Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Încep să capituleze psihic medicii din linia întâi COVID: ”E atât de multă moarte și anxietate încât nu mai putem dormi, apelăm la psihologi”

GALERIE
medici, pacienti, covid
  • medici, pacienti, covid
- +

Județul Constanța a înregistrat cel mai mare număr de morți raportați în urma infectării cu COVID-19 din ultima săptămână, conform raportului INSP. Irina Dumitru, șefa Secției de Adulți II a Spitalului de Boli Infecțioase din municipiu, unde sunt tratate cele mai grave cazuri de infectări cu coronavirus, a vorbit pentru G4Media despre viața în spital, mai ales în contextul creșterii numărului deceselor și al pacienților care ajung în stare critică.

 

Medicul susține că este din ce în ce mai greu pentru cadrele medicale să trateze pacienții care se internează în stare gravă cu COVID-19 pentru că aceștia sunt tot mai tineri, iar corpul medical se simte adesea neputincios în fața bolii, potrivit g4media:

”Boala este foarte parșivă, pentru că am avut pacienți pe care i-am tratat din timp și la care nu a mers nimic, nu au răspuns la niciun tratament. Pur și simplu boala a avansat și ne-am luptat cu ei pe Reanimare și este groaznic când nu știi ce să mai faci, ca să îl salvezi”, povestește Irina Dumitru.

Aceasta susține că un punct de cotitură în ultimul an a fost reprezentat de momentul în care medicii au început să își piardă colegii și rudele. Dumitru spune că moartea asistentelor, doctorilor și părinților sau bunicilor infectați cu COVID-19 ”a îngenuncheat” corpul medical de la Boli Infecțioase. 

Nu puține sunt cadrele medicale cărora le-a fost greu să se întoarcă în saloanele unde și-au tratat în zadar persoanele dragi și în locul cărora se aflau, ulterior decesului acestora, alți pacienți. Pe de altă parte, de teamă că nu va mai avea cine să îngrijească pacienții care veneau în număr tot mai mare, cadrele medicale ajunseseră să spere că se vor îmbolnăvi pe rând:

”Ne era teamă să nu ne îmbolnăvim toți, pentru că nu ar fi avut cine să mai aibă grijă de pacienți. Am fost conștienți că suntem puțini și că trebuia să avem mare grijă ce facem. Ne doream ca, dacă era să ne îmbolnăvim, măcar să ne îmbolnăvim pe rând (…) Ne-am tratat și colegi, nu numai din SBIC, ci și din SJC. Unii dintre colegi au pierdut bătălia, iar acest lucru ne-a îngenuncheat. Când vezi că un coleg se duce și nu poți să faci nimic pentru ei este îngrozitor. E foarte greu să mai intri după aceea pe secție, când știi că într-un salon a fost tatăl unei colege, dincolo a fost fratele și tot așa. Ai o reținere pentru că permanent te gândești ce ai fi putut face mai mult. Ne-am pierdut colegi, rude, prieteni, o rezidentă a noastră și-a pierdut amândoi bunicii”.
După mai bine de un an de pandemie, îmbrăcatul echipamentului, restricțiile impuse de acesta și lucrul propriu-zis cu pacienții au devenit o rutină, deși disconfortul persistă. Medicii nu se mai plâng de căldură, ci sunt copleșiți de suferința bolnavilor pe care le este tot mai greu să îi salveze. Dumitru povestește cum, în momentul în care medicii ies din saloanele de Terapie Intensivă au nevoie de timp ca să își revină din cauza suferinței pacienților internați cu forme severe:

„Chestia cu echipamentul a trecut de mult, eram speriați la început să nu ne contaminăm. Acum, îmbrăcatul a devenit o rutină, chiar și lucrul în acel echipament, ne-am obișnuit. Astă vară a fost foarte greu pentru că era cumplit de cald, nu puteam să ne hidratăm, să mergem la toaletă, nu puteam să deschidem aerul condiționat (…). Cel mai greu este să vezi suferința oamenilor, oamenii care se chinuie să respire în tuburile de oxigen. Iar după ce venim din Reanimare trebuie să ne reculegem pentru că este un contact extrem de greu de suportat. Și le vedem și pe colegele de pe Reanimare că sunt din ce în ce mai abătute și mai triste pentru că pe ATI vin oameni din ce în ce mai tineri”.  

Interviul, integral pe g4media

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri