Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Învăţăturile prim-piratului Dragnea Liviu Nicolae către piraţii aspiranţi ai PSD

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

* aşa cum le-a transmis la Congresul TSD din 12.11.2017

La Congresul TSD de duminică, 12 nov. 2017, printre altele a fost ales şi noul preşedinte al tineretului social-democrat: unicul candidat fiind vechiul preşedinte, de bună seamă că Gabriel Petrea (*1984!) a fost reales precum Ceauşescu la al nşpelea congres.

Trecând în revistă grăitoarea muzică de intrare-n scenă a prim-penalului PSD, luată din pelicula "Piraţii din Caraibe", să vedem principalele poveţe ale prim-piratului Dragnea Liviu Nicolae:

1. Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi!

2. Greşiţi, greşiţi, greşiţi!

3. Arătaţi, arătaţi, arătaţi!

4. Schimbaţi, schimbaţi, schimbaţi!

5. Forţaţi, forţaţi, forţaţi!

Să le luăm pe rând:

1. Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi!

E, practic, reluarea lozincii atribuită lui Lenin - ce coincidenţă!

Ce anume să înveţe? "Învăţaţi administraţie, drept, economie, istorie, comunicare, limbi străine (...). Învăţaţi practica politică venind în partid şi implicându-vă în partid. Citiţi filosofie, citiţi-i pe marii economişti, literatură..."

Înduioşător. Şi vast program. Câte din cele invocate va fi făcut Dragnea Liviu Nicolae însuşi? Vor fi făcut liderii momentului ai Piraţilor Social-Democraţi? Că, vorba aceea, nu prea se văd lecturi şi învăţături notabile la ei, ba dimpotrivă, se văd lacune multe şi dese!

2. Greşiţi, greşiţi, greşiţi!

De ce?

"Trebuie să fim realişti, fără greşeli, societatea nu poate înainta."

Foarte interesant. Cum ar veni, în viziunea lui Dragnea, greşelile nu sunt doar inevitabile, ci de-a dreptul necesare dacă vrei progresul societăţii. Mai departe:

"Prin natura politicii se fac greşeli, pentru că unele măsuri sunt aplaudate, dar sunt înjurate de altă parte a societăţii. Nu va exista nicio măsură care să îi mulţumească pe toţi."

Zău? Dar despre măsuri care să-i nemulţumească pe toţi ce părere va fi având prim-pârâtul PSD Dragnea Liviu Nicolae?

Trecem peste încercarea de a-l "reabilita" pe Churchill în ochii piraţilor social-democraţi (după ce nedemnitarul Şerban Nicolae l-a făcut criminal de teapa lui Stalin), citându-i vestita zicere cum că "cea mai proastă formă de guvernare este democraţia, cu excepţia celorlalte" şi ajungem la a treia învăţătură:

3. Arătaţi, arătaţi, arătaţi!

Ce?

Că "PSD este un partid de masă, dar nu suntem un partid doar pentru cei care au probleme".

Evident că nu! PSD e şi pavăza pentru toţi capii săi penali care au probleme cu legea, nu? Mai departe:

Că "suntem un partid care stă în contact direct cu cetăţenii (...) pentru ca românul să trăiască mai bine decât a trăit anul trecut".

Să râzi amar sau să plângi amarnic? Semnele bune sunt în deplină derulare de pe acum, nu? Preţurile urcă, puterea de cumpărare scade, trăiască PSD, în frunte cu secr..., pardon, preşedintele său penal!

Că PSD "este un partid al progresului, al evoluţiei, al prosperităţii şi al solidarităţii".

Exact asta a fost şi PCR, nu? Deci:

"Arătaţi că existaţi, arătaţi că aveţi ce spune, arătaţi că puteţi face asta înainte de a ajunge într-o funcţie."

Apăi, da, orice pasăre social-democrată funcţie visează! Şi acum ţineţi-vă bine: "Doar aşa voi veţi putea contribui la eradicarea sau dispariţia sau diminuarea a două boli istorice: diletantismul şi impostura!"

Zise şeful PSD cu cei mai mulţi diletanţi şi impostori în funcţii importante. Şi urmează învăţătura-doctrină:

4. Schimbaţi, schimbaţi, schimbaţi!

"Politică, din păcate în România, înseamnă de mulţi ani şi încercarea adversarilor de a te sabota cu orice chip."

De, Dragnea ştie ce spune: el şi cu piraţii săi, când au pierdut nava guvernului, asta au făcut: au sabotat, au sabotat, au sabotat Guvernul Cioloş cât au putut!

Trecem peste invocarea obsesivă a unor "adversari nepolitici" (pe linia statului paralel al co-pârâtului Tăriceanu) "implicaţi ilegal în lupta pentru putere" şi ajungem la "ceea ce ştim cu toţii" (da, şi noi, nu doar piraţii social-democraţi), anume "că PSD-ul nu va da înapoi". Şi acum urmează chintesenţa noii doctrine a lui Dragnea Teleormegalomanu: "Când vrei să smulgi societatea din stagnare, trebuie să îţi asumi un anumit tip de acţiune şi să o duci până la capăt, indiferent de piedici şi de adversari".

Aha! Nu-i aşa tare am vrea să ştim detalii despre acest "anumit tip de acţiune" şi cât de până la capăt e dispus să meargă PSD "indiferent de piedici şi de adversari"?!? Dar să rotunjim doctrina "revoluţiei permanente" (cum a previzionat-o chiar Andrei Pleşu, întrebat fiind ce-i cu atâtea reforme şi "revoluţii" şi schimbări din partea guvernanţilor actuali): "Cu siguranţă ştiţi, vedeţi că mulţi nu vor schimbarea. Vor încerca să ne oprească. Sistemul însuşi, despre care se tot vorbeşte şi de care se vorbeşte generic, manifestă totdeauna, oriunde, o rezistenţă la schimbare. Sunt unii care se simt ameninţaţi de aceste schimbări (...) şi vor încerca să te lovească, să ne lovească. Sunt mulţi care au de pierdut în urma schimbărilor pe care am început să le facem, dar cei mai mulţi, zdrobitor de mulţi au de câştigat".

Rezumând, Dragnea opune stabilităţii economice, politice şi juridice, condiţia necesară mult-doritei predictibilităţi, schimbarea şi iar schimbarea! Pe scurt, cine cere stabilitate dătătoare de predictibilitate e "rezistent la schimbare"! Deci retrograd, nu? Andrei Pleşu, într-un interviu de pe Digi24, spunea că toate aceste schimbări operate de guvernanţi obosesc. Părerea mea este că unul dintre scopurile diabolice urmărite chiar în asta constă: să ne obosească într-atâta încât să nu ne mai pese!

În fine, iată şi a 5-a învăţătură, aplicabilă când "rezistenţa la schimbare" nu poate fi frântă:

5. Forţaţi, forţaţi, forţaţi!

"Şi nu uitaţi, PSD-ul este o forţă! Eu vă îndemn să o folosiţi!"

Vorba aceea, "până la capăt" şi "indiferent de piedici şi adversari", nu? Piedica principală pare a fi poporul însuşi, iar adversarul principal, legea însăşi.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri