Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Lozinci

GALERIE
catalin onofrei
  • catalin onofrei
- +

Patrioţii cu carnet de partid se vor deconspira după 26 mai.

Infectate de microbul naţionalismului, alegerile europarlamentare sunt cel mai bun prilej de a scoate în evidenţă duplicitatea clasei politice româneşti. Cu copiii stabiliţi din fragedă pruncie peste hotare, cu proprietăţi somptuoase cumpărate în cele mai scumpe zone ale Europei, cu averi uriaşe pitite prin băncile străine etc., politicienii joacă acum cartea falsului patriotism.

România merită mai mult, clamează pesediştii, şi au dreptate. România ar merita mai mult decât europarlamentari analfabeţi ca Maria Grapini, decât miniştri catastrofali ca Rovana Plumb, decât licheluţe ca Claudiu Manda etc. Căpătând tuşe tot mai extremiste, PSD a (re)devenit în ultimii ani partidul minciunilor ordinare, al securiştilor reinventaţi şi al penalilor fără limite. Ion Iliescu ar trebui să fie mândru de odrasla sa, căci se repetă exact situaţia de acum 25-30 de ani! Faptul că puterea de azi pare absolut incapabilă să facă din România o ţară cu adevărat europeană începe să nu mai fie doar un efect al impotenţei pesediştilor, cât rezultatul unui plan mai elaborat. În altă parte. Momentan, din fericire pentru noi, Liviu Dragnea este prea antipatizat de populaţie (dar şi prea laş, totodată) pentru a juca rolul unui Victor Orban de Dâmboviţa.

Parteneri în coaliţia răului, cei din ALDE vorbesc de demnitate (naţională) în Europa, deşi reprezintă un partid al traseiştilor, al slugăreilor şi al trădătorilor. Unii dintre ei sunt chiar urmaşi ai marilor turnători din vremea comunismului. Ca şi în cazul PSD, e posibil (în funcţie şi de continuarea atacurilor împotriva statului de drept) ca formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu să fie exlusă din familia politică din care face parte. Ca şi în cazul PSD, e posibil (în funcţie şi de rezultatele din întreaga Europa de pe 26 mai) ca ALDE să -şi mai schimbe încă o dată blana, pentru a apăra ţara de duşmanii liberali din UE. Mi le şi imaginez pe Norica Nicolai şi pe Graţiela Leocadia luptând cu arma-n mână pentru libertatea poporului!

După ce au făcut din România - în vremea lui Tăriceanu! - a şaptea putere din Europa (sau cel puţin aşa ne făgăduiau), liberalii se prezintă acum în faţa alegătorilor cu un alt slogan care ne promite performanţe excepţionale şi incredibile din partea elitei conducătoare. Copiată după mesajul lui Trump  - România în primul rând - lozinca liberală exprimă (pe lângă lipsa sa de originalitate) atât o inadecvare deranjantă (la tot ce-i bun în UE, suntem pe ultimul loc!), cât şi un soi de invitaţie la pasivitate. Citind sloganul pentru prima oară, mi s-a părut că PNL ne cere să privim de foarte aproape criza din UE, dar să nu intervenim în niciun fel. Ţinând cont că, în ultimii 30 de ani, liberalii nu au venit niciodată cu soluţii viabile la problemele României, de ce ar avea răspunsuri la necazurile Europei? Să-l întrebăm pe Rareş Bogdan. Sau pe Cristian Buşoi, altă vedetă de televiziune a PNL.          

Confruntată cu ceva probleme interne (de, mirosul caşcavalului de calitate îi bulversează pe şoriceii neexperimentaţi!), Alianţa 2020 USR PLUS va susţine pe 26 mai primul examen electoral serios, mult mai edificator decât cel din 2016. Din postura de critic al actualei puteri, cei din USR nu s-au descurcat prea rău, dar buna politică presupune construcţie, nu demolare. Există ori ba acest spirit pozitiv şi creator în rândul alianţei de vreme ce Dacian Cioloş nu s-a dovedit deloc un om de acţiune, ci doar un tip pe cât de cinstit, pe atât de inert? E foarte bine fără penali şi fără hoţie, dar ce te faci cu economia generatoare de prosperitate dacă nu există nici proiecte şi nici viziune?

Dintre ceilalţi (deşi UDMR şi poate chiar PMP vor trece pragul electoral), doar Pro România mai contează. Nu prea mult şi nu acum. Patrioţii cu carnet de partid se vor deconspira după 26 mai.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri