Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Logodnica jurnalistului Jamal Khashoggi ucis vrea răzbunare: Arabia Saudită va plăti!

GALERIE
Hatice Cengiz and Jamal Khashoggi
  • Hatice Cengiz and Jamal Khashoggi
- +

Hatice Cengiz, logodnica jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, ucis în 2018 în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, a declarat, în cadrul unui interviu acordat agenţiei germane de ştiri DPA, că este convinsă că Arabia Saudită va plăti pentru moartea acestuia.

„Jamal este încă o parte importantă din viaţa mea”, a spus aceasta în cadrul interviului. Ea a acordat acest interviu în contextul în care pe 2 octombrie se împlineşte un an de la momentul în care Khashoggi a dispărut după ce a intrat în sediul Consulatului.

Cu toate că rămăşiţele acestuia nu au fost găsite până acum şi nimeni nu a fost condamant pentru uciderea sa, autorităţile din Turcia şi agenţiile occidentale de informaţii susţin că ordinul privind asasinarea jurnalistului a venit „de la cel mai înalt nivel guvernamental din Arabia Saudită”.

Khashoggi, jurnalist al publicaţiei americane The Washington Post, a fost un apropiat al regimului de la Riyad, însă, ulterior, a devenit un critic al prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, despre care autorităţile de la Ankara şi cele occidentale susţin că ar fi implicat în moartea jurnalistului. Autorităţile saudite, care desfăşoară o anchetă secretă în acest caz, neagă acuzaţiile la adresa liderului de la Riyad.

„Jamal, ca individ, poate nu reprezenta o ameninţare atât de mare pentru ei. Chiar dacă a criticat anumite lucruri, el era, de fapt, un reprezentant minunat al ţării sale”, a spus Cengiz. Aceasta a adăugat că asasinarea jurnalistului l-a transformat într-un simbol. „Pentru că nu a fost de acord cu prinţul moştenitor şi cu Regatul (...), l-au eliminat, l-au considerat o ameninţare. Cu toate acestea, ei se confruntă acum cu probleme şi mai mari. Şi vor plăti pentru asta”, a mai spus logodnica jurnalistului saudit. Întrebată despre implicarea lui Mohammed bin Salman, Cengiz a declarat: „Mi-aş dori să îmi spună de ce Jamal a fost ucis. Vreau să ştiu unde îi este cadavrul. Voi continua să lupt pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări”.

Cazul jurnalistului disident Jamal Khashoggi, asasinat în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul, a generat critici vehemente la nivel internaţional. Canada, Franţa, Statele Unite şi Germania au introdus sancţiuni punctuale contra Arabiei Saudite după moartea jurnalistului. Jamal Khashoggi a dispărut pe 2 octombrie 2018 în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o „ficţiune”, a afirmat sir John Sawers, un fost director al Serviciului britanic de informaţii externe (MI6).

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri