Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Indicele bursier Covid-19

GALERIE
briscan zara
  • briscan zara
- +

Expresiile „Lasă-te să fii surprins!” ori „Meriţi să fii surprins!” care apar acum în mai toate reclamele sunt o dovadă clară a faptului că oamenii au uitat că lucrurile pot merge şi prost, s-au cam plictisit cu monotonia binelui, prea binelui, a suficienţei şi progresului neîntrerupt şi aşteaptă altceva, o acţiune care să îi scuture un pic.

Piaţa bursieră mă fascinează din mai multe perspective, dar poate că cel mai important e acela că seamănă leit cu aproape tot ce înseamnă viaţă şi lume. Nu cred că există ceva care să reflecte pe hârtie mai sugestiv cum merg lucrurile decât schimbările de preţ bursiere. La prima vedere imaginea unui grafic de acţiuni ar putea părea nesemnificativ, poate chiar plictisitor, dar la o studiere mai atentă, descoperi practic filosofia.

Cea mai importantă lecţie poate pe care o demonstrează bursa în fiecare zi e că nimic nu poate creşte sau descreşte la nesfârşit. Mereu o marfă sau o valoare va creşte sau descreşte o perioadă, după care va suferi o corecţie, adică un regres/ progres. Asta e o regulă, o lege mai bine zis obligatorie care se manifestă absolut peste tot, de la industrie, la educaţie, de la politică, la relaţii conjugale...

Unii care au studiat mai atent fenomenul au venit chiar cu tipare. Un anume Ralph N. Elliott, de pildă, a ajuns la concluzia că aproape în toate cazurile 5 curbe de creştere/descreştere vor fi urmate de alte 3 curbe opuse. Orice ai face, nu poţi scăpa de această regulă. Pare extrem de frustrant la prima vedere, emoţional vorbind nu poţi porni la drum ştiind că la un moment dat va trebui să pierzi. Şi totuşi, nu există scăpare. Trebuie doar să fii pregătit. Mai mult decât atât, ar fi ideal să găseşti un avantaj chiar atunci când dai înapoi.

Să luăm ca exemplu la întâmplare o sesiune de examene la facultate. Să spunem că ai de învăţat la o materie un număr de cursuri. Pe tot parcursul pregătirii vor fi nenumărate momente, reflectate în diverse perioade de timp, în care vei avea să spunem câte 5 ore de învăţat extrem de bune, urmate de alte 3 de lipsă totală de concentrare sau chiar de depresie. Ciclul se repetă la nesfârşit. 50 minute de linişte, 30 minute de gălăgie, 5 minute de inspiraţie, 3 minute de platitudine, 5 cursuri grele, 3 uşoare ş.a.m.d. Orice ai face, oricâte pastile de lecitină, magneziu sau altele asemenea îţi vei administra, nu poţi ieşi din acest dans de tango al vieţii. Dacă reuşeşti să îl înţelegi, poate chiar să îţi placă la un moment dat, să îl iei ca atare, să te bucuri de el, de diversitatea ce o demonstrează în fiecare moment, dacă nu, vei merge împotriva trendului permanent şi nu vei avea decât de pierdut.

Această regulă se reflectă de la micro la macrounivers. Nimic nu poate scăpa neatins. Evoluţia omenirii are un curs asemenea unei valori bursiere. Încă de la începutul ei a avut suişuri şi coborâşuri şi având în vedere că încă mai dăinuie şi că acum se află pe o poziţie mult mai sus decât cea din care a plecat, se poate spune că e o „afacere” profitabilă. „Preţul” ei de acum e mult mai mare decât acela de mai înainte, şi cine a investit în ea, a avut de câştigat o avere…

În funcţie de cât de norocos ori de ghinionist eşti, poţi nimeri în oricare dintre cele 5 sau 3 curbe ale lui Elliott. Poţi prinde încă de la început, cu primul val, o dezvoltare uimitoare care te face să crezi că nimic şi nimeni nu se mai poate întoarce împotrivă, şi totuşi, la un moment dat, trendul se epuizează din diverse motive, milioane de motive, şi iată că apar descreşterile. Sunt mai puţine, dar par nesfârşite pentru că te-ai obişnuit cu creşterea… Sau invers, să zicem că ai nimerit într-o perioadă neagră a istoriei, cu războaie, molime, sărăcie, foamete, când trendul lumii e clar pe scădere, chiar şi atunci, din când în când există momente de corecţie pozitivă, de pauze, de linişte şi pace.

În 2008 lucrurile mergeau în sus extrem de bine, atât de bine, încât eram cu toţii îmbătaţi de iluzia succesului nesfârşit. Foarte puţini se gândeau că o corecţie ne aştepta după colţ. Şi iată că a venit. Economia globală a intrat în recesiune, curba graficului a început să o ia în jos vertiginos. Pentru pesimişti, sfârşitul lumii părea inevitabil, dar totul era identic cu ascensiunea, doar că în sens invers, adică nici căderea nu putea dura la nesfârşit şi iată că în câţiva ani am revenit de unde căzusem şi am început din nou să creştem. Până acum, în 2020, când Covid-19 ne aminteşte din nou că cele 5 curbe de creştere au cam luat din nou sfârşit, şi e timpul să ne pregătim pentru celelalte trei de picaj…

Nu e o nenorocire decât pentru cei care au „investit” pe creştere, adică împotriva trendului actual şi privesc cu groază cum „portofoliul” lor dispare. Pentru ceilalţi e doar un moment de respiro, de reculegere, de reanaliză a situaţiei, de acumulare de energii. Corecţiile sunt sănătoase, ăsta e adevărul, cu tot virusul care bântuie acum prin lume, sunt necesare pentru un curs firesc al lucrurilor. Fiecare moment din acestea ne învaţă lecţii noi şi ieşim întotdeauna câştigaţi din el, cu un plus de experienţă, mai puternici şi mai rezistenţi. Eu sunt sigur că după ce această pandemie va trece, omenirea se va afla mult mai sus decât era înainte, iar lecţiile învăţate acum ne vor folosi decenii de acum încolo, după principiul „ce nu ne omoară ne face mai puternici”.

Expresiile „Lasă-te să fii surprins!” ori „Meriţi să fii surprins!” care apar acum în mai toate reclamele sunt o dovadă clară a faptului că oamenii au uitat că lucrurile pot merge şi prost, s-au cam plictisit cu monotonia binelui, prea binelui, a suficienţei şi progresului neîntrerupt şi aşteaptă altceva, o acţiune care să îi scuture un pic. Ei bine, iată că în zilele acestea dorinţele ne-au fost îndeplinite şi am fost cu toţii surprinşi de micuţul, dar voinicul Coronavirus, ba chiar unele state au fost surprinse cu totul, iar acum au intrat în panică şi plonjează vertiginos către „cote” nebănuite. Moment perfect pentru noi, oamenii obişnuiţi, încă în viaţă, să ne reamintim de viaţa simplă, nesurprinzătoare de altă dată, şi să promitem că o să avem grijă la ce ne dorim data viitoare…

Briscan Zara este scriitor şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri