Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Lotul „Chelneriţa” a fost „detaşat” în faţa instanţei. Detalii din rechizitoriu

GALERIE
chelnerita
  • chelnerita
- +

Cei doi beneficiari ai detaşărilor scandaloase la Administraţiaa Bazinală de Apă „Prut-Bârlad şi patru artizani ai operaţiunilor de angajare şi transfer sunt acuzaţi în principal de de abuz în serviciu.

La nici o săptămână după ce Tribunalul Iaşi a dispus reangajarea directorului tehnic dat afară prin metoda modificării organigramei, Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad mai primeşte o palmă: fostul director, între timp retras pe postul nou înfiinţat de adjunct, a fost trimis în judecată de DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie a finalizat rechizitoriul în cazul Lotului „Chelneriţa”. Şase persoane vor compărea în instanţă, iar printre acestea se află Petru Avram.

Asupra lui planează suspiciunea de comitere a două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată), se arată în comunicatul publicat ieri de Direcţia Naţională Anticorupţie – Direcţia Teritorială Iaşi.

Petru Avram a fost instalat director a treia oară pe 14 noiembrie 2019. Numirea a făcut-o ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor de atunci, Costel Alexe, şi el abia instalat de doar zece zile în funcţie.

Cei doi sunt cumetri, colegi de partid şi de Consiliu Judeţean. În noiembrie 2017, Avram fusese înlocuit de Ion Păvăleanu, trimis de PSD de la SGA Neamţ. În cei doi ani de pauză, Avram a rămas la ABA ca şef birou şi director tehnic şi nu a contestat în instanţă debarcarea sa.

În numele tatălui şi al nepoatei

Alături de Avram, au fost trimişi în judecată şefii Primăriei Vatra Moldoviţei, pe unde au fost detaşate două persoane către ABA Prut-Bârlad.

Este vorba de primarul Virgil Saghin, bănuit şi el de comiterea a două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată), de secretara Ana Boca, de asemenea suspectată de abuz în serviciu şi de complicitate la abuz în serviciu, precum şi de fostul viceprimar Gabriel Niga, acuzat şi el de abuz în serviciu.

Au fost trimişi în instanţă şi beneficiarii detaşărilor – Simona Burlacu (fostă Iancu), devenită cunoscută mai ales pentru vechimea de câţiva ani nu în domeniul absolvit (Chimie), ci într-un club din Iaşi, şi Stelian Meţler, fostul inspector-şef al ITM Botoşani, pensionat cu câţiva ani în urmă. 7

CITESTE SI: Judecătorii răstoarnă decizia de concediere a inginerului Musteaţă de la „ABA Prut“. „Animalul politic“, bun de plată

Ulterior, s-a descoperit că Meţler, detaşat primul, vara trecută, este fiul directorului adjunct al Apelor Române, Constantin Meţler, iar chelneriţa este o nepoată de-a primarului comunei sucevene.

Burlacu şi Meţler sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Chelneriţa, administrator public, iar pensionarul de la ITM, consilier pe protecţia mediului

Rechizitoriul arată că angajările la Primăria Vatra Moldoviţei ar fi fost formale, lipsite de conţinut şi fără scop legal – chelneriţa, administrator public al comunei, iar pensionarul, consilier pe probleme de protecţia mediului.

Angajările au fost făcute „doar cu scop de moment, respectiv acela de a crea celor doi inculpaţi vocaţia pentru a îndeplini condiţiile detaşării la ABA Prut-Bârlad”. Angajările au fost făcute în baza unor proceduri derulate în mod abuziv şi cu încălcarea prevederilor legale în domeniu, precizează documentul citat.

În fiecare din cele două cazuri, după câteva zile, cei trei acuzaţi de la Primăria Vatra Moldoviţei au încuviinţat detaşarea la Iaşi, unde cei doi aveau aprobarea directorului Petru Avram pentru încadrarea pe posturi de ingineri, deşi nu aveau studii de specialitate în domeniu.

Cei doi „ingineri” ar fi obţinut foloase necuvenite constând în drepturile salariale de care au beneficiat în mod nelegal, în sumă totală de 53.385 lei (Meţler – 46.968 lei şi Burlacu – 6.417 lei), conchide rechizitoriul.

Nici conducerea ABA Prut-Bârlad, nici Primăria comunei Vatra Moldoviţei nu s-au constituit parte civilă în cauză. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iaşi, pentru cinci dintre cei şase inculpaţi fiind propusă menţinerea măsurilor asigurătorii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri