Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

IN MEMORIAM - Prof.univ.dr.ing. Octavian Vasile Pruteanu, DHC

GALERIE
Octavian_Vasile_Pruteanu
  • Octavian_Vasile_Pruteanu
- +

S-a născut în satul Slobozia Corni din comuna Tălpigi, judeţul Tecuci (în prezent satul Tălpigi, comuna Ghidigeni, judeţul Galaţi) și se întâmpla, cităm din “Însemnări trunchiate”, “prin mai, iunie sau iulie a anului 1933 (data exactă este greu de stabilit pentru că mama spunea că m-am născut în luna iunie, tata în luna mai, iar actul de naştere consemnează 7 iulie, dată la care voi face întotdeauna referire).“

A absolvit Liceul “Dimitrie A. Sturdza” din Bârlad, după care a urmat cursurile Institutului Politehnic Iași, Facultatea de Mecanică, pe care le-a absolvit în 1957, mai apoi urmând, la fără frecvență, începând cu anul 1963, Institutul Politehnic București, Facultatea Tehnico-Economică. Și-a aprofundat studiile prin stagiul de doctorat între anii 1968-1974 la Institutul Politehnic Iași, sub conducerea regretatului profesor Constantin Picoș, și a beneficiat de o bursă de specializare, între anii 1972-1973, la Universitatea  din Manchester, Anglia. După absolvirea facultății de mecanică a fost repartizat la Rulmenți Bârlad ca inginer de schimb la atelierul de role și, după doar un an, datorită calităților de bun manager, a fost avansat la funcția de șef atelier bile. A început să probeze calitățile de bun formator încă din anul 1962, când a fost și cadru didactic la Școala profesională de pe lângă fabrica de Rulmenți. Experiența profesională deosebită i-a permis să ajungă șef de secție la Rulmenți Bârlad și mai apoi Șef al Serviciului de Control Tehnic de Calitate pe fabrică. 

In 1966 este invitat de către șeful catedrei de Tehnologia Construcțiilor de Mașini, regretatul Profesor Constantin Picoș, să ocupe o poziție în învățământul superior, ceea ce s-a și întâmplat. Carierea universitară a debutat cu elaborarea cursului de Tehnologia Construcțiilor de Mașini în colaborare cu distinsul profesor Cazimir Bohosievici. Au urmat colaborări deosebite, tot pe linie de elaborare materiale didactice, cu distinsul profesor Alexandru Epureanu, de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați, și regretatul profesor Csabo Gyenge, de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca.

De-a lungul întregii cariere a publicat 13 monografii, dintre care două la nivel internațional, peste 250 lucrări științifice, a fost autor la 15 brevete de invenții și 7 inovații, director de proiect la peste 45 de proiecte de cercetare științifică și 9 granturi la nivel național câștigate prin competiție. In calitate de conducător de doctorat a coordonat 33 de doctoranzi, dintre care 24 au obținut titlul științific de doctor.

Prin prestanța domniei sale a crescut vizibilitatea națională și internațională a catedrei de Tehnologia Construcțiilor de Mașini, pe care a condus-o între anii 1983-1994, 1996-2004, atât prin colaborările cu toate instituțiile de învățământ din țară, cât și din străinătate. După anul 1989, a încurajat permanent dezvoltarea relațiilor internaționale câștigând diferite proiecte internaționale de mobilități; astfel, a fost posibilă dezvoltarea relațiilor cu universități de prestigiu din Italia, Spania, Anglia, Franța, Portugalia, Republica Moldova, Ucraina, Grecia, SUA și altele. După anul 1991 a fost inițiatorul legăturii cu Universitatea Tehnică a Moldovei prin intermediul “Podului de flori”, sprijinind învățământul tehnic în limba română prin publicarea în Republica Moldova a numeroase cărți de specialitate.

In cadrul Facultății  de Construcții de Mașini și Management Industrial, a înființat două centre de pregătire post universitară, a fost inițiatorul construirii sediului actual al catedrei de Tehnologia Construcțiilor de Mașini și s-a preocupat permanent de dotarea laboratoarelor cu cele mai moderne echipamente, inclusiv cele de tehnică de calcul.

Carierea universitară a fost recunoscută atât de mediul academic la nivel național, cât și internațional prin decernarea titlurilor de Doctor Honoris Causa din partea a 3  universități, prin alegerea pe poziții de conducere în cadrul a două asociații profesionale, iar în anul 2004 i s-a decernat medalia “Meritul pentru învățământ clasa a doua” de către Președinția României.

Tot din “Insemnări trunchiate” domnia sa spunea, cităm: “Deşi viaţa mi s-a derulat după tipicul clasic - casa părintească - şcoala primară - liceul - facultăţile absolvite - producţia industrială şi apoi activitatea la universitate - fiecare dintre aceste praguri au lăsat, uneori, urme adânci în formarea caracterului meu.”  Profesorul universitar Octavian Vasile Pruteanu a fost un formator desăvârșit, un om echilibrat, un model pentru multe generații, stimat, deopotrivă de studenți și de colegi.

Omul și dascălul Octavian Vasile Pruteanu va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre ca un izvor nesecat și plin mereu de amintiri, așa cum își încheia domnia sa “Insemnările trunchiate”:

“Şi pentru că timpul este către seară, iar balconul apartamentului în care mă aflu este inundat de mirosul îmbătător al teilor înfloriţi, mă las purtat către alte visuri pe care, dacă Bunul Dumnezeu îmi mai dă zile, le voi consemna într-o viitoare ediţie.”

Constantin Cărăușu

Dumitru Nedelcu

din partea Departamentului de Tehnologia Construcțiilor de Mașini

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri