Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

La vremuri grele de criză şi pandemie, Chirica anunţă marele stadion: 25.000 locuri

GALERIE
stadion Chirica
  • stadion Chirica
- +

Primăria flutură din nou în spaţiul public proiectul unui nou stadion pentru echipa de fotbal a Iaşului. În an electoral, primarul Mihai Chirica a vorbit ieri despre construirea unei arene noi la Iaşi în doar câţiva ani, cu o investiţie necesară de peste 50 milioane euro. Edilul a susţinut că cel mai potrivit amplasament este în Moara de Vânt, dar a subliniat că actualul stadion din Copou nu va fi demolat. 

Despre noua arenă, Mihai Chirica a mai spus că aceasta ar urma să aibă 25.000 de scaune şi va fi prevăzută cu toate dotările necesare la nivel internaţional „minim de campionat mondial“. Totuşi, trebuie menţionat că un stadion de 25.000 de locuri ar putea maximum să găzduiască un meci de preliminarii, întrucât cerinţele FIFA pentru o partidă de Cupă Mondială vizează arene sportive cu cel puţin 40.000 de locuri. Nu este pentru prima dată când la Iaşi se fac studii pentru un nou stadion. Acum aproape opt ani, pe vremea primarului Gheorghe Nichita, municipalitatea a mai prezentat public un proiect, studiu de care, ulterior, s-a ales praful.

Forma stadionului „va aduce cu coroana Regelui Ferdinand I“ Primarul a detaliat stadiul proiectării noului stadion în cadrul unei transmisiuni în direct pe pagina de Facebook a clubului de fotbal Politehnica Iaşi, în contextul în care edilul a răspuns la întrebările suporterilor. „Un lucru important este legat de faptul că s-a nuanţat dimensiunea stadionului, (...), ar fi un stadion de 25.000 de scaune prevăzut cu toate cele necesare unui stadion de la nivel internaţional, minim campionat mondial“, a spus Mihai Chirica, întrebat de un suporter care este stadiul proiectării noului stadion. Amintim că, în ianuarie 2020, Primăria a semnat un contract cu firma ieşeană Sigm Home Project SRL, companie care va încasa 3,3 milioane lei pentru realizarea documentaţiilor tehnice. Despre amplasament, primarul a precizat că cel mai potrivit loc este în Moara de Vânt, în apropiere fiind alocat teren şi pentru construirea unei noi săli de sport, aflată, de asemenea, în faza de proiectare. „Ne-a fost prezentat stadionul la exterior, şi forma tribunelor: acesta va aduce cu coroana Regelui Ferdinand I Întregitorul, iar sala de sport este leit, aş putea spune, coroana Reginei Maria“, a mai spus Mihai Chirica. Potrivit primarului, nu se pune problema demolării actualului stadion „Emil Alexandrescu“ din Copou.

El a subliniat că Iaşul trebuie să aibă două arene sportive, iar stadionul din Copou va deservi atletismul şi alte discipline sportive, şi, eventual, va găzdui meciuri ale unei echipe a doua a clubului de fotbal. Chirica: Vom cere bani de la Guvern „Ar fi o greşeală să demolăm arena sportivă din Copou, este o arenă reprezentativă pentru noi şi va fi dedicată sportului în general“, a comentat primarul. În ceea ce priveşte sursele de finanţare, Mihai Chirica, proaspăt membru al partidului de guvernământ, PNL, a precizat că va solicita sprijin financiar inclusiv de la Guvern pentru execuţia lucrărilor. „Vom cere sprijin de la Guvern, vom mai pune şi noi din veniturile noastre, vom căuta să găsim şi o formulă de finanţare pe fonduri europene. Adunăm de pe fiecare sursă câte ceva să putem să demarăm acest proiect şi să-l ducem şi la bun sfârşit. Investiţia este mare, probabil se va duce peste 50 milioane euro, nu se poate face peste noapte, ea oricum va dura în jur de 24 de luni dacă găsim o finanţare fluentă, aşa încât cred că, prin 2022 - 2023, să ne gândim la perspectiva în care să avem un nou stadion“, a mai spus Mihai Chirica. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri