Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iaşul se dezvoltă tot mai mult pe verticală. „Undă verde“ pentru 42 de blocuri noi

GALERIE
blocuri
  • blocuri
- +

Cel mai mare proiect, al unui fost poliţist, este pe malul lacului Aroneanu, unde vor fi peste jumătate din acestea. Sunt şi proiecte aprobate pentru blocuri foarte mari, de 11 niveluri, în zone „neatacate“ până acum de dezvoltatori.

Comisia de urbanism a municipalităţii a dat undă verde pentru construirea a zeci de blocuri, 42 în total, în mai multe zone ale oraşului.

Cel mai mare proiect este pe malul lacului Aroneanu şi vizează amenajarea a 24 de blocuri. Beneficiarul este un fost ofiţer de poliţie (Radu Tărnău­ceanu), dar acesta a vândut, între timp, terenul de 30.000 mp. Potrivit planului urbanistic zonal, proiectul constă în construirea a 24 de blocuri cu parter şi trei etaje. Terenul se află la limita administrativă din municipiul Iaşi şi comuna Aroneanu. Cumpărătorul supra­feţei şi cel care va prelua toate drepturile privind documentaţia urbanistică este Mircea Apostu, sponsor al echipei de fotbal feminin Navobi Iaşi. Pentru cele 24 de blocuri vor fi asigurate, conform PUZ-ului, 280 de locuri de parcare.

Mai multe blocuri cu 11 etaje în Metalurgie

Un alt proiect aprobat ieri de Comisie se află pe bulevardul Chimiei, în apropiere de blocurile ANL şi sociale din Grădinari. Planul urbanistic prevede construirea unui bloc cu şapte tronsoane, iar regimul de înălţime este două niveluri în subteran, parter şi opt etaje. Beneficiarul este Armin Schneier ce deţine o suprafaţă de 6.390 mp. El, alături de alte două persoane, a câştigat dreptul de proprietate asupra terenului în in­stanţă, dar pe o suprafaţă mult mai mare: peste 53.000 mp. Pentru cea mai mare parte a acestei suprafeţe, moştenitorii vor primi despăgubiri întrucât nu a putut fi restituită în natură. Tronsoanele de bloc vor ocupa circa 2.300 mp, în timp ce pe restul suprafeţei vor fi amenajate 310 locuri de parcare, circu­laţii şi spaţii verzi.

În vecinătatea acestui proiect, lângă Podul Sfântul Ioan de peste Bahlui, va fi derulat, de asemenea, un proiect rezidenţial: trei blocuri cu nouă etaje şi patru cu cinci etaje. Acest proiect a fost aprobat într-o şedinţă anterioară a Comisiei şi aparţine firmei Construcţii Hidro­tehnice SA.

În şedinţa de ieri a Comisiei, consilierii locali au mai dat undă verde şi la cele patru blocuri de pe bd. Poitiers între parcarea de la Selgros şi râul Nicolina. Fiecare bloc ar urma să aibă două niveluri în subteran, parter şi 11 etaje, iar suprafaţa pe care o deţine beneficiarul (Marius Gârleanu) este de 5.292 mp. În acest caz, investitorul a prevăzut construirea a 286 de locuri de parcare, iar pe 236 dintre acestea ar urma să le amenajeze în subteran.

Alte proiecte

Alte două proiecte rezidenţiale au fost aprobate în Galata, pe zona şoseaua Iaşi - Voineşti. Unul dintre acestea constă în construirea a cinci imobile de locuit cu demisol, parter şi două etaje pe o suprafaţă de 3.731 mp, iar celălalt prevede un singur bloc, dar cu mai multe tronsoane şi cu parter şi trei etaje pe o suprafaţă de 1.794 mp. Nu în ultimul rând, un bloc cu demisol şi două etaje a fost aprobat în zona Cicoarei.

Singurul proiect care a fost aprobat ieri, dar care nu prevede construirea de locuinţe, a fost propus de Rompaper SRL în Calea Chişinăului. Firma are mai multe hale de producţie desfăşurate pe o suprafaţă de 40.000 mp şi a cerut aprobare pentru demolarea parţială a unora şi extinderea altora.

Comisia de urbanism a amânat şi alte patru proiecte: un bloc cu două etaje în Păcurari, blocuri cu şapte etaje în Bulevardul Chimiei, blocuri pe strada Trei Fântâni („Drumul Hoţilor“) şi un bloc cu trei etaje în Moara de Vânt. În primele trei cazuri, Comisia a solicitat completări sau refacerea documentaţiei, în timp ce în cazul ultimului proiect menţionat sunt probleme din punct de vedere juridic cu terenul propus pentru construcţie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri