primul proiect de acest gen iniţiat cu bani de la buget de către Primărie.

Ce alte proiecte de hotărâre au mai fost dezbătute

Împrumutul de 17 milioane euro anunţat zilele trecute de Primărie, pentru deblocarea proiectului privind reabilitarea infrastructurii Iaşi - Dancu, nu a mai ajuns să fie dezbătut în plen întrucât a fost scos de pe ordinea de zi. Aşa cum a afirmat şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regionale Nord-Est (ADRNE), Vasile Asandei, într-o declaraţie acordată „Ziarului de Iaşi“, această investiţie va fi finanţată, în cele din urmă, din fonduri europene. În schimb, au fost aprobate proiecte de hotărâre privind: realizarea unei instalaţii geotermale la CET I Tudor (investiţie de 19 milioane euro, bani europeni), indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea pasajelor Alexandru cel Bun şi Socola (investiţie totală de 71 milioane lei, deocamdată fără sursă de finanţare pentru lucrările propriu-zise), o suplimentare de fonduri la proiectul european privind refacerea ansamblului Mănăstirii Frumoasa (2,7 milioane lei, în condiţiile OUG 114/2018 - act normativ care, printre altele, a crescut salariul minim în construcţii) şi înfiinţarea Clubului Sportiv Municipal 2020 (cu amendamentul introducerii a unei noi ramuri sportive - rugby, pe lângă cele şase iniţiale: handbal, baschet, fotbal, minifotbal, tenis de câmp şi volei).

La ultimul proiect menţionat, consilierii PNL s-au abţinut. „Noi din principiu nu suntem de acord ca statul, în speţă Primăria, să înfiinţeze un club sportiv. Nu este o măsură tocmai liberală, şi din acest motiv avem mari rezerve că aceasta este cea mai potrivită măsură pentru a resuscita sportul ieşean. În Occident, nu există ca primăriile să aibă cluburi sportive, acesta este apanajul priva­ţilor“, a comentat consilierul PNL Răzvan Timofciuc.

De cealaltă parte, consilierii PSD au susţinut, printre altele, că acest club sportiv va permite Primăriei să aloce fonduri de la bugetul local pentru susţinerea sportului ieşean, fără să existe limitări din partea Consiliului Concurenţei.

PSD, circ ieftin în plen

În momentul în care s-a ajuns la votul pe planuri urbanistice zonale, li­derul consilierilor PSD, Gabriel Surdu, cunoscut pentru afacerile sale imobili­are, s-a dat din nou în stambă, la fel ca în precedentele şedinţe: a solicitat vot nominal la câteva proiecte urbanistice, în încercarea de a sublinia, din nou, că liberalii nu votează astfel de investiţii private. Totodată, PSD transmite în acest mod şi un mesaj investitorilor imobiliari: fără PSD, nu trec proiecte urbanistice. Solicitarea a prelungit artificial şedinţa. Mai mult, la un moment dat, tot la propunerea PSD, preşedintele de şedinţă, la apelul nominal, a indicat inclusiv partidul din care face parte fiecare consilier. Consilierii PNL au votat totuşi unele proiecte, respectiv cele care priveau investiţii publice, proiecte private ce aveau ca destinaţie clădiri comerciale sau construirea de biserici.

Amintim că liberalii au luat o decizie politică de a nu vota proiecte urbanistice, cu unele excepţii, până la actualizarea Planului Urbanistic General (PUG), iar consilierii PSD încearcă la fiecare şedinţă să arate că fără votul social-democraţilor astfel de proiecte nu ar trece de plen. În afară de Surdu, un alt consilier PSD cu afaceri imobiliare, Florin Boca, a intervenit în câteva rânduri pentru a sublinia că reprezentanţii PNL se abţin la vot. Manevrele PSD i-au pus în dificultate pe unii consilieri ai PNL: unii au părăsit sala, alţii au anunţat că nu participă la vot, deşi se aflau în sală.

Schimb de replici pe tema PUG-ului

La secţiunea de interpelări, spiritele s-au agitat după o intervenţie a consilierului PNL Ciprian Bostan, care a solicitat clarificări privind stadiul actualizării PUG. În timp ce oferea explicaţii, viceprimarul Radu Botez a spus că nu există acum un proiect depus la Ministerul Culturii. Edilul a adăugat că este vorba despre „un proiect cu ultimele modificări“ aduse de planurile urbanistice zonale aprobate anterior. Ulterior, Surdu şi Florin Boca au intervenit din nou cu aceleaşi comentarii: PSD votează planuri urbanistice, PNL nu.

Intervenţiile acestora l-au făcut pe liderul de grup al PNL, Eduard Boz, să răbufnească: „Cât de ipocriţi pot fi unii şi cât de mincinoşi, să discutăm de ani de zile că mai sunt necesare două avize, unul de la Mediu, unul de la Cultură, între timp cel de la Mediu a venit, dar noi documentaţia nici măcar nu o avem depusă la Ministerul Culturii. Toate aceste discuţii, că mai trebuie nu ştiu ce studiu... totuşi nu există o corespondenţă oficială? Cum purtăm noi discuţii dacă nici nu există un număr de înregistrare? (...) Ne acuzaţi pe noi, că PNL blochează, că PSD ajută cetăţenii... O minciună! Sunteţi nişte mincinoşi!“.

A urmat un schimb de replici al acestuia cu viceprimarul Botez, ultimul invocând desele întâlniri ale edililor cu Direcţia de Cultură. „Nu accept cuvântul mincinoşi. Ce înseamnă mincinoşi? Documentaţia de urbanism a fost depusă la Direcţia de Cultură aşa cum spune legea, unde a stat mai bine de un an jumătate pentru a emite un aviz, când, conform legii, ei trebuiau să dea doar o notă de relaţii“, a intervenit primarul.

Edilul a susţinut că Direcţia de cultură trebuia doar să „treacă“ proiectul şi, alături de observaţii, documen­taţia să ajungă la minister. „Noi nu am fost de acord să o luăm de la zero cu studiile de reţele, de circulaţie, de viteză a vântului, şi am spus că nu sunt ei în măsură să ne încurce cu «direcţia vântului» când vorbim despre cultură. Spuneţi, pe cultură, care sunt punctele despre care să vorbim cu Ministerul Culturii, astea. Ei, astea le trimitem noi, şi asta facem acum într-o manieră cât se poate de concretă pentru a nu rata Ministerul Culturii“, a mai spus primarul. Potrivit oficialilor Primăriei, toată documentaţia necesară va ajunge la minister în luna februarie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri