Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Lupta dură pentru şefia PSD Iaşi: cine se pune cu Maricel Popa? «Trendul e spre groapă»

GALERIE
Maricel Popa
  • Maricel Popa
- +

Cristian Stanciu (vicepreşedinte PSD), Vasile Cîtea (deputat), Mihaela Ivancia (consilier judeţean) nu au exclus posibilitatea de a candida la conducerea filialei ieşene a partidului. Alte două nume vehiculate: Victorel Lupu (senator) şi Mihai Mihalache (primar Schitu Duca).

Social-democraţii ieşeni îşi ascut săbiile pentru runda de alegeri interne ce va aduce o nouă conducere la organizaţia judeţeană. Miza alegerilor este una crucială pentru ei: viitorii lideri vor desemna candidaţii la competiţiile electorale din următorii doi ani, iar trei dintre acestea au impact local: europarlamentare, locale şi parlamentare. Singurul care a afirmat hotărât că va candida la şefia filialei este actualul lider interimar, Maricel Popa. În discuţiile cu şefii actuali din PSD, au ieşit la iveală numele a altor cel puţin patru social-democraţi cu gânduri să-l concureze pe Popa. Trei dintre aceştia nu au exclus posibilitatea, în timp ce al patrulea nu a răspuns la telefon.

„Competiţia naşte progrese“, a comentat scurt Maricel Popa. Alegerile din PSD vor avea loc, cel mai probabil, în luna noiembrie şi, alături de preşedinte şi preşedinte executiv, vor mai fi aleşi şi membrii Comitetului Executiv şi ai Biroului Permanent Judeţean (BPJ). La acest moment nu e clar care va fi numărul de delegaţi de la organizaţii locale (între 400 şi 800 de persoane), dar, dacă se respectă cutuma ultimelor runde de alegeri, 60% dintre aceştia vor fi din judeţ, iar 40% din municipiu. Acest lucru este important întrucât actualul şef al filialei nu este sigur pe voturile de la organizaţia municipală Iaşi, el fiind influent în special la nivel de judeţ, graţie poziţiei pe care o ocupă (preşedinte al Consiliului Judeţean). Situaţia incertă de la nivelul organizaţiei Iaşi, aflată în derivă după plecarea fostei conduceri, poate duce la o competiţie reală în PSD Iaşi pentru şefia organizaţiei judeţene. În context, demn de menţionat este că, zilele acestea, s-a creat un val de nemulţumire în filială întrucât nu a fost convocat încă un BPJ în care să se discute problema alegerilor. „Mâine (astăzi, n.r.) va fi convocată şedinţa BPJ“, a comunicat Popa.

Cine sunt cei care l-ar putea concura pe Popa

În discuţiile pe care reporterii „Ziarului de Iaşi“ le-au purtat ieri cu lideri din filială, cel mai frecvent au fost invocate patru persoane din filială care ar putea intra în cursă alături de Popa: Cristian Stanciu (lider al consilierilor judeţeni, vicepreşedinte PSD), Vasile Cîtea (deputat, secretar general al PSD), Mihaela Ivancia (consilier judeţean, şefa organizaţiei de femei PSD) şi Victorel Lupu (senator, preşedinte executiv PSD). Contactaţi telefonic, primii trei nu au exclus candidatura, în timp ce Lupu nu a răspuns apelurilor.

„Având în vedere valenţa democratică a filialei, nu exclud o posibilă candidatură la funcţia de preşedinte, mai ales că experienţa politică, dar şi cea administrativă, dobândită pe parcursul a patru mandate, m-ar recomanda pentru o astfel de poziţie“, a declarat vicepreşedintele PSD Cristian Stanciu. El a subliniat că structura de conducere ce va fi aleasă va avea un „rol definitoriu“ în abordarea competiţiilor electorale care vor avea loc în următorii doi ani: europarlamentare, prezidenţiale, locale şi parlamentare. „Am în plan să candidez, dar să vedem cum se aşază lucrurile“, a spus actualul secretar general al PSD Iaşi, Vasile Cîtea. El a evitat să răspundă la alte întrebări pe tema candidaturii lui. „Orice membru de partid are dreptul de a alege şi de a fi ales. Ca urmare, este o posibilitate pe care nu o exclud, dar nici nu o comentez, deocamdată“, a spus, la rândul ei, Mihaela Ivancia. Un alt pretendent la şefia filialei este primarul din Schitu Duca, Mihai Mihalache. La acest moment, nu e clar dacă cei enumeraţi mai sus îşi vor depune efectiv candidatura sau dacă se vor folosi de acest lucru pentru a-şi negocia alte poziţii de conducere sau de a primi garanţia pentru a fi prezenţi pe liste în alegerile ce vor urma.

Chirica: „Trendul PSD este spre groapă“

Întrebat ieri despre situaţia din PSD Iaşi, fostul şef al filialei, Mihai Chirica, este de părere că „foarte multe lucruri“ se vor schimba în PSD, dar „toate vor depinde de ce se va întâmpla la centru“. „Acum, la centru s-au făcut în sfârşit două tabere care pot fi condamnate la egalitate, ca să folosesc această metaforă, de unde vor ieşi foarte multe scântei şi, probabil, replica se va duce în teritoriu. Eu, să fiu în locul lor, nu aş face alegeri acum, aş aştepta să treacă tsunami“, a comentat Mihai Chirica, el făcând referire la conflictul dintre Gabriela Firea şi Liviu Dragnea.

Întrebat câte „tabere“ sunt în PSD Iaşi, fostul lider social-democrat a răspuns ironic: „din păcate, nici tabără şcolară nu mai avem, celelalte sunt irelevante“. „Trendul general al partidului este descrescător şi nu cred că cineva îşi mai doreşte cu atâta ardoare să se urce pe un cal care nu mai are energie. (...) Trendul general este spre groapă, nu poate veni lumină în acest partid până nu se schimbă totul la centru“, a mai spus Chirica. Fostul lider PSD Iaşi a adăugat că nu doar Liviu Dragnea trebuie să plece din fruntea partidului, ci şi alte persoane astfel încât lucrurile să se schimbe în această organizaţie politică. „Nu sunt vagoane la CFR Călători câţi ar trebui să plece din PSD în momentul de faţă“, a conchis Mihai Chirica. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri