Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Întâlnim multinaţionala Elveţiei

GALERIE
bacsinszky
  • bacsinszky
- +

Astfel au decis sorţii pentru partida de baraj pentru accederea în Grupa I Mondială a Fed Cup. Meciul va avea loc în România. O sportivă cu rădăcini româneşti, una de origine slovacă, alta sârbo-croată şi o catalană născută la Barcelona alcătuiesc echipa pe care trebuie s-o batem în aprilie

 

 

Echipa României va întâlni, la 21 şi 22 aprilie, pe teren propriu, reprezentativa Elveţiei, în barajul pentru Grupa Mondială a Cupei Federaţiei, s-a stabilit, marţi, la tragerea la sorţi. Tricolorele nu au fost favorite la tragerea la sorţi România a ajuns la barajul pentru promovarea în primul eşalon al Cupei Federaţiei după ce a învins, la Cluj, cu 3-1, reprezentativa Canadei, scor 3-1, în Grupa Mondială II. Elveţia a pierdut, cu 1-3, întâlnirea cu Cehia de la Praga, din sferturile de finală ale Grupei Mondiale. Celelalte trei partide de baraj sunt următoarele: Belarus - Slovacia, Australia - Olanda şi Italia – Belgia, meciuri care se vor disputa în aceleaşi zile cu semifinalele Grupei Mondiale, Germania – Cehia şi Franţa – SUA.Site-ul Federaţiei Elveţiene de Tenis consideră că echipa căpitanului nejucător Heinz Günthardt a avut parte de o tragere la sorţi dificilă în barajul pentru Grupa Mondială a Cupei Federaţiei, în care va întâlni România."Elveţia va trebui să-şi salveze locul în Grupa Mondială în România. Tragerea la sorţi, care ar fi putut aduce un voiaj în Australia, nu a fost blândă pentru formaţia lui Heinz Günthardt. Rezultatul acestui baraj de promovare/retrogradare va depinde fără dubii de prezenţa Simonei Halep ", a notat sursa citată.

 

A doua româncă înfruntă România

După ce Bianca Vanessa Andreescu, născută din părinţi români a jucat pentru Canada în meciul de la Cluj, o altă jucătoare cu rădăcini româneşti va veni în ţară de partea cealaltă a baricadei. Este vorba de Timea Bacsinszky (28 de ani), fiica unui antrenor de tenis din Satu Mare (de religie iudaică) şi a unei unguroaice din Debrecen, medic stomatolog, stabiliţi în Ungaria şi apoi în Elveţia. Cu toate acestea, Timea ştie să vorbească româneşte, a arătat-0 şi la un turneu desfăşurat la Bucureşti. Timea are la activ două semifinale de Roland Garros, în 2014 şi 2016, patru  turnee WTA câştigate şi a atins Top 10 WTA în 2016 (locul IX). La finele anului trecut, Timea nu a putut participa la US Open, fiind nevoită să se opereze la cvadricepşi, însă acum se află în plin proces de revenire la performanţele de acum doi ani. “Timi” are dezavantaj în meciurile cu Simona Halep (1-3) şi egalitate cu Irina Begu (2-2) şi Monica Niculescu (4-4). Şi celelalte jucătoare din echipa Elveţiei au origini interesante. Belinda Bencic (21 de ani), ajunsă acum doi ani până pe locul 7WTA, dar cu o cădere în ultima vreme din cauza accidentărilor, este fiica unor imigranţi slovaci în “Ţara Cantoanelor”. Bencic (73 WTA) se află la egalitate în meciurile directe cu Simona Halep (1-1) şi Mihaela Buzărnescu (1-0), în avantaj cu Monica Niculescu (1-0) şi Ana Bogdan (2-0). Singura jucătoare cu scor favorabil asupra Belindei este Irina Begu (2-0). Viktorija Golubic (26 ani, 100 WTA), fiica unui sârb şi a unei croate, s-a întâlnit în circuit doar cu Ana Bogdan, pe care a învins-o odată. Sorana Cîrstea nu s-a întâlnit cu cele patru jucătoare din naţionala Elveţiei.

 

Fără Martina Hingis la dublu

Cu Timea, Belinda şi Viktorija, alături de legendara Martina Hingis la dublu, Elveţia a ajuns anul trecut până în semifinalele FedCup, în urma victoriei cu 4-1 în faţa Franţei, dar apoi a fost învinsă cu 2-3 de revelaţia ediţiei Belarus.

În această ediţie, Elveţia a avut o jucătoare nouă Jil Belen Teichmann (21 de ani, 135 WTA), care a luat locul Martinei la dublu. Jil este singura jucătoare din lot care nu s-a născut în Elveţia, ea fiind catalană din Barcelona. În acest week-end, elveţiencele au pierdut cu 1-3 la Praga în faţa Cehiei, cu Petra Kvitova şi Barbora Strycova, la simplu, Strycova şi Lucie Safarova la dublu şi vedeta Karolina Pliskova în tribune. Căpitanul nejucător al Elveţiei este fostul mare jucător Heinz Günthardt (59 de ani), câştigător la Roland Garros (1981) şi Wimbledon (1985) la dublu, alături de ungurul Balazs Taroczi.

Palmaresul româno-elveţian este 3-3 patru dintre cele şase întâlniri disputându-se în secolul trecut. Majoritatea meciurilor s-au disputat pe terenuri neutre (Australia, Spania, Germania, Bulgaria, Portugalia), doar în 1983 cele două echipe s-au întâlnit la Zürich, fapt care a decis disputarea partidei din aprilie în România. În ultima partidă (Lisabona, 2010, 1-2), România a fost reprezentată de Raluca Olaru (simplu şi dublu), Alexandra Dulgheru (simplu) şi Simona Halep (dublu), iar pentru Elveţia au jucat Patty Schnyder şi Amra Sadikovic.

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri