Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

LIVE: Proiectul şoselei de centură şi spitalului mobil pe ordinea de zi a şedinţei CJ

GALERIE
sedinta Consiliul Judetean1
  • sedinta Consiliul Judetean1
- +

De la ora 10 are loc şedinţa Consiliului Judeţean Iaşi. Pe ordinea de zi sunt 15 proiecte, între care reactualizarea proiectului şoselei de centură de trafic uşor a municipiului Iaşi – diferit de cel care aşteaptă de mai bine de zece ani să lege Uricani de Nicolina –, şi cedarea dreptului de folosinţă a spitalului mobil/ modular de la Leţcani de către Asociaţia Euronest (achizitorul) către Spitalul de Boli Infecţioase.

ORA 11:30

Prezent la ședința CJ, deputatul Petru Movilă a atras atenția că segmentul Vânători-Horlești-Lețcani s-ar suprapune cu traseul viitoarei autostrăzi A8. De asemenea, segmentul Lețcani-Voinești este un șir de drumuri comunale, pentru modernizarea cărora a fost depus deja un proiect la Ministerul Dezvoltării. Aceste drumuri pot fi incluse în proiect dacă consiliile locale ale comunelor pe raza căror se află și Consiliul Județean vpr aproba hotărâri de includere a lor în categoria drumurilor județene. La fel, a mai spus Movilă, drumul de la Bordea spre Bârnova este tot unul comunal, însă schița prezentată de CJ nu include acest drum în traseu. Deputatul a propus în schimb realizarea unui drum în celălalt sens, respectiv de la Vânători spre Victoria-Golăiești-Tomești, astfel încât să poată fi deviat traficul greu de pe bd. Tudor Vladimirescu - C.A. Rosetti. 
Opoziția liberală a acuzat exploatarea electorală a proiectului, în vreme ce președintele Maricel Popa a pledat pentru proiect motivând că poate fi depusă aplicație pentru fonduri europene până la 1 septembrie. 
În favoarea proiectului a pledat și directorul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă, Marieta Afilipoaie, care a dat mai multe explicații privind oportunitatea finanțării proiectului din fonduri europene. 
La vot, proiectul a trecut cu un scor strâns, 18 voturi pentru și 16 abțineri.

ORA 12:15

Liberalii și cei de la PMP au părăsit sala la proiectul prin care este propusă modificarea denumirii complexului medical instalat la Lețcani, din „Spitalul mobil Covid-19 Regiunea Nord-Est România" cu „Spitalul Mobil/Modular din containere de logistică medicală (250 paturi) pentru diagnostic și tratament pentru combaterea răspândirii Covid-19 la nivelul Regiunii Nord-Est". Ei au motivat decizia prin neprezentarea raportului Curții de Conturi, prin care a fost aplicată o amendă de 60.000 de lei asociației Euronest pentru unele iregularități în derularea proiectului. Amintim că un prim control, făcut cu doar două săptămâni înainte, nu a găsit asemenea abateri. Decizia Curții de Conturi a fost contestată atât la Curte, cât și în instanță. 
La rândul său, directorul Euronest, prezent la ședința CJ, a explicat că modificarea denumirii spitalului este doar o adaptare a proiectului pentru aplicația destinată decontării celor 13,2 milioane de euro investiți în unitatea medicală mobilă.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase și-a asumat răspunderea pentru punerea în funcțiune a spitalului mobil. Carmen Dorobăț a subliniat că, pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri de Covid-19 și a aglomerării spitalelor, necesitatea deschiderii spitalului modular pentru pacienți devine tot mai stringentă.

ORA 13:00

În lipsa cvorumului, proiectele de hotărâre care vizează spitalul mobil nu au mai fost supuse la vot. În consecință, așa cum anticipa și ieri, președintele CJ a anunțat o ședință extraordinară la începutul săptămânii viitoare.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri